Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor

Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor

Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) Bilim ve Sanat Merkezi işbirliği ile başlatılan “Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor” projesi kapsamında hazırlanan “Gezici Bilim Tır’ı” Gençlik Meydanı’nda düzenlenen programla tanıtıldı.

 

Tanıtım programına Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev KUTLU, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit TEMİR ve Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Adıyaman Maarif Müfettişler Başkanı M. Ali AKIN, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali FIRAT, Fen Bilimleri Enstitüsü ve “Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor” projesi koordinatörü Doç. Dr. Ramazan GÜRBÜZ, Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet KAYGUSUZOĞLU, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Adıyamanlı vatandaşlar, Adıyaman’ın ilk ve orta öğretim kurumlarından öğretmen ve öğrenciler, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları ile öğrencileri katıldı.

 

Program Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin seslendirdiği türküler ile başladı. Ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını “Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor” projesi koordinatörü Doç. Dr. Ramazan GÜRBÜZ yaptı. Ardından proje ortaklarından Milli Eğitim Müdürlüğü adına Adıyaman Maarif Müfettişler Başkanı M. Ali AKIN, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ ve Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev KUTLU birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalardan sonra Gezici Bilim Tır’nın açılışı yapıldı. Açılışın ardından protokol üyeleri ve katılımcılar tırı gezerek sergilenen ürünler hakkında görevlilerden bilgi aldı.

 

“Adıyaman Geleceğin Bilim İnsanlarını Arıyor” projesi koordinatörü Doç. Dr. Ramazan GÜRBÜZ yaptığı açılış konuşmasında üstün zekaya sahip ve özel yetenekli insanların, bilimde ve toplumsal hayatta ülkelerin gelişimine katkıda bulunduklarının aşikar olduğunu ifade ederek insanlığın gelişmesinde de büyük pay sahibi olan bu insanların toplum içinde kendilerini ifade edebilecek yolları bulabilmesine imkan sağlanması ve bu yeteneklerin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu belirtti. Aslolan bu tür çocukların önünün açılması ve toplumsal ve bilimsel hayatımıza katkı yapabilecekleri kanalların açık tutulması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. GÜRBÜZ şöyle konuştu: “Tarih boyunca tüm toplumlar en akıllımız kimdir sorusuna cevap aramıştır. Aristo’dan İbn-i Sina’ya kadar bu arayış devam etmiş ve günümüzde de devam etmektedir. Hepimiz kendi aramızda köyümüzün, mahallemizin ve sülalemizin akıllısı falandır, filandır diye konuşuyoruz."

 

"Aslında, bugün burada olmamızın nedeni olan bu projenin ortaya çıkması, en azından bende böyle bir fikrin oluşması yaklaşık 12 yıl öncesine dayanıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde henüz doktora öğrencisiyken matematikte üstün yetenekli çocuklar üzerine çalışma yapmak istiyordum. Bunun için çeşitli araştırmalar yaptım, daha sonra BİLSEM’e gittim. Benim için oldukça şaşırtıcı bir şeyle karşılaştım. Burada eğitim gören çocukların genel olarak seçkin ailelerin çocukları olduğunu gördüm. Tabii ki bu durumun ailelerin bilinç düzeyleri ile doğrudan bir ilişki var, ancak kırsaldaki çocukların ihmal edilmeleri beni son derece üzdü ve bu çocuklar için bir şey yapmak sadece ilgimi çeken bir konu değil aynı zamanda sorumluluk almam gereken bir konu oldu. Ancak farklı alanlara yönelmem, çalışmalarımı o alanlar üzerinde yoğunlaştırmam nedeniyle üstün çocuklarla çalışmak bir türlü kısmet olmadı. Dolayısıyla bugün bu projeyle seneler önceki fikrimi hayata geçireceğim için ayrıca heyecan ve mutluluk duyuyorum."

 

"Sözlerime son verirken ortaya koyduğumuz bu projeye inanıp, maddi ve manevi destek olan Belediye Başkanımız F. Hüsrev KUTLU ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ hocama şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Gezici Bilim Tır’ının oluşumunda ve açılışında emek veren başta Bilim Sanat Merkezi Müdürü İrfan BAŞPINAR’a ve çalışma arkadaşlarına, Arş. Gör. Aygen KOÇ ve Seda ŞAHİN’e teşekkür eder, bu projenin hayırlara vesile olmasını dilerim.”

 

Adıyaman Maarif Müfettişler Başkanı M. Ali AKIN ise yaptığı konuşmada; “Bilim ve Sanat Merkezi’mizde yaklaşık bir ay boyunca sınavlar yapıldı. Okullarımızdan öğrencilerimizin ön elemeleri yapıldı. Bu iki haftadır da bilim sınavları yapılmakta. Müdür beyle yaptığımız görüşmelerde akademik başarının bilim sınavlarıyla ilgili aynı paralelde olmadığını söyledi. Bazı velilerimiz çocuklarımızı bu sınavlara katmakta, Bilim ve Sanat Merkezi’ne göndermede endişeleri vardı. Umuyorum ki bu etkinlik ve çalışmayla biz onun önünü biraz açmış olacağız. Ulaşamadığımız bütün noktalara ulaşmış olacağız. Bu etkinlikle hem taşradaki hem de merkezdeki velilerimize iletişimi sağlayacağız.” dedi.

 

Güzel bir etkinlik yapıldığını ifade eden Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ ise konuşmasında bu etkinliğin şehrimizde kuruluşların bir araya gelmesiyle birlikte yapılan ortak bir faaliyet olduğunu söyledi. Prof. Dr. GÖNÜLLÜ şöyle konuştu: “Sağ olsun Belediye Başkanımızın önemli desteği ile bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. Geleceğimizi teşkil eden bir faaliyettir, bu faaliyet. Bu faaliyet yabancı ve gelişmiş ülkelerde çok önceleri ve yaygın yapılan bir iştir. Şimdi geleceğin bilim insanları deyince, yaklaşık 2040 yıllarından bahsetmiş oluyoruz. 2040 ve sonrası yıllardan bahsediyoruz. Bugünlerden ta o günlere bir ışık tutacağız. Toplumların içinde mutlaka farklı olan, Allah tarafından insanlar arasında farklı şekilde yaratılan insanlar mevcuttur. Bunları bizim bulup bunların hayatlarını, bundan sonraki hayatlarını belli bir şekilde düzenleyecek faaliyeti de yapmamız gerekiyor. Sadece seçmek değil bundan sonra onlar üzerinde ihtimam gösterip onlar için geleceği kurgularken, onlara gerekli desteği de sunmamız gerekiyor ki ülkemiz, milletimiz gelecekte, o yıllarda daha iyi noktalarda olsun. Bunun yapıldığı ölçüde koruma da gerekiyor. Bana birkaç kere birçok yerlerden bir takım başvurular olmuştu, Üniversitenizin başarılı öğrencilerini katalog yapmak istiyoruz diye. Türkiye çapında işte bunları yapıyoruz ve Dünya’da paylaşacağız gibi bir takım başvurular olmuştu. Bunların hiç birisine ben olumlu cevap vermedim. Bunlar korunması gereken gençlerdir. Genelde başarılı olan gençleri öne çıkarttığınız zaman, bunları belirli hâle getirdiğiniz zaman, bunların kaderi üzerinde siz de sorumlusunuz demektir. Bu sebeple bu çocukları bulmalı ve koruyarak geleceğe en iyi şekilde hazırlamalıyız. Bu bakımdan bu projenin faydalı olacağına inanıyorum. Projemiz Adıyaman’ımıza ve bölgemize hayırlı olsun.”

 

Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev KUTLU ise yaptığı konuşmasıyla tırın oluşum sürecini anlattı. Çocuklara güvendiğini ve inandığını belirten KUTLU şöyle konuştu: “Sanatçılar sanatlarını icra ettiler. Tebrik ediyorum teşekkür ediyorum. Biz bilime de sanat kadar, müzik kadar önem verdiğimiz zaman inşallah daha fazla ilerleyeceğiz. Bu işi bizim başımıza açan, hani eskiden biz çocukken hep derlerdi, bir şey söylediğin zaman icat çıkartma otur yerine derlerdi. Şimdi biz icat çıkartmaya çalışıyoruz. Bu icadı da başımıza bu Bilim Sanat Merkezi büyük oranda çıkarttı. İşte kabına sığmayan bir İrfan BAŞPINAR, birkaç tane de yanına arkadaş bularak yanımıza geldiler, biz böyle bir bilim tırı yapacağız dediler. Ben olmaz dedim, yapamazsınız dedim, tırı üniversiteden ayarladık dediler, bize malzeme almak için para verin dediler, biz de biraz destek çıktık ama tahminimden daha güzel olmuş. Bun da başarı elde edersek bunun ileri versiyonlarına da gereken desteği vereceğiz. Ben çocuklarımıza güveniyor ve inanıyorum.”

 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar tırda sergilenen ürünleri inceleyerek proje görevlilerinden bilgi aldı. Öğrenciler ve özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiği tırda çeşitli ürünler sergilendi. Proje kapsamında Gezici Bilim Tırı Adıyaman ve ilçelerindeki okulları gezerek öğrencileri bilim ile tanıştıracak.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap