Adıyaman’da Tarihi Keşif

Adıyaman’da Tarihi Keşif

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde 100 metre yükseklikte Komagene Krallığı'na ait olduğu düşünülen bin 800 yıllık 3 katlı mağara bulundu.

Kahta- Diyarabakır karayolunun 20'nci kilometresinde Teğmenli köyü yakınlarında dağlık alanda 100 metre yükseklikte 3 katlı iç içe geçişleri olan köylüler tarafından bulunan Komagene Krallığı'na ait olduğu değerlendirilen mağara bulundu. Zemin katı tek parça olan mağaranın ikinci ve üçüncü katının ise oyma merdiven yapılarak birbirine bağlandığı belirlendi. Sarp kayalıklarda bulunan ve içinde Komaegene Krallığı'an ait 2 yazıt bulunduğu belirlenen mağarayı incelemek isteyen AFAD ekiplerinden lojistik destek alarak dağcılık yöntemlerini kullanarak mağaraya girebildi.

"KOMAGENE KRALLARINDAN MİTHRADEST’İN  KRALİYET KÜLT ALANI"

Mağaranın kraliyet mensuplarına ait olduğunu değerlendirdiklerini ifade eden Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "İlimiz Kahta sınırları içerisinde yaklaşık 100 metre yüksekliğinde bir kaya yerleşimi tespit edildi. Bu kaya yerleşiminde iki farklı yerlerde iki yazı tespit edildi. Bu yazıtlar da Bakhios mağaraları şeklinde tercüme edilmekte.  Bakhios burada Tanrı Dionysos olabileceği, Bakhios adında bir kişinin de adının olabilme ihtimali var. İkinci yazıda ise Mithradest’in  oğlu ve torunu şeklinde geçmektedir. Buda Komagene  krallarından Mithradest’in  kraliyet kült alanı olarak düşünülmektedir. Yaklaşık 100 metre yüksekliğinde mağaralar burada 3 katlı şeklinde yapılmış ve iç içe merdivenler ile geçilmektedir" dedi.

"BİR NEVİ TRİPLEKS KAYA YERLEŞİM ALANI GÖRDÜK"

3 katlı tripleks şeklinde kaya yerleşim alanı olan ve milattan sonra ikinci yüzyıla ait c alanı olduğunu belirten Müze Müdürlüğü Uzmanı Arkeolog Mustafa Çelik ise, "100 metre yükseklikte 90 derece eğime sahip biz burada AFAD’tan gerekli, lojistik eğitim desteği alarak yukarı çıkabildik, dağcılık tekniklerini kullandık. Yukarıya çıktığımızda ilk katta bağımsız bir kaya yerleşim alanı gördük. Ancak ikinci kata çıktığımızda birbirine merdivenler ile bağlantılı yukarıya doğru tırmanan bir nevi tripleks diyebileceğimiz bir kaya yerleşim alanı gördük. İçerisinde yer yer gözetleme alanları mevcut, burada var olan yazıtlarda buranın bir kült alanı olabileceğini düşünmekteyiz. İçerde suni çukur alanlar mevcut harici su depolayabilecekleri alanlar var. Tarih olarak yazıtlardan milattan sonra ikinci yüzyıla ait Komagene krallarından Mithradest’in  kraliyet kült alanıdır" şeklinde konuştu.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap