Bayhan: Projesi Olmayanın Geleceği de Olmaz

Bayhan: Projesi Olmayanın Geleceği de Olmaz

Adıyaman Sanayici ve Genç İş Adamları (ASGİAD) tarafından davet edilen edilen Nevzat Bayhan, işadamlarına Kültür Ekonomisi konulu konferans verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan ASGİAD Başkanı Mehmet Fatih Bilgiç, “Bizler 1 – 2  asırdırdır geç kalmışız. Şimdi istiyoruz ki sahip olduğumuz değerlerle bunlaı geri getirmeliyiz. Ülkemiz Dünya’da söz sahibi olarak problemleri çözmeye başlamıştır. Görüyoruz ki Ülkemiz hak ettiği etkinliği yeniden kazanıyor. Lkemiz son birkaç yıldır önemli gelişmeler elde etmiştir. Bizler üzerimize düşeni yapmak zorundayız. İş adamları derneği olarak İlimizi ve Ülkemizi bir takım projelerle bir yerlerlere getirmek için çalışıyoruz. Bunun için siz değerli işadamlarımız için 2 hedef belirledik. 1. sizleri alıp yol göstererek bir yerlere götürmek. 2. de Ülkemizin yetiştirdiği nadide güzel insanları sizlere takdim ederek, bilgi ve birikmlerinden faydanlanmak. “dedi.

Belediye Başkanı Necip Büükaslan ise, “Globallaşan dünya da turizm önemli bir yer tutmaktadır. Turizm denildiği zaman eskide deniz ve kum gelirdi. Ama bugün şartlar değişti. Turizm çok geniş bir alana yayıldı. Önemli olan bundan ne adar faydalanmamızdır. Böyle programlarla işadamlarının bilinçlenmesini çok önemli buluyorum. Böyle organizasyonları gerçekleştirenlere çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası konferans salonunda verilen konferansta Nevzat Bayhan, işadamlarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Bayhan, Kültür’ün tanımı ile başladığı konferansta kültürün gücü, gücün kültürü, küreselleşme ve kültür farkı kentsel dönüşüm ve kültürel gelişim,  etik,  ahlâk ve töre kültür ekonomisi,  kültürden “kâr” etmek demokrasi kültürü, geleceğin kültürünü sokaktan okumak, yozlaşma kültürü gibi konuları işledi.

Kültür Ekonomisinin yeteri kadar üzerinde durulması gerektiğine vurgu yapan Bayhan, “Kültür ve ekonomi, bir bütünün iki parçası gibidir. Demir bir paranın veya madalyonun bir birine güç ve renk katan iki yüzünü oluşturur.  Kültür biraz daha semavi ve ruhanidir. Dolayısıyla kalplere, gönüllere seslenir ve orada barınır. Ekonomisi ise nispeten daha dünyevi ve maddîdir. Beyne ve bedene yöneliktir. Cisme yön verir ve somut mekânlar edinir.

Kültür ve ekonomiye tabii ki yön veren onları yöneten beyindir. Yönetim merkezi, planlama üssü aynı noktadadır. Mekânı, parayı kazanmak beceri ama harcamak, istihdam etmek mutlaka kültürel yetkinlikler gerektirmektedir. Dolayısıyla kültürün medeniyete dönüşmesinde, ekonominin “aktör”lerinin kültür ve sanatla kurduğu ilişki hayati bir önem taşımaktadır.”dedi.

İşadamlarına Müzecilik ile ilgili mutlaka çalışılması gerektiğine vurgu yapan Bayhan, şöyle konuştu: “Önemli iş adamlarımızın, “müze” projeleri ile kültürel bir aura oluşturma çabası; hakeza sanatsal çalışmalarda bizzat “hami”lik üstlenmeleri, toplumsal hafızada önemli doğurganlıklar oluşturmaktadır.  Sabancı Müzesi’nin birbiri ardına gerçekleştirdiği “sergi” projeleri, Koç Müzesi gibi önemli hamleler, Ülker ve Ramsey’in müze kurma çalışmaları su üzerinde giderek büyüyen halkalar gibi giderek genişleyen kültürel ve sanatsal bir hareketliliğin de habercileri olmuştur.”

Kültür ve Ekonomi Kardeşliğine değinen Bayhan, “Kültürel dokunun yoksullaştığı bir toplumda, ekonomik yapının zenginleşerek, yeni boyutlar kazanması mümkün değildir. Tarihin her döneminde, ekonomik gelişmeler, kültürel atılımları izlemiştir. Her toplumda ekonomik başarılar, kültürel zenginliğin peşinden gelmiştir.  Ekonomik yapıda ulaşılan hedeflerin dorukları, kültürel dokudaki sıçramaların etekleridir. Kültürsüz salt bir ekonomi ilkesizlikten, faydasızlıktan çökerken, ekonomisiz kültür de, verimsizlikten, cansızlıktan, kansızlıktan ölecektir.’”ifadelerini kullandı.

Adıyaman’ın Kültür yönünden çok zengin olduğunu ifade eden Bayhan Konuşmasına şöyle devam etti: “Tarih sahnesindeki yeri ilk insanlara dek uzanan, 22 değişik kültüre merkezlik etmiş olan medeniyetler kavşağında insanlık tarihinin bütün evrelerine ait bulgularla adım başı karşılaşılan bir ilimizdir. Bir tarafta dünyanın 8. harikası olarak anılan Nemrut Dağı, Kommagene uygarlığının kalıntıları, Dünyanın 4. büyük barajı olan Atatürk Barajı, Türkiye’de medfun iki sahabeden biri olan Safvan Bin Muattal’ın türbesi, Üzeyir Peygamber, Abuzer Gıfari, Mahmut Ensari, Zeynel Abidin gibi türbeler ve makamlar, Raftinge uygun çay ve dereler, yöreye muhteşem bir zenginlik sunuyor.”

Adıyaman’da kültür, sanat, turizm ve ekonominin üzerinde durulması gerektiğine dikkat çeken Bayhan, konuşmasına şu şekilde tamamladı: “Bu potansiyelin hayata geçirilmesiyle, kültür, sanat ve turizm alanında yatırım kârlılığı ortaya çıkacak ve insanımız yeni iş ve istihdam imkânı ile yüksek kar marjlı yatırımlarla ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacaktır. Dolayısıyla vakit geçirmeden yapılacak etkili bir tanıtımla dikkatlerin bu yeni ufuklara çekilmesi gerekmektedir.”

Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odasında gerçekleştirilen Konferansa, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, Sivil Toplum Temsilcileri, Kamu Kurum Müdürleri ve çok sayıda işadamı katıldı.

 

Bayhan: Projesi Olmayanın Geleceği de Olmaz

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap