Başkan Hüsrev Kutlu’dan “Su” Açıklaması

Başkan Hüsrev Kutlu’dan “Su” Açıklaması

Adıyaman’da yaşanan su sorunuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Başkanımız Fehmi Hüsrev Kutlu, su sorununun çözümü için uzun vadede önemli çalışmalara imza atılacağını müjdeledi.

 

Hava sıcaklığının yaz aylarında mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiği Adıyaman’da son yıllarda artan içme suyu kesintisini ortadan kaldırmak için uzun vadede ciddi projeler hazırlayan Adıyaman Belediyesi, özellikle bu yıl kış mevsiminin kurak geçmesi, yaz mevsiminde de hava sıcaklığının yine mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı meydana gelen kesintilerle alakalı şikayetleri anında değerlendirip, kısa vadede gerçekleştirilebilecek çözüm yollarını hayata geçirmek için gece gündüz demeden çalışıyor.

 

Geçtiğimiz yıllarda görkemli bir açılışla kamuoyuna müjdelenen “Adıyaman’ın 50 yıllık su ihtiyacı karşılandı” vaadine rağmen yaşanan su kesintilerinin sebepleri hakkında bilgi veren Başkanımız Fehmi Hüsrev Kutlu, susuzluğun birçok sebebi olduğunu dile getirdi.

 

Su sorununun üzerinde ciddi şekilde durduklarını ve bu sorunu ortadan kaldırmak için tüm ekiplerin gece gündüz demeden çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Kutlu, “Yaşanan su sorununun en kısa sürede giderilmesi için sık sık değerlendirmelerde bulunuyoruz. Ekiplerimiz şehrin su sorununu ortadan kaldırmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Bunun için kısa vadede yapılması gereken birkaç çalışmayı gerçekleştirdik. Mesela Havşeri kaynağına yakın bir yerde yaklaşık 100 litrelik bir su şebekemize katıldı. Bununla birlikte biraz daha rahatlama sağlanacak. Ancak bunlar geçici çözümler. Su sorununun tamamen ortadan kalkması için uzun vadede önemli projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi.

 

“KAYITSIZ KAÇAK ORANI ÇOK YÜKSEK”

 

Yaşanan su sorununun sebeplerine de değinen Kutlu, teknik verilere dayandırarak verdiği bilgide şunları söyledi: “Adıyaman’ın içme suyunu karşılayan Havşeri, Gürlevik, Altı Kuyular, Kırkgöz, Tut Medetsiz ve Koru Palanlı olmak üzere toplam 6 tane kaynak bulunmakta. Saniyede bin 100 litre su tahsisi yapılmış olmasına rağmen Havşeri kaynağından sulama pompaları çalışmadığı zamanlarda 400 ila 450 litre, sulama pompaları çalıştığında ise 90 ila 150 litre arasında su gelmekte. Gürlevik kaynağında da 273 litre/saniye tahsis yapılmış olmasına rağmen toplamda 90 ila 120 litre arasında su gelmekte. Geriye kalan tüm kaynaklardan kurak mevsimde maksimum 130 litre su şehre gelmekte. Ancak, şehir merkezinde 30 yıllık bir geçmişe sahip olan isale hatlarının hizmet ömrünün tamamlamasından ve güzergâh boyunca kayıtsız kaçak bağlantılardan dolayı kaynaklardaki su daha az miktarda şehrimize ulaşmakta ve kullanılabilmektedir. Bunları engellemek için ekiplerimiz sürekli çalışmakta ancak kuraklık üst seviyede olunca güzergah boyunca sürekli müdahaleler yapılamamaktadır. Geçmişte Gürlevik kaynağı güzergahında bulunan köylere, yapılan protokollerle verilen sudan sonra şehir merkezine gelen su oranı 90 litreye kadar düştü. Tut Medetsiz hattında da geçmişte imzalanan protokollerle 13 köye kontrolsüz su verilmiş ve bu kaynaktan sağlanan fayda da mininize edilmiştir. Havşeri kaynağındaki 400 litre suyun saniyede 350 litresi de öncelikli olarak, su tahsis edildiği zaman imzalanan protokolden dolayı, Sulama Birliğinin kullanımına verilmiştir. Koru Palanlı, Kırkgöz ve Altı Kuyular’dan ise mevsimsel kuraklıktan dolayı faydalı bir su alınamamaktadır. Bu kaynaklardan sağlanan debi yaklaşık 100 litre/saniyedir. Bunlara karşılık şehrimizde kişi başı günlük tüketim ihtiyacı 200 litre olarak hesaplandığında, saniyede 550 litre/saniye suya ihtiyacımız oluyor. Bu debiye ek olarak şebekelerde meydana gelen kayıp-kaçak oranındaki kısım da dikkate alındığında, şehrin sağlıklı ihtiyacını karşılamak için 800 litre/saniye civarında suya ihtiyaç duymaktayız.”

 

“KÖKLÜ ÇÖZÜM İÇİN UZUN VADELİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

 

Adıyaman’da su sorununun tamamen ortadan kalkması için uzun yıllar cesaret edilmeyen altyapının yenilenmesi için kolları sıvadıklarını da müjdeleyen Başkan Kutlu, “Belediye olarak kendi görev sahamız içerisinde yer alan çalışmalar için projelerimiz tamamladı ancak bu tek başına yeterli olmaz. Şehrin su sorununu tamamen ortadan kaldırmak için Çat Barajındaki arazi sulama tünelleri inşaatına da bir an önce başlanılması gerekiyor” dedi.

 

Adıyaman Belediyesi olarak su sorununu ortadan kaldıracak projeler hakkında da bitli veren Başkan Kutlu, “Bu sorunların çözümü için öncelikle Havşeri kaynağından, arazilerin sulanması için verilen suyun kullanımının önüne geçilmesi gerekiyor. 1980 yılından bu yana NASA kaynak ve sıcaklık ölçümü yapıyor. NASA tarafından 1980 yılından bu yana yapılan ölçümlerde en düşük kaynak ölçümü ve en yüksek sıcaklık değeri bu yıl yapıldı. Maksimum kuraklıkta bile Havşeri kaynağında 450 litre su bulunuyor. Bu suyun tamamını alabilsek şehrimizde su sıkıntısı bu kadar ciddi yaşanmaz. Bunun tamamını alabilmemiz için de oradaki halka can suyu babında tarımsal alanda kullanabilecekleri suyu temin etmemiz lazım. Bunun için DSİ ile yaptığımız görüşmelerde, Çat Barajında yapılacak olan sulama tünellerinin ihalesinin ve iş yeri tesliminin yapıldığını öğrendik. İnşaatı yapacak firma şantiyesini de kurdu. Allah izin verirse kısa süre içerisinde de inşaatına başlanacak. Bu projenin tamamlanmasıyla ilgili iyi niyetli tahmin bir yıl olmasına rağmen en geç 2 yıl içerisinde biteceğini tahmin ediyorum. Eğer bu projeyi tamamlayabilirsek, tarımsal sulama suyu Çat Barajından karşılanacağı için Havşeri’deki suyun tamamını da biz alabileceğiz. Bu bizim en kısa vadedeki çözümümüz. Çünkü bu tür projeler aşırı maliyet ve emek isteyen projelerdir. Ayrıca yapımına başlanan Koçali Barajında da şehir içme suyunun karşılanması amacıyla 8 bin litre/saniyelik muazzam bir suyun tahsisi de yapılmıştır. Fakat bu barajın tamamen bitmesi için yaklaşık 8-10 yıl gibi bir zamana ihtiyaç duyulacak. Koçali barajı da şehrimizin su ihtiyacının uzun vadeli çözümü olacak. Bunlara ek olarak belediyemiz tarafından yaklaşık 35 milyon TL’lik bir yatırımla Gürlevik İsale Hattı da yenilenecek ve 20 bin metre küplük bir ana depo imalatı da hizmete geçirilecek. Bu projenin başlanabilmesi için hibe başvurusunda bulunduk ve bu hibenin onaylanmasını bekliyoruz. Onaylanır onaylanmaz inşaat çalışmasına başlayacağız ve 2 yıl gibi kısa bir sürede bu projeyi de tamamlayacağız inşallah. Bu şekilde bu hattaki kayıp kaçağı önlemiş olacağız. Ucuna da yapmayı planladığımız 20 binlik depo ile hem üst katlardaki suyun kullanımına ilişkin basınç sağlanacak, hem de yolda gerek hattın fiziki yetersizliğinden gerekse kayıtsız kaçaklardan dolayı kaybedilen su geri kazanılacaktır” diye konuştu.

 

Vatandaşların, yetersiz gelen sudan dolayı yaptıkları şikayetlerde haklı olduklarını ifade eden Belediye Başkanı Kutlu, “Vatandaşlarımız elbette ki şikayetlerinde haklılar. Fakat bu su problemi, 30 yıldan fazla bir süreye dayanan, çözümünün kısa sürede gerçekleşmesi mümkün olmayan sorunlardan kaynaklanan bir problem. Elbette ki bu sorun daha uzun yıllar yaşanmayacak. İnşallah projelerimizi bir bir hayata geçirip uzun vadede hemşerilerimizi bu sorundan kurtaracağız. Yalnızca biraz sabır ve bu sorununu gidermek için elimizde gelen gayreti gösterdiğimize inanmalarını istiyor ve anlayış bekliyorum” dedi.

 

YILLARDIR YAPIMINA CESARET EDİLEMEYEN HİZMET

 ŞEHRİN ALTYAPISINI ÇÖKME NOKTASINA GETİRDİ

 

Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren konunun uzmanları ise Adıyaman’da en son 80’li yılların ortalarında yapımı gerçekleştirilen şehir altyapısının artık yükü kaldıramayacak seviyeye geldiğini ve bu tehdidin geçmiş dönemlerde öngörülmesine rağmen, dönemin yöneticileri tarafından kulak ardı edildiğini iddia ettiler.

 

Altyapının 1980’li yıllarda 100 bin nüfusa sahip bir şehre uygun olarak yapıldığını ancak şu an Adıyaman nüfusunun 250 bine yaklaştığını da sözlerine ekleyen uzmanlar, geçmiş yönetimler tarafından sırf altyapı olduğu ve altyapıya harcanacak paranın halk tarafından pek görünmeyecek olmasından dolayı yanaşmadıkları altyapı çalışmalarına ivedi bir şekilde başlanması gerektiğini dile getirerek, “Aksi halde kaynaklardan gelen su sağlıklı olarak halka ulaşmaz. Yetkililerden bu konuda hassasiyet bekliyoruz” diye konuştular.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap