Anjiografik Yöntemle Kalp Kapağı Onarımı Yapıldı

Anjiografik Yöntemle Kalp Kapağı Onarımı Yapıldı

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Musa ÇAKICI tarafından ilimizde ilk defa ameliyatsız hiçbir kesi yapılmadan mitral kapak onarımı yapıldı.

 

İleri derecede mitral kapak yetersizliği nedeniyle kalp yetmezliği gelişen 55 yaşındaki Mustafa YILDIRIM adlı hasta bu ameliyatla sağlığına kavuştu.

 

Ameliyat ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr Musa ÇAKICI ” Mitral kapak, kalbin sol tarafında yer alan en önemli kapak sistemidir. Bu kapakta meydana gelen bozukluklar ‘mitral yetersizlik’ ile sonuçlanmakta ve temiz kanın Akciğerlere kaçmasına neden olarak sıklıkla nefes darlığı ve kalp yetersizliğine neden olmaktadır. Kalp yetersizliği olan hastaların büyük bir kısmında kalbin büyümesine bağlı olarak mitral yetersizlik gelişir ve bu kaçaklar tedavi edilmediği takdirde kalp yetersizliği hızla ilerlemeye devam eder. Anjiyografi bir tedavi şekli olan perkütan mitral annuloplasti (Çapalama yöntemi) kalp yetersizliği hastalarının büyük bir kısmına umut olacak gibi görünmektedir. Kalp yetersizliği hastalarındaki mitral kapak kaçakları hiçbir kesi yapılmadan ameliyatsız bir yöntem olan çapalama yöntemi sayesinde anjiografi laboratuvarında uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemi henüz çok yeni bir yöntem olup ülkemizde sadece GATA ve Ankara Atatürk Eğitim ve Arş. Hastanesinde son birkaç aydır uygulanmaya başlayan bu yöntem Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Musa ÇAKICI tarafından ilimizde ilk defa uygulandı. 2 hastaya uygulanan bu yöntem ile her iki hastada başarılı bir şekilde mitral yetersizliği tedavi edildi. Doç. Dr. Musa ÇAKICI ise “Günümüzde ileri yaştaki hastaların kapak problemlerine çözüm getirebilmek için daha az cerrahi travma veren ve daha kısa yoldan uygulanan bir takım yöntemler var. Dünyada 5-6 yıllık bir geçmişe sahip olan ve çok önemli birkaç merkezde uygulanan Perkütan Kapak onarımı (Çapalama yöntemi) adı verilen girişimsel yöntem ile Türkiye’de GATA’dan sonra Adıyaman’da yapmak bizim için çok önemli ve gurur verici bir işlemdir. Bu ameliyatta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

 

Adıyaman’da yapılan bu operasyon ile ilgili olarak hastanemizde yatmakta olan hastayı Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin TAŞ ve Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan ÖZ ziyaret ederek hastaya geçmiş olsun dileklerini iletip bu ameliyatı gerçekleştiren hekimlere teşekkür ederek başarılar dilediler.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap