Nasıl Bir Öğretmene İhtiyaç Vardır?
Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayyip DUMAN, Üniversitemizde “Öğretmen Yetiştirme Sisteminde Son Gelişmeler ve Sorunlar” konulu konferans verdi.
Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi KOÇ Konferans Salon’unda düzenlenen konferansı Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin ARIBAŞ, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Tayyip DUMAN, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemindeki öğretmen yetiştirme sistemi ve öğretmen yetiştiren kurumlar hakkında bilgi vererek, Türkiye’de köklü bir eğitim geleneği ile bu gelenek içerisinde zengin bir öğretmen yetiştirme tecrübesi bulunduğunu belirtti.
Öğretmen yetiştirmenin çok yönlü ve karmaşık bir konu olduğunu vurgulayan DUMAN; “Öğretmen yetiştirme sistemleri kurulup geliştirilirken veya mevcutları analiz edilirken şu sorulara cevap aranmalıdır:‘Nasıl bir öğretmene ihtiyaç vardır? Değişen ve gelişen toplumda öğretmenin rolü nedir ve ne olmalıdır? Öğretmen adayları hangi kurumlarda yetiştirilmelidir? Öğretmen yetiştirmede arz ve talep dengesi nasıldır? Öğretmenlik mesleğinin toplumdaki yeri ve statüsü nedir?” bu sorular göz önüne alındığında daha sağlıklı bir sistem oluşturulabileceği gibi sağlıklı bir analiz de elde edilmiş olur” dedi.
Öğretmen Yetiştirme Sistemindeki sorunlara da değinen Prof. Dr. Tayyip DUMAN; “Pedagojik formasyon kurslarıyla öğretmen yetiştirme uygulamaları, Fen-Edebiyat Fakültelerinin adeta Eğitim Fakültelerine dönüşerek, kuruluş amaçlarından uzaklaşacaklardır. Zaten mevcut olan öğretmen adayı fazlalığı daha da artacaktır. Bu uygulama ilerde Eğitim Fakültelerinin orta öğretimle ilgili öğretmenlik programlarının kapanmasına yol açacaktır” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, konferansı veren Prof. Dr. Tayyip DUMAN’a teşekkür ederek, hediye ve çiçek takdim etti.
İlk Yorumu Yap