Adıyaman?da Kestane?ye Yoğun İlgi
Ekim alanı genişleyen ve kilosu 4 TL?den başlayan fiyatlarla
satılan kestaneler çerezciler tarafından pişirilerek iki katı fiyata satılıyor.
C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ
açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor. Uzun kış
gecelerinde odun sobalarının üzerinde pişirilen kestane, sobaların yerini
klima, elektrikli ısıtıcı, doğalgaz ve kalorifere bırakmasıyla birlikte artık
pişirilmiş halde kuruyemişlerde satılmaya başlandı.
Kestane müdavimleri artık iki katı fiyatına kuruyemişte
pişirilmiş kestaneyi alıyor.
Adıyaman?da ekim ayının gelmesiyle beraber kestane satışına
başlayan Tayyar Yoldaş, kestanenin pahalı olmasına rağmen diğer çerezlerden
daha çok ilgi gördüğünü söylüyor.
Kestane pişirmenin bir hayli zahmetli ve zor bir iş olduğunu
dile getiren Yoldaş, ?Çok veya az pişirilmesi halinde kestaneden istenen lezzet
alınmaz. Biz 10 yıldır bu işi yapıyoruz. Kestaneyi istediğimiz kıvamda
hazırlayıp vatandaşın damak zevkine sunuyoruz? dedi.
Günde yaklaşık 5 ile 10 kilo arasında kestane satışı
yaptıklarını belirten Yoldaş, yılbaşına kadar satışların artacağını ifade
ediyor.
Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel
değerleriyle kestanenin, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve
zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı olduğunu anlatan
Yoldaş, şunları kaydetti:
? Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini
düzenleyen kestane, kasları güçlendiriyor, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve
basurların gelişimini önlüyor. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara
öneriliyor. Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı olan,
antik çağlardan beri aşk iksiri olarak bilinen kestanenin yaşamı uzattığını
biliyoruz?
Yoldaş, kestaneyi evinde yapacaklara ise şu önerilerde
bulunuyor.
?Kestaneleri pişirmeden önce, keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın. Mümkünse kısa saplı bir bıçak kullanın, zira bu, işinizi kolaylaştıracaktır. Daha sonra kestaneleri yıkayıp, kurulayın. Grilde veya sadece üst ızgarası yanan bir fırında pişirin. Sobanın üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz. Ayrıca, gazlı ocak üzerinde teflon tavada kestane kebap yapmanız da mümkün.?
İlk Yorumu Yap