ATAG 14 Çalıştayı Adıyaman Üniversitesinde
Bu yıl Adıyaman Üniversitesi tarafından düzenlenen Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG14) Çalıştayı başladı. 3-6 Kasım 2010 tarihleri arasında devam edecek olan ATAG14 Çalıştayında sözlü ve poster bildirilerin yanı sıra özel konulu konferans, seminer ve arazi gezileri de düzenlenecek.
Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen ATAG14 Çalıştayı’nın açılışına Adıyaman Vali Vekili Yakup GÜNEY, Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip BÜYÜKASLAN, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan ÇETİNGÜL, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Bölge Müdürü İbrahim Halil DEMİR, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Atike NAZİK, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abuzer YÜCEL, Prof. Dr. Osman PARLAK, Jeoloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Hüseyin ALAN, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan ATAG14 Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman PARLAK, tektonik konusunun insanlık tarihini de içine alan bir süreç içerisinde doğal afetlerin tetikleyicisi olarak üzerinde yaşadığımız yer yuvarlağının şekillenmesinde etkili olduğunu belirterek, doğa ile iyi geçinmenin doğal afetlerin zararlarının en aza indirilmesi için çok önemli olduğunu söyledi.
PARLAK; “Doğanın dilinden en iyi şekilde anlayan biz yerbilimciler, gerek merkezi gerek yerel otoritelere deneyimlerimiz ve bilimsel öngörülerimizle gerekli uyarıları yaparak, insanlarımızın ve insanlığın özellikle Anadolu coğrafyasında güven içerisinde yaşamasının önüne açacak yasal düzenlemelerin çıkması için özveriyle çalışmalıyız. Bu yıl ondördüncüsünü düzenlediğimiz Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) Çalıştayları başladığı yıldan itibaren aktif tektonik ve deprem araştırmalarıyla ilgili verilerin günün bilgi düzeyinde tartışılması, disiplinlerarası ortak çalışmaların teşvik edilmesi ve gerçekleştirilmesinin yolunu açıyor. Bu konularla ilgilenen genç arkadaşların gelişmesine önemli katkıda bulunuyor. Bu açıdan çalıştaylar çok verimli geçmektedir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Osman PARLAK, Üniversitemizde düzenlenen ATAG14 Çalıştayında 51 adeti sözlü 11 adeti ise poster olmak üzere toplam 62 adet bildiri sunulacağını ve biri teknik olmak üzere iki gezi düzenleneceğini söyledi.
Açılışta Adıyaman Vali Vekili Yakup GÜNEY, Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip BÜYÜKASLAN, Jeoloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Hüseyin ALAN, İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Zeynal BAKIR birer konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarından sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Ali KOÇYİĞİT “Adıyaman İlinin Depremselliği ve Deprem Kaynakları” konulu sunumunu yaptı.
KOÇYİĞİT, Doğu Anadolu Fay Hattı ile ilgili bilgi verdiği sunumunda depremin denetlenebilir etkilerine değinerek, jeolojik etkenler, nüfus yoğunluğu, yapılaşma –sanayi mühendislik yapıları yoğunluğu, yapım teknikleri, kullanılan yapı malzemelerinin kalitesi-işçilik, denetleme yöntemleri (ilgili yasa ve yönetmelikler), eğitim düzeyinin (bilinçlilik) depremin sonuçlarının denetlenebilmesinde etkili olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ali KOÇYİĞİT; “Ülkemizde deprem konusunda yeterli sayıda uzman kişi var. Bunlar güncel bilgilerle donatılmış durumdalar. Buna rağmen deprem yaşadığımızda yıkıcı sonuçlar ile karşılaşıyoruz. Bunun nedeni eğitimli insanlarımızın yetersizliği değildir. Deprem konusunda bilinç düzeyi düşük bir toplum olmamız ve konu ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin yeterli olmamasıdır” dedi.
İlk Yorumu Yap