Konukoğlu Hastanesinde Sınav Kaygısı Anlatıldı

Konukoğlu Hastanesinde Sınav Kaygısı Anlatıldı

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikologu Pelin Özufacık, sınav kaygısının öğrencilerin sıklıkla yaşadıkları bir sorun olduğunu söyledi.

 

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde halka açık konferanslar kapsamında Psikolog Pelin Özufacık tarafından “Sınav Kaygısı” konusu anlatıldı.

 

Özufacık, sınav kaygısının bir davranış olarak öğrenildiğini ve bulaşıcı bir virüs gibi öğrenciden öğrenciye yayıldığını, aynı zamanda kişilik özelliğinin bir dışavurumu olarak da bireyin karşısına çıkabildiğini bildirdi.

 

“Sınav kaygısı yaşayan bir öğrenci gerçek potansiyelini yüzde 45’ e varan oranda düşürebilmektedir” diyen Özufacık, şöyle devam etti:

 

“Sınav kaygısının bir miktar varlığı öğrenci için ateşleyici olabilirken fazlası öğrencinin başarısını olumsuz etkilemektedir. Sınav kaygısı birçok bileşenin bir sonucudur. Toplumun değer yargılarından, anne babanın beklentilerine kadar uzanan bir yelpazede değerlendirilebilir.

 

Yaklaşan sınavlar da öğrenciler üzerinde büyük bir baskı ve endişe yaratıyor. Yıl boyunca sınavlardan üst düzeyde başarı göstermesini beklediğimiz çocuklarımız bir sınav anında gösterecekleri başarı oranında iyi bir gelecek sahibi olacaklar. Ne var ki; sadece derslerinde çok başarılı olmaları yetmiyor. Sınav psikolojisine adapte olunması, kaygı ve endişeden uzak bir sınav geçirmeleri çok önemli olabilmektedir.”

 

BELİRTİLERİ:

Bazı öğrencilerin sınav kaygısı ve heyecanını belirgin olarak yaşadıklarını, mide bulantısı, el ve vücut terlemesi gibi belirtiler göstereceklerini ve bunun sınavda yaşanacak kaygı ve endişeyi açıkça gösterdiğini anlatan Özufacık,  sözlerini söyle sürdürdü:

 

“Bazı öğrenciler ise sınav kaygısını net olmayan yollarla ifade ediyor. Bu öğrencilerde daha çok mide, baş, boyun ve sırt ağrısı şikayetleri olur. Dinlendirici uyku uyuyamazlar, uyku düzenleri bozulur. Ya normalden çok daha fazla ders çalışma ya da sınav yaklaştıkça ders çalışma isteğinde belirgin bir azalma görülür.

 

Durgunluk, içe kapanma olabilir ve sınav günü ile ilgili ya çok konuşurlar ya da vurdumduymazlık geliştirirler. Sınavların yaklaştığı (son zamanlar) iyi değerlendirilmeli ve anne baba kendi kaygı ve endişesini çocuğuna bulaştırmamalı. Eğer baş etmekte zorluk çekiliyorsa mutlaka profesyonel bir destek alınmalıdır”.

 

Psikolog Özufacık, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap