Sağlık Müdürlüğünde Değerlendirme Toplantısı

Sağlık Müdürlüğünde Değerlendirme Toplantısı

Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü 2018 yılı yatırım ve değerlendirme toplantısı gazetecilerin katılımıyla gerçekleşti.

İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Adıyaman İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Fatih Doğan, müdür yardımcıları ve gazeteciler katıldı.

Sağlık Bakanlığının başlatmış olduğu sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında Türkiye’de 1,2,3 sağlık hizmetleri sunumunda devrim niteliğinde yeni hizmet anlayışının ortaya koyulduğunu ifade eden Adıyaman İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, “Bu ortaya koyulan hizmet anlayışı tüm dünyaya emsal olacak, tüm dünyaya ışık tutacak ve sağlık hizmeti anlayışını tüm dünyada kökünden değiştirecek güce ve inanca sahiptir. Bu değişim anlayışının hız kesmeden devam ediyor olması, ülkemiz adına onur ve gurur vesilesidir. Bizler sağlık ordusunun Adıyaman neferleri olarak ebedi alemde mutlak karşılığını bulacağı inancı duası ve inancı ile fiziksel, zihinsel manevi gücümüzün yettiği yere kadar Adıyaman’da sunulan sağlık hizmetlerinin yardımlaşması, ulaşılabilir olması ve kalıcı olması, bu kalıcı hizmetin kaliteli ve nitelikli olması için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Öz, konuşmasında şunlara değindi:

“Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başlangıcından itibaren sağlık personeli sayımız 3,7 kat artmıştır.1921 olan personel sayısı 2018 yılında 7.061 kişiye ulaşmıştır. 80 olan Uzman Hekim sayısı 2018’de 384’e yükselmiş, Pratisyen Hekim 191’den 478’e, Diş Hekimi 16’dan 105’e, Ebe+Hemşire ise 622’den 1.736’ya yükselmiştir. 2017-2018 yılları içerisinde toplam  7 adet yeni Acil Yardım  Ambulansı alınmıştır. Yeni ambulansların dahil olmasıyla ilimizde 30 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda 50 adet ambulans ile hizmet verilmektedir. 2017-2018 yılları içerisinde kapalı durumda olan 10 Sağlık Evine personel ataması yapılarak 31 sağlık evi aktif hale getirilmiştir. Kahta İlçesinde KETEM açılmasıyla İlimizdeki KETEM sayısı 2’ye çıkmıştır. Meme kanserine yönelik yapılan tarama çalışması kapsamında mamografi çekim sayısında önceki yıllara oranla 10 kat artış sağlanmış olup 6.700 kişiye tarama gerçekleştirilmiştir. Merkez Toplum Sağlığı ve Besni Toplum Sağlığı Merkezlerine Digital Mamografi Cihazları alınarak hizmete sunulmuştur. Tut İlçe Devlet Hastanemize yapılan 5 yataklı Hemodiyaliz Ünitemiz halkımızın hizmetine sunulmuştur. 2017 yılı içerisinde tanı ve tedavi amacıyla her 100 hastanın 94’ü Sağlık Tesislerimize, 6’sı Özel Hastanelere başvurmuştur. Türkiye’de Özel Hastanelere başvuru oranı %18, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde %37 iken, Adıyaman ilimizde bu oran %6’dır. Yıl boyunca yaklaşık 6 milyon kişi sağlık tesislerimizden hizmet almıştır. İlimizde son zamanlarda ataması yapılan uzman hekim kadrosunun güçlenmesi, yeni branşların açılması, ayrıca modern tıbbi cihazlarımızın artması ile birlikte birçok cerrahi girişimler ilimizde ilk defa yapılmıştır.”

Sağlıkta dönüşüm projesi ile sağlıkta önemli bir hizmet verdiklerini ifade eden Başhekim Fatih Doğan ise “2003 yılında uygulamaya başlanan sağlıkta dönüşüm programının temel hedeflerinden biri ülkemiz insanlarına gelişimi kolay nitelikli ve etkili sağlık hizmetlerini sunmaktır. Hedefimiz; sağlık hizmetleri kalitesi yükseltmek ve dolayısıyla hasta ve hasta yakınlarına yüksek kalitede sağlık hizmeti sunmasını sağlamaktır. Adıyaman’da merkez hastane, 82. yıl semt polikliniği, kadın doğum çocuk hastalıkları hastanesinde hizmet veriyoruz. Her branşta hekim olan yüze yakın poliklinik odası olan günlük 8 bin ayakta hasta başvurusuna hizmet verdiğimiz 2017 yılında 1 milyon 694 bin hastane muayenesi yapıldığış hastane hekim sayımız 2015’e göre 2016 yılında yüzde 33 artış oldu. 2016 yılında ise yüzde 22 hekim sayımız da artış oldu. Şuanda 380 tane pratisyen hekim, uzman hekim yardımcı, doç. Profesör hocalarımızla sağlık hizmeti vermekteyiz. Doğum sayısında 2016- 2015 yıllarında düzenli olarak Adıyaman’da artış mevcut, hekim sayımız da 2015 yılına göre arttı. Şuan da 5 poliklinikle günlük kadın doğum hastalarına hizmet vermekteyiz” diye konuştu.

Doğan, şöyle devam etti:

"Yeni hastane kampüsüne 26.05.2015 tarihinde taşınıldı, 3 yerleşkede 663 yatak kapasitesiyle hizmet verilmektedir. Hizmet verdiğimiz Adıyaman il nüfusu 615.000, Otelcilik hizmetleri en üst seviyede, her branşta uzman hekim, 100’e yakın poliklinik odası ile Günlük 8.000 ayaktan hasta başvurusuna hizmet veriyoruz. 2017 yılında 1.694.000 hasta muayenesi yapıldı. 2016 yılında il dışından 18 bin hasta kabul edilmiştir. 2017 yılında ise il dışından 32.166  hasta kabul edilmiştir. Hastanemizde en son teknoloji laboratuvar cihazlar ile  kaliteli hizmet sunulmaktadır. Palyatif bakım ünitesinde; yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalarda ağrı ve diğer semptomları erken tanımlamak ve değerlendirmek, bu kişilere ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemek, yaşam kalitesini geliştirmek için faaliyet göstermek üzere palyatif bakım ünitemizde hizmet verilmektedir. Ünitemiz 12 kapasitelidir. Yanık ünitesi; ünitemiz, 10 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. MS polikliniğinde Adıyaman’da ilk kez haftanın 1 günü sadece Multipl Skleroz hastalarına hizmet veren MS polikliniği faaliyete açıldı. Hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkan MS hastalarının sağlık hizmetine daha kolay ulaşılmasını sağlamak için hastanemiz tarafından her hafta Cuma günü hizmet veren MS polikliniği oluşturuldu. MS polikliniğine çevre illerden de önemli sayıda hasta  kabulü yapılmaktadır.”

           Yapılan açıklama ve sunumların ardından toplantı gazetecilerin soruları ile devam etti.

 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap