Aydın Çiftçimizin Alın Terini Kimseye Yedirmeyiz

Aydın Çiftçimizin Alın Terini Kimseye Yedirmeyiz


AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın; İGC Soruyor Konuğumuz Cevaplıyor yayınında tütünle ilgili açıklamalarda bulundu.

GMDK Başkanı Aydın; AK Parti daha kurulmadan önce 2001 yılında Merhum Ecevit'in Başbakanlığı döneminde Tekel Özelleştirme Yüksek Kurulunun 5 Şubat 2001 tarihli 2001/06 sayılı kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınmıştır. Tekel'in özelleştirme süreci ile yerli tütüne en büyük darbe şuanda tütünü yasaklıyor diyenlerin döneminde yapıldı.
 4733 sayılı Tütün Kanunu, IMF'ye verilen taahhütler kapsamında hazırlanan 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası getirilen Kemal Derviş yasalarından biri idi. Ekiciye sadece 200 kilogram ile sınırlı sözleşme imkanı, desteklerin kaldırılması ve tekelin tütün alımından tüm den çekilmesi, tütün üretiminin azalmasının en önemli nedenleriydi. 
Şahsım olarak milletvekili olduktan sonra, tütün kartellerinin tehditlerine rağmen Kaçak diye adlandırılan Adıyaman’ımızın yerli ve milli ürünü tütününü nasıl yasallaştırırız diye kafa yormaya başladım. Başbakanımız, Bakanımız, Grubumuzla yaptığımız görüşmeler sonucunda gramı dahi yasak olan kıyılmış tütünü, önce 50 kilograma kadar serbest, sonra da kooperatifler üzerinden kaçak ve satışını yasak olmaktan çıkarıp yasal hale biz getirdik. 
Tütünün yasal zeminde satışının yapılabilmesi için Tütün platformu ile bir araya gelip kooperatifleşme konusunda karara vardık ve hemen kooperatifleşme sürecini başlattık, Bunları yapınca şimdi tütünü yasaklıyorsunuz diyenler o zaman bana teşekkür ettiler. Bugüne kadar toplamda kurulan kooperatifimizin sayısı 17 adet oldu. Kooperatiflerimizin hizmet bedellerini 10’da bire düşürdük, yine ÖTV sini %40’a düşürdük. Kooperatiflere OSB dışında kurulma imkânı getirdik. Kooperatiflerin son model teknoloji ile kurulmasını gerektiren kanunu da değiştirerek teknoloji maliyetini de düşürdük. Tütünü tekrardan Kırsal Kalkınma Destek Kapsamına biz aldık.
Aldığımız tüm tedbirlerle, Adıyaman'da sözleşmeli tütün üretiminde sürekli artış sağlanmış ve artmaya da devam ediyor. 2011 yılında; 2 bin 111 üretici 1 milyon 515 bin 686 kilogram tütün üretirken, bu sayı 2020 yılında, 8 bine yakın üreticiye yükselmiş, üretilen tütün miktarı da 12 milyon kilograma çıkmıştır. Sigaralarda kullanılan sözleşmeli tütünlerin en az yüzde 30'unun yerli tütünlerden kullanma zorunluluğunu biz getirdik.
Hakikati görelim, sağduyulu bir şekilde gerçek üreticimizin yanında olalım. AK Parti olarak, yalan, iftira ve manipülasyonlarla üreticiyi mağdur edenlere ve Türkiye'yi ithal tütüne mecbur eden zihniyete karşı, çiftçimizin ve tütün üreticimizin daima yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap