Perre’de Kazı Çalışmaları Yeniden Başladı

Perre’de Kazı Çalışmaları Yeniden Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı, Türk Tarih Kurumu ve Adıyaman Valiliği İl Özel İdaresinin maddi katkıları ile Perre Antik Kentinde (Pirin) 11 yıl aradan sonra Adıyaman Üniversitesinin bilimsel danışmanlığında Adıyaman Müze Müdürlüğü ile birlikte kazı çalışmaları yeniden başladı.

Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kahraman Yağız’ın hazırladığı ve yürütücülüğünü üstlendiği proje ile Perre’nin bir açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.

Proje kapsamında, antik dönemde Mezarlık (Nekropolis), taş ocağı ve işlik olarak kullanılan ören yerinin o dönemdeki ruhunu ziyaretçilere aktarmaya yönelik canlandırmalar, görsellerin ön planda olduğu bilgilendirme tabelaları hazırlanırken, yapılan çevre düzenlemeleri ile ziyaretçilerin mezar odalarına ulaşımı daha kolay hale getirildi.

Ayrıca Perre’nin üç özelliği üzerinden kentin mimari teknolojisi, üretim modeli, ekonomisi ve ölü gömme gelenekleri ziyaretçilere aktarılırken, Adıyaman’a gelen turistlerin Nemrut Dağı’nın yanı sıra görmeden gitmedikleri alternatif bir ziyaret alanı oluşturulmuş oluyor.

Gerçekleştirilen çalışmalar ve proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, projenin kentin turizm potansiyeline katkı sunacağını belirterek, “Proje kapsamında özellikle kaya mezarları ile ön plana çıkan Perre ören yerinden dönemin ölü gömme geleneklerini yansıtmak için cam tabutlar içinde slikon manken ve iskeletlerden oluşan bir teşhir hazırlandı. Bu tabutların içine iskeletlerin yanı sıra dönemin seramikleri ve bireylerin özel eşyaları da yerleştirildi.  Genelde müzelerde görmeye alışkın olduğumuz bu uygulama ilk defa bir ören yerinde orijinal mezarında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, antik dönemde Perre’nin ekonomisinde önemli bir yer tutan endüstriyel üretim alanındaki işliklerin üretim modeli hem tabelalarda hem de yerinde canlandırılmıştır. Böylece bir yandan kentin üretim modeli ve o dönemin teknolojisi ziyaretçilere aktarılırken, diğer yandan kentin tarımsal faaliyetleri ve üretim kapasitesi yani ekonomisi hakkında bilgiler sunulmuştur. Bildiğiniz üzere, Perre antik kenti üzerinde yer alan Örenli Mahallesi ve çevresinin ana geçim kaynağı 1950’li yıllara kadar bağcılık idi. Yapılan bu çalışma ile yaklaşık 1700 yıl öncesinde bağcılığın antik kent için de başlıca geçim kaynağı olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışma ile bunu ziyaretçilerimize aktarmış ve tanıtmış olacağız. Ören yerinin bir diğer özelliği taş ocağı olarak kullanılmış olmasıydı. Bu proje ile bir mimari yapıda kullanılan blok taşın ana kayadan nasıl koparıldığı, nasıl taşındığı, nasıl işlendiği, yerine nasıl yerleştirildiği ve blokların birbirine nasıl bağlandığı görselleri ile bir sıra halinde sunuluyor.  Bu da antik dönemin mimari teknolojisini ve zanaattaki hünerlerini ziyaretçilere sunma imkânı tanıyor. Proje, Türkiye’deki ören yerleri için örnek çalışma olması bakımından da büyük önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman Valiliği ve Adıyaman Üniversitesi eşgüdümü içerisinde Adıyaman’a gelen turistlere kaliteli ve keyifli zaman geçirecekleri bir alan sunmak en büyük amacımız.” şeklinde konuştu.

Perre'deki incelemelerde, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Kırılmış, Genel Sekreter Aykut Dündar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci ve Müze Müdürü Mehmet Alkan'da yer aldı.

 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap