Mahalle Adını "Musalla" Taşından Alıyor

Mahalle Adını "Musalla" Taşından Alıyor

Adıyaman'da bir mahallenin ismini, cenaze namazlarında üstüne tabut konulan ve bölgede zaman içinde varlığını yitiren musalla taşından aldığı öğrenildi.

Tarihi ve kültürel değerleriyle ön plana çıkan Adıyaman'da, bazı mahalle ve sokak isimleri kelime anlamı ve hikayeleriyle ilgi çekiyor. Kırsal bir bölgeyken tarihsel süreç ve kentleşme çalışmalarıyla şehir merkezi içinde kalan Musalla Mahallesi de hem tarihi değerleri hem de adıyla dikkati çeken mahalleler arasında bulunuyor.

Mahallenin adını geçmişte halkın toplu namaz kıldığı meydanda (namazgah) bulunan masa biçimindeki musalla taşından aldığı ve bölgenin zaman içinde kent merkezinde kalmasıyla kullanım amacını yitiren musalla taşının da yıkıldığı öğrenildi.

Bir asrı aşkın süredir Musalla Mahallesi'nde oturan 108 yaşındaki Tahide Yavuz, yaptığı açıklamada, 1940'lı yıllara kadar meydanın namazgah olarak kullanıldığını, kendilerinin de namazgah çevresindeki pınara çul, halı ve kilim yıkamaya gittiklerini anlattı.

Namazgah çevresinin nar ve dut ağaçları bulunan bahçelerle çevrili olduğuna değinen Yavuz, "Buradaki meydan uzun süre namazgah olarak kullanıldı. Bayram ve cuma namazları kılınırdı, aynı zamanda cenaze namazları da burada kılınır, cenazeler o dönemde burada bulunan mezarlığa defnedilirdi. Meydanda kılınan namazlara katılım fazla olurdu, kentin dört bir yanından gelirlerdi." dedi.

Yavuz, mahallenin adının namazgahtaki musalla taşlarıyla simgeleştiğini aktararak, "O meydanda iki tane musalla taşı vardı. Ben kendimi bildim bileli o taşlar vardı ve mahalle namazgahı ve o taşlarıyla bilinirdi. 1950'li yıllarda, o taşlar namazgahla birlikte zaman içinde yıkıldı." diye konuştu.

İnşaat çalışmaları devam eden namazgahın 2019 yılında ibadete açılması planlanıyor.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap