ATSO'da "Devlet Destekleri ve Hibe" Toplantısı

ATSO'da "Devlet Destekleri ve Hibe" Toplantısı

Adıyaman’da bulunan yatırımcı, girişimci ve işyeri sahiplerinin devlet desteklerinden daha etkin yararlanmaları için Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde "Devlet Destekleri ve Hibeleri Bilgilendirme Toplantısı"nda konuşan ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, "Hem sanayiciler hem inşaat sektörü personel bulmakta zorlanıyor. Bizler sanayiciler olarak toplum yararına programı kapsamında sanayide görmek istiyoruz"dedi.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde katılımın oldukça yoğun olduğu toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, AK Parti Milletvekili Av. Mustafa Alkayış, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü İmalat Daire Başkanı Sait Cordan, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Daştan, AK Parti İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu, ATSO Yönetim kurulu ve Oda üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan AK Parti Milletvekili Av. Mustafa Alkayış, iş dünyasının deprem öncesi haline gelmesi için çalıştıklarını belirterek; "Büyük bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Deprem iş adamlarımızı da derinden yaraladı. Bizler gerek önceki dönem gerekse seçimden sonra özellikle yatırımların aksamaması tekrar eski temponun tekrar yakalanması için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimizin bu alanla ilgili bütün Bakanlarını hem Ankara’da ziyaret ediyor hem şehrimize getiriyoruz. Bu konuda en son Maliye Bakanımızı getirmiş, sizlerle buluşturmuştuk. Her zaman müteşebbisimizin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyorum” dedi. 

Vali Varol: Moraliniz bozmayın, üretmeye devam edin

Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol ise; "İlimiz ve bölgemiz asrın felaketi dediğimiz büyük afetten çok ciddi etkilendi. Devletin birçok alanda çalışması olmakla beraber aslında bir şehri ayağa kaldırmak için gereken ilk unsur o şehrin ekonomisini canlandırmaktır. Ben bütün devlet birimlerimizin kamunun, siyasetimizin, sivil toplumumuzun bu gerçeğin farkında olduğunu ve çalışmalarını buna göre organize ettiğini bilmenizi istiyorum. Bugün Organize Sanayi Bölgemizdeydik. İlimizin gelişmesi adına uzun zamandır sürdürülen Kuyulu Organize Sanayi Bölgesi’nin hızlı bir biçimde hayat geçmesi için gayretli çalışmalar yapıyoruz. Bir taraftan depremin yaralarını sarmaya çalışırken yine ekonomik kurumlarımızın faaliyetlerine devam etmesi için ciddi çabalar var. 

Devlet büyüklerimizin, Cumhurbaşkanımız önderliğinde Bakanlarımızın bölgeye gerçekten pozitif anlamda katkı sunabilmek için bir ayrımcılık yapmak noktasında taleplerimizi değerlendirdikleri büyük bir bölümüne cevap verdiklerini memnuniyetle görüyoruz. Bunun gelişecek artacağını umuyoruz. Önümüzdeki dönemde de bir taraftan deprem öncesindeki ticari ve ekonomik kapasitemize dönmeye çalışırken bir taraftan da gelecekte daha önce planlanmış olan çalışmaların temelini atmaya gayret ediyoruz. Bu yolda birlikte olursak sizler sanayicimiz üreticimiz hevesini kaybetmezse devletimizde sizlere doğru destekleri verirse bunu başarabileceğimizden en küçük şüphemiz yok. Elimizden geldiğince devletimizin tüm imkânlarıyla her daim yanınızda olacağız" dedi.

Aydın: Teşviklerden faydalanın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Av. Ahmet Aydın da; “6 Şubat’ta çok büyük bir yıkım yaşadık. Hepimiz canımızla malımızla bu imtihanı yaşıyoruz. Elbette ki devletimiz ilk andan itibaren yapılabilecek ne varsa yapmaya çalıştı. Olayın büyüklüğü ve vahameti karşısında muhakkak eksik kaldığımız yanlar olabilir. Ama ilk andan itibaren yalnız bırakmadık. Adıyaman tabi ki 6. Bölge teşviklerinden istifade ediyordu. Adıyaman sanayi kenti olma yolunda ciddi bir mesafe almıştı. Merkez OSB’miz tek başına 22 bin istihdam rakamını yakalamıştı. Deprem nedeniyle düştü. İnşallah bunu tekrardan arttıracağız. Yeni istihdam alanları oluşturmak zorundayız. Bu manada bütün teşviklerden istifade etmek durumundayız. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak şunu ifade etmek istiyorum ki mücbir sebep halinin uzatılmasını arzu ediyorduk bunu 2023 sonuna kadar uzattık. Yine Kısa Çalışma ödeneğini üç ay daha uzattık. Bunun dışında iş başı eğitimlerle ilgili inşallah ciddi çalışmalarımız var. 6 Şubat öncesindeki taahhütlerimiz ile ilgili bunu nasıl revize edebiliriz. Bütün bunları planlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız kabine sonrası deprem bölgesine yönelik olarak teşvik ve destekleri açıklıyor. Şunu bilin bölgenin yeniden ayağa kalkması gündemimizin ilk sırasıdır.

Eğer siz şehrin ekonomisini canlandırmazsanız, şehrin ticaretini sanayisini geliştirmezseniz şehrin yeniden normal haline çevirmemiz çok kolay değil. Sizlerin de duasıyla bu şehri yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.

Torunoğlu: Sanayiciler yatırım yapmak istiyor

Toplantıyı yöneten ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, “Toplantıya olan yoğun ilgi üyelerimizin yatırım yapmak isteğini üretim yapmak isteğini gösteriyor. Bu yüzden katılımcılara teşekkür ediyorum. Sayın valimizin göreve başlamasıyla beraber Kuyulu ve Mermer OSB’deki problemleri bir an evvel atlatıp çalışmalarımıza başladık. Sayın valimizin gayretiyle beraber Adıyaman’a sanayi parsellerini en kısa zamanda yapacağız. Önceliğimiz Adıyaman’da sanayi parsellerinin olmayışı. Bugün yaşadığımız depremde üçte ikisinin yok olduğu bir ilde halen yatırım yapmak isteyen üyelerimizin olması bizleri çok sevindiriyor. Bizlerde yatırımcılarımıza bir an evvel bu parselleri sağlayıp üretim yapmalarına yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Tabi TYP kapsamında Adıyaman’da 9 bine yakın personel istihdam edildi. Bunu getirisi kadar biz sanayicilere de götürüsü oluyor. 

Personel bulmakta zorlanıyoruz. OSB’de şu an yüzde 30 verimle çalışıyoruz. Hem sanayiciler hem inşaat sektörü personel bulmakta zorlanıyor. Bizler sanayiciler olarak toplum yararına programı kapsamında sanayide görmek istiyoruz. İşbaşı eğitim programına dahil edebilirsek iş gücü eksiğimizi tamamlamış oluruz hem de devletimizin bu katkısı daha verimli şekilde gerçekleşir. Geçici bir süreyle değil de biz onları çalıştıkları müddetçe istihdam etmeye hazırız. Biz istiyoruz ki onlar sürekli çalışsınlar. Bir IPARD sorunumuz vardı Adıyaman IPARD kapsamında değildi. TKDK başkanımızla görüştük. Adıyaman 2024 yılında IPARD kapsamına alınacak. Toplantıya katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü İmalat Daire Başkanı Sait Cordan, TKDK Uzmanı Ahmet Turan Özcan, KOSGEB Adıyaman İl Müdürü Eşref Çakar ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Dr. Fevzi Yaşar tarafından devlet tarafından sunulacak ve devam eden destekler hakkında sunumlar yaptılar.



 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap