Nevzat Bayhan,Sokağın Sesini Duymalıyız
İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Fatih Üniversitesi’nde düzenlenen “Toplum ve Kültür” konulu panelde yaptığı konuşmada; sokaksız bir şehir düşünülemeyeceği gibi sokak kültürü olmayan bir yerleşim yerinin de tahayyül edilemeyeceğini belirterek, “Sokağı küçümseyenler, geleceğin sokaktan geçtiğini, yarınlarımızın renginin sokaklar tarafından belirleneceğini hesaba katmayanlardır” dedi.
“Kültürel yayılma”, “kültürel gecikme”, “kültürel şok” gibi kültürel kavramlar hakkında özet bilgiler veren Bayhan, “Kültür ekonomisi: Kültürden kâr etmek” tezini anlattı. Avrupa Birliği ülkelerinde alternatif arayışlar çerçevesinde kültür ekonomisine ağırlık verildiğine dikkat çeken Bayhan, bu konuda şunları söyledi:
Kültürel eserlerden para kazanabilmeliyiz
“İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde endüstriyel gelişmenin azaldığı ve işsizliğin arttığı bölgelerde, kültürel aktivitelerin fazlalaştırıldığına, yeni müzeler, konser salonları, film yapım stüdyoları kurulduğuna şahit oluyoruz. Bunun en belirgin örneğini Almanya’da Ruhr Havzası’nda görmek mümkün. Almanya’nın çelik ve kömürde kalbi olan Ruhr Havzası’nda artık eski maden ocakları, eski çelik fabrikaları kültür merkezleri durumuna geldi ve yeni iş sahalarının açılması Essen ve yöresine ‘Kültür Başkenti’ unvanını kazandırmıştır.”
Sokağın sesini duymalıyız
Konferansında ‘sokak kültürünün önemi üzerinde de duran Bayhan, “Zamanında alamadığımız refleksler ve sokağın sesini duyamayışımız, geleceğimizi sekteye uğratabilecek derecede etkiler doğurabilir” uyarısında bulundu. Bayhan, şöyle konuştu:
“Onun için yöneticilerin her tarafta kültür ve sanat merkezleri oluşturma gayretleri şüphesiz faydalı ve takdire şayandır; ancak bu doğal kültürel arenaların daha da sevimli, cazip ve faydalı kılınması, ülkenin bugünü ve yarınını kurtarma adına çok önemli bir adım olacaktır.”
Bayhan, sokaksız bir şehir düşünülemeyeceği gibi sokak kültürü olmayan bir yerleşim yerinin de tahayyül edilemeyeceğini belirterek, “Sokağı küçümseyenler, geleceğin sokaktan geçtiğini, yarınlarımızın renginin sokaklar tarafından belirleneceğini hesaba katmayanlardır” dedi.
Kültürü değiştirmek yerine canlandırıp güçlendirmeliyiz
Konferansın sonunda Atatürk’ün “Medenî olmayan insanlar, medenî olanların ayakları altında kalmaya mahkûmdurlar” sözünü hatırlatan Bayhan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yapılması gereken; kültürü değiştirip, özünden uzaklaştırarak, kimliksiz, renksiz, zevksiz, estetik ve etikten uzak kılmak yerine, canlandırıp güçlendirerek, özenilir, özlenilir bir şekilde özgünleştirip, küresel arenada güçlü bir hâle getirerek hak ettiği noktaya yükseltmektir.”
İlk Yorumu Yap