İstanbul, Medeniyetler İttifakının Barış Buketidir

İstanbul, Medeniyetler İttifakının Barış Buketidir

   Konferanstan konferansa koşan İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, bu kez Güzellikler İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’un, “medeniyetler çatışması” tezinin karşısında, konferansın açılış konuşmasını yapan Bayhan,  medeniyetler ittifakının küresel barış adına dünyaya örnek olarak gösterilebilecek bir “barış buketi” olduğunu söyledi.

 

“Batı Basınında Ortadoğu Algısı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile birlikte, Ortadoğu Uzmanı New York Times köşe yazarı Roger Cohen’in konuşmacı olarak katıldığı “Avrupa Basınında Ortadoğu Algısı” konulu bir konferans düzenledi.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Roger Cohen’ gibi değerli bir gazeteciyi ‘Güzellikler imparatorluğunun başkenti’ İstanbul’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Bayhan, Batı basınında, vicdanının sesini duyarak insanlığın tragedyasını gündeme getiren ve bunu herhangi bir renk ve kimlik baskısı altına girmeden serbestçe söyleyebilen gazetecilerin de olduğunu belirterek, “İşte Sayın Cohen, onlardan birisi” dedi.

 

İstanbul bir barış buketidir

Bayhan, Türkiye’de Doğu ve Batı kültürlerinin birlikteliğinin günümüzde de devam ettiğini Nemrut, Mardin ve Hatay’dan örnekler vererek özetledikten sonra, İstanbul’un da bu konuda dünyaya örnek teşkil ettiğini anlattı. Bayhan, “İstanbul’un, değil sadece bir semtinde, bir sokağında; Kuzguncuk’a uzandığınızda, aynı bahçe içerisinde kilise ve caminin, hemen bir arka sokağında da sinagogun bulunması, aslında bizim medeniyetlere bakışımızı ve insanların birbirleriyle olan kaynaşmasını ifade eder” diye konuştu.

Samuel Huntington’un ‘medeniyetler çatışması’ tezi gündeme geldiğinde bütün insanlığın korkuya kapıldığını belirten Bayhan, “Çünkü ‘medeniyetler çatışması’nın çok büyük tahribat yapacağını hepimiz bilmekteydik” dedi. ‘medeniyetler çatışması’ tezi karşısında ‘herkesin müsterih olması gerektiğini’ söylediklerini belirten Bayhan,

İstanbul’un, ‘küresel barış’ adına dünyaya örnek olarak gösterilebilecek muhteşem bir ‘barış buketi’ olduğunu ifade etti.

Bayhan, ‘medeniyetler çatışması’na karşı Türkiye ve İspanya’nın öncülüğünde ‘medeniyetler ittifakı’ oluşturulduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu ittifakın eş başkanlığını yürüttüğünü hatırlatarak, bunun da insanların barış içerisinde yaşamaları adına ciddi bir mesafe kat edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

 

Türkiye eninde sonunda AB’ye girecek

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın konuşmasının ardından, Roger Cohen, moderatörlüğünü NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu’nun yaptığı “Batı Basınında Ortadoğu Algısı” konulu konferans verdi.

 

Türkiye’nin ABD, İsrail, İran ve AB ilişkilerini de değerlendiren Cohen, AB’nin Türkiye’nin önemini yeterince fark edemediğini ancak üyeliğini ne kadar ertelese de Türkiye’nin eninde sonunda AB’ye gireceğini söyledi.

Türkiye ile İsrail arasındaki irtibatın kesilmemesi gerektiğini ifade eden Cohen, irtibatın kesilmesi hâlinde, ABD-İran ilişkilerinde olduğu gibi, tarafların yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan sorunlar yaşayabileceklerini dile getirdi.

İran’ın, Batı ile anlaşmanın yollarını bulması gerektiğini ifade eden Cohen, Batı medyasının da daha dengeli olması gerektiğini kaydetti. Cohen, “Batı medyasının, İsrail ile Filistin arasında sahada neler olup bittiğini anlamaya çalışması lâzım. Sadece Hamas’a, Hizbullah’a bağırıp çağırmak kabul edilebilir bir şey değil.”

 

‘Mavi Marmara’ baskınında Amerikan vatandaşı Furkan Doğan’ın hayatını kaybetmesi hakkında Wall Street Journal dışında hiçbir gazetede haber yayınlanmadığına işaret eden Cohen, ABD basınının bu tavrını eleştirdi. Cohen, şöyle konuştu:“Bir Amerikan vatandaşı olmasına rağmen diğer gazetelerde bir kelime bile yer almadı. Eğer bu başka bir hadise olsaydı, örneğin Michael Sendler bir Filistinli tarafından Batı Şeria’da öldürülmüş olsaydı savaş esnasında, onun hakkında gazetelerin her sayfasında haberler çıkardı. Ama bir Amerikan vatandaşı olmasına rağmen Müslüman adı olan birisinin orada öldürülmesi, belki Amerikan basınında yer almamasının en önemli sebeplerinden biri olsa gerek. Bu aslında kötü bir şey.” Cohen, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyı da şöyle değerlendirdi: “Orada İsrail'in aşırı bir güç kullanması ve blokajın devam etmesi kabullenilemez. Bu olaydan ders almamız lâzım. Yani bu olay olmasaydı da blokaj devam edecekti. Burada güvenlik İsrail için çok önemli bir husus olabilir, bunu anlamaya çalışmak lâzım; ama güvenliğin, İsrail’in önünde kullanabileceği mazeret olması ve yaptığı her şeyi meşrulaştırması da beklenmemeli. Orada irtibatın, ilişkilerin sağlanması ve barışa ulaşılması lâzım.”

 

Konferansın ardından Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Cohen’e, Kültür A.Ş. yayınlarından “2. Abdülhamit Han Gözüyle Dünya”, “Yabancı Gazetecilerin Gözüyle İstanbul” ve “Arzın Merkezinde Buluşmalar” isimli kitapları hediye etti.

 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap