Toprak, ?Araçların Bakımı Zamanında Yapılmalı?

Toprak, ?Araçların Bakımı Zamanında Yapılmalı?



2013 yılında Türkiye genelinde meydana gelen 1 milyon 228 bin kazada 10 bine yakın vatandaşın yaşamlarını yitirdiğine, bir bu kadar da yaralanarak sakat kalanlar olduğuna dikkat çeken Özel Lider Onur Sürücü Kursu Uzman Usta Eğitici Harun Toprak, çok sıcak bir yaz mevsimi yaşandığına işaret ederek, bu nedenle araç kullanan sürücülerin yola çıkmadan önce mutlaka araçlarına uzun yol bakımını yaptırmaları ve emniyet kemeri takmaları konusunda titiz davranmaları gerektiğini kaydetti.

 

?Akü asit yoğunluğu ve gücü kontrol edilmelidir?

 

Yaz aylarında kısa ve uzun mesafeli yolculukların yapıldığını ve yolculukların güvenli olması için yola çıkmadan araç bakımı yapılması gerektiğine dikkati çeken Özel Lider Onur Sürücü Kursu Uzman Usta Eğitici Harun Toprak,  ?Öncelikle yaz aylarında tozlanma çok oluyor. Sürücülerimiz hava filtreleri tozlu yolda çabuk kirlendiğinden yolculuk öncesi hava filtrelerini kontrol edip, gerekiyorsa değiştirmeliler. Çünkü kirli filtre hem motor performansını düşürür, hem de yakıt tüketimini artırır. Araba motorları yazın daha fazla ısınır bu yüzden yağın kontrol edilmesi gerekir. Yağ değişim zamanı geldiğinde iş işten geçmiş olabilir o yüzden sık sık yağın seviyesi ve durumu kontrol edilmelidir. Yağ değişimi veya tamamlanması, Yağ filtresi değişimi yapılmalıdır. Yazın tozlu ortam daha fazla olacağından hava filtresi ve polen filtresi kış aralığından daha sık değişmeli, mutlaka sık aralıklarla kontrol edilmelidir. Çünkü hava filtrelerindeki tıkanıklık daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olmaktadır. Hava filtresi değişimi ve polen filtresi değişimi yapılmalıdır. Lastik basınçları yazın sıcaklıkla birlikte kendiliğinden artabilir. Mutlaka kontrol edilmeli ve kışlık lastikler yazın kullanılmamalıdır. Lastiklerin basınç kontrolü ve değişimi yapılmalıdır. Bilinenin aksine silecek lastikleri yazın daha çabuk bozulur. Cam silecek suyuna yazlık, yani içinde yağ çözücü maddeler bulunan cam suyu konmalıdır. Fıskiyeler kontrol edilmelidir. Silecek lastikleri kontrol edilmeli, yazlık cam suyu kullanılmalıdır. Yazın uzun yolculuklar daha fazla yapıldığından her an yola çıkılacakmış gibi çok nokta kontrolü yapılan bir bakımdan geçirilmelidir. Yaza özgü çok nokta kontrollü bakım yapılmalıdır. Yazın hız limitleri kışa oranla daha fazla zorlandığından ön düzen direksiyon ve servo kontrolü yapılmalı, lastik balansları kontrol edilmelidir. Rot ayarı yapılmalı, Balans ayarı yapılmalıdır. Klima gazı, klima kompresör yağı ve fanlar kontrol edilmelidir. Klima gazı kontrol edilmeli ve tamamlanmalıdır. Akü asit yoğunluğu yazın daha fazla değişebilir veya akü gözlerinde su kaybı olabilir, mutlaka kontrol edilmelidir. Akü asit yoğunluğu ve gücü kontrol edilmelidir. Motor soğutma suyu seviyesi ve kaçakları kontrol edilmeli, antifriz seviyesi yaz kış aynı olmalıdır. Antifriz ve su eksiği tamamlanmalıdır. Araçtaki tüm sıvıların kontrolü yapılmalı ve eksikler tamamlanmalıdır. Özelliğini kaybedenler ve değişim zamanı gelenler mutlaka değiştirilmelidir. Fren ve direksiyon hidrolikleri kontrol edilip eksikler tamamlanmalıdır. Bujiler ve tüm aydınlatma sistemi kontrol edilmelidir. Yazın daha çok yolculuk edilebileceğinden ön ve arka fren balataları kontrol edilmeli gerekirse değişmelidir. Ayrıca stepne ve kriko muhakkak kontrol edilmelidir? diye konuştu.

Araçların bakımına radyatöre antifriz koymakla başlanabileceğinin altını çizen Harun Toprak,

 

?Lastiklere dikkat?

 

Kazalara özellikle fren sistemini olumsuz yönde etkileyen sağlıksız lastiklere sahip araçların ve dikkatsizliğin neden olduğunu belirten Uzman Usta Eğitici Harun Toprak, ?Kazalara araçlar değil, sürücüleri neden olur. Trafik kuralları uzun testler sonucu uygulanırlığı kabul edilmektedir. O nedenle hız limitlerinin aşılmaması ve limitlere kesinlikle uyulması can güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır? ifadelerini kullanırken, özellikle uzun yola çıkacak sürücüleri uyararak, yola çıkmadan önce araçlara yapmaları gereken bakımı şöyle sıraladı; ?Yedek lastiğinizi kontrol edin. Lastik diş derinliklerine bakın ve mevsime uygun lastikler kullanın. Rot-balans ayarlarınızı, frenleri kontrol ettirin. Radyatördeki antifriz miktarını ölçtürün. Silecek lastiklerine bakın. Silecek suyunu tamamlayın. Motor yağını, elektrik aksamını kontrol edin. Far ayarlarını yaptırın. Sinyaller, stop ve park lambalarını kontrol ettirin. Yağ ve su kaçağı olup olmadığına dikkat edin. Cam suyu fıskiyelerini kontrol edin, cam suyu eksikse tamamlayın. Araçlarda yangın söndürme cihazı, iki adet reflektör, stepne ile ilkyardım çantası olmadan kesinlikle yola çıkılmamalıdır.? 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap