El Dokuması Halılar Dünyaya Tanıtılıyor

El Dokuması Halılar Dünyaya Tanıtılıyor

Sincik İlçesi Çamdere Köyü’nde ikamet eden Adıyaman Halıları Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Güldü, Adıyaman’ın tanıtılması için el emeği, göz nuru el dokuması ürünlerini çeşitli etkinliklerde kurduğu stantlarda sergileyerek hem kendi yöresini hem de Adıyaman’ı dünyaya tanıtıyor.

 

Güldü, yer süpürgesinden heybeye, kilimden seccadeye, halıdan pırlanta yarım yastık yüzüne kadar çok sayıda el emeği, göz nuru el dokuması ürünleri insanların beğenisine sunuyor.

 

Adıyaman’ı tanıtmak için çeşitli etkinliklerde stantlar kurduğunu anlatan Güldü, “Bu stantlarda el emeği, göz nuru dediğimiz ürünlerin tanıtımını yapıyorum. Ürünler bizim oraların ürünleridir. Amacımız, bu ürünleri tüm halkımıza, tüm ülkemize yaymak, tanıtmaktır. Etkinlikler, hem köyümüz adına hem ilçemiz adına hem de ilimiz adına güzel bir fırsat oluyor. Bende bunu gerçekleştirmek için her etkinlikte yollara düşüyorum. Bu ürünlerimizi daha değişik yerlere, farklı ülkelere yayabilirsek ülkemiz adına da çok güzel bir şey olacaktır” dedi.

 

El dokuması ürünlerin çok kıymetli olduğunu kaydeden Güldü, bu el ürünlerinin sağlık yönünden faydalı ürünler olduğuna dikkat çeken Güldü, ürünlerin terletmediğini ve üzerine döşek sermeye gerek olmadığını belirtti.

 

Ürünlerin rahatlığına vurgu yapan Güldü, “Kışın sıcak tutar. Yazın serin tutar. Bu ürünlerin özelliği, sağlıktır. İnsan sağlığı olmadıktan sonra varlığımız neye yarar. Bizim için önce insan sağlığı önemlidir. Tamamıyla ürünlerimiz koyun yününden yapılmadır. Hepsi el ile dokunuyor yani hepsi el dokumasıdır. Boyasından tutunda ipliğine kadar her şey el emeği, göz nuru ürünlerdir. Ürünlerimiz çok kıymetlidir. Uzun yıllar kullanın, ürünlerimize hiçbir şey olmaz” şeklinde konuştu.

 

“ADIYAMAN HALILARINI TANITMAK TAMAMEN GÖNÜL İŞİDİR”

 

Tanıtım işinin tamamen gönül işi olduğunu söyleyen Güldü, “Çeşitli etkinliklerde ürünlerimizin tanıtılması için uğraşıyorum. Bundan sonraki etkinliklerde daha farklı ürünlerimiz, daha çeşidi bol ürünlerimiz ile tanıtımımızı sağlamaya çalışacağım.

 

100 yıllık, 200 yıllık kültürümüzün unutulup gitmemesi için, tanıtılması ve yaşaması için çalışıyorum. Bunları tamamen gönüllü bir şekilde yapıyorum. Hiçbir şahsi menfaat düşünmüyorum. Her etkinlikte yüzlerce belki de binlerce km. yol kat ediyorum. Bu şahsi menfaat değildir. Bu tamamen gönül işidir” ifadelerini kullandı.

 

Bir anısını da anlatan Güldü, “Eskiden babalarımız saç traşımızı yaparken önce saçımızın alt kısmını alırlar, üst kısmını bırakırlardı. Yani perçem dediğimiz ksımları bırakırlardı. Bu kültürümüzü kaybettik. Ne oldu? Döndü dolaştı, Amerika’ya gitti. Amerika onu bizden öğrendi. Tekrar biz de o traşı uyguluyoruz. Bir Amerikan traşı diyorlar. Aslında Amerikan traşı değildir o, Osmanlı traşıdır. O bizim kültürümüzdür. Kendi ürünlerimizin, kendi değerlerimizin kıymetini bilsek, dünyanın en değerli insanlarıyız, en zengin ülkeyiz, en güzel ülkeyiz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap