Bölgede İlk Kez Adıyaman’da

Bölgede İlk Kez Adıyaman’da

Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla süt otu ekimi yapıldı.

Bölgede ilk kez Adıyaman’da ekimi yapılan süt otuyla besicilerin yem giderlerinde uygun maliyet sağlanması hedefleniyor.

Günkar Firması tarafından yapılan araştırmalar sonucu hayata geçirilen projeyle besicilerin, hayvanlarının süt veriminde bir artış hedeflenirken, hayvanların protein bakımında da gelişim sağlanması düşünülüyor.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, “Bizim en büyük sıkıntımız yem maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Bizde ilimizde, bölgemizde buna yönelik nasıl bir çözüm bulabiliriz. Bundan dolayı Ercan Gündüz ile beraber biz Adıyaman’a yeni bir yem bitkisi getirebilir miyiz dedik. Süt otu’nu buğdaygiller sınıfından bitki, yılda yaklaşık olarak 4-5 biçim yapılabiliyor. Özellikle hem ilkbahar hem sonbaharda ekimi yapılabiliyor. Karlar eridikten sonra bunun dikim yapabiliyorsunuz. Tek yıllık yem bitkisidir. Yaklaşık 20 günde bir biçiliyor. Protein oranı yüksek, sütün verimini artırıyor" dedi.

İLİMİZDE YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUZ

Bu bitkinin Adıyaman'da yaygınlaşmasını istediklerini belirten Alan, şunları kaydetti:

"Bunun ilimizde yaygınlaşması ile beraber son dönemde Adıyaman ciddi bir gelişme gösteriyor. Süt hayvancılığı belli bir noktaya geldi, mera hayvancılığında, beside belli noktaya geleceğiz. Bakanımızın 10 Mart tarihinde ziyaretinde Adıyaman’ın yüzde 30’luk damızlık düve projesine dahil edilmesi ile beraber yetiştiricilerimiz çok mutlu, yetiştiricilerimizin bu anlamda morali yüksek. Biz de bunu nasıl üretime dönüştürürüz. Buna yönelik çalışma yapıyoruz. Bakanlığımız tarafından kırsal kalkınma destekleme projesi kapsamında bugüne kadar 40 çiftliğe destek verdik. 2009 yılında başlayan, 2015 yılında sona eren gap süt sığırcılığı projelerinde 26 çiftliğe destek verdik. Bu çiftliklerde dağıttığımız düve sayısı 3 bin 225, bu çiftlikteki hayvan sayımızla beraber 4 bin 800’dür. Bundan sonra bu sayı hızla artacak. Adıyaman hayvancılıkta belli bir noktaya gelecek. Bölgede en fazla süt satan il Adıyaman, sütümüzün yağ oranı yüksek. Protein değeri yüksek. Kalitesi yüksek olduğu için ulusal firmalarımız ilimizde süt almaktadırlar. Bugün 70 ton civarında satış yapmaktayız. Hedefimiz 2023 yılında günde 300 ton süt ihraç edebilmektir”

 

Dişbudak köyü muhtarı Mehmet Öztürk, “Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan’a teşekkür ederiz. Bize çok yardım etti. Ercan Gündüz bize getirdi. İyiydi diye ektik. Çok da güzel yetişti. Dün hayvanlarımıza otu verdik. Hayvanlarımız da yediler. Bütün besicilere tavsiye ederim” diye konuştu.

Günkar Firması Temsilcisi Ercan Gündüz ise “ Müdürümüz Adil Alan'ın desteği, çiftçimizin cesareti ile yer altına gömmüş olduğu ciddi bir yatırım ile buradayız. Kendilerinin yapmış olduğu besi çiftliğine, biz de alternatif ürün olarak süt otu bitkisiyle katkı vermek için geldik. Bu bitki alternatif bir bitki olup 4-5 biçim yapılabiliyor. Hayvancılıkta en büyük sorunlarımızdan biri girdi maiyetlerinin yüksek olmasıdır. Bu ürünle girdi maliyetlerinde yüzde 20-25 arasında bir düşüş sağlayacak. Süt üretimi yapan çiftçilerimizin de yüzde 25 süt artışı oluyor. Bu bitkimiz 3 şekilde veriliyor. Yaş, kuru ve slaj olarak balyesi de yapılıyor. Kışa da stok edilebilen bir bitki. Daha önce hayvanlarımız buğdaydan sonra kuru saman veriyorduk. Herhangi bir protein değeri olmayan. Hayvan sadece yem ihtiyacı karşılamak değil de bu bitkinin 22 proteini var. Normal yeme göre çok faydası var. 3 şekilde verildiği için hayvan rahatsız etmiyor. Hastalığa düşürmüyor. Çiftçiler için çok büyük üründür. Pamuk sonrası ekilebileceği gibi ilkbaharda erkenci olarak ekildiği gibi alternatif ürün olarak da ekilebiliyor. Ticarette büyük bir gelir sağlayacak üründür. Ülke ekonomisine çok ciddi bir miktar da fayda sağlayacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap