Haydi Hayırlısı...
Adıyaman Üniversitesi 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılışı Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen törenle yapıldı.
20 Ekim 2011 tarihinde yapılan törene Adıyaman Valisi Ramazan SODAN, Adıyaman Belediye Başkanı Necip BÜYÜKASLAN, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk BÜYÜKKARAMUKLU, İl Emniyet Müdürü Mehmet BİLİCİ, İl Genel Meclisi Başkanı Necmi BAYKAN, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri ORMAN, Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Gazeteci-Yazar Nevzat BAYHAN, Vakıf Başkanı Ömer ÖZKARTAL, kamu kurum ve kuruluşu müdürleri, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene başta Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN, Adıyaman Milletvekilleri Ahmet AYDIN, Mehmet ERDOĞAN, Mehmet METİNER, Murtaza YETİŞ, Salih FIRAT, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz COŞKUN, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.İ. Halil MUTLU, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil ÇELİK, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail GÜVENÇ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi AKÇA, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif ÖZKALDI, İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet DEMİR birer kutlama mesajı gönderdiler.
Törende Adıyaman Valisi Ramazan SODAN, yaşanan terör olaylarını kınayarak başladığı konuşmasında Üniversitelerin ülkenin ve toplumun gelişmesine yaptıkları katkıya değindi.
Vali SODAN: “Üniversiteler bilim ve kültürü geliştirerek bir kuşaktan bir kuşağa aktaran kurumlardır. Bilginin üretilmesi, kullanılması ve yayılması gibi temel işlevleri yerine getiren üniversitelerin Türkiye’ye özgü ek görevleri de bulunmaktadır. Bunların başında, Türkiye’deki üniversiteler, içine doğduğu yörenin her bakımdan gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu açıdan, Adıyaman Üniversitesi Adıyaman için önemli bir fırsat olup, üniversite-sanayi halk ilişkisi ile önemli gelişmeler sağlayacaktır” dedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Necip BÜYÜKASLAN, üniversitelerin, geçmiş ile gelecek arasındaki köprülerin sağlıklı bir biçimde kurulması noktasında hayati bir rolü ve önemi olduğunu belirterek: “Çok hızlı değişimlerin yaşandığı insani ve toplumsal ilişkilerin karmaşık hale geldiği, problemlerin çeşitlendiği yeni bir çağla karşı karşıyayız. Bir taraftan bugünü sıkıntıya sokan mevcut problemleri çözerken diğer taraftan da geleceğin önümüze çıkartabileceği zorluklara karşı kendimizi hazır hale getireceğiz. Bunun yolu da bir yüzü bugünümüzün dünyasına diğer yüzü de geleceğe bakan dinamik nesiller yetiştirmektir. Bu zorlu görev, bu tarihi sorumluluk hepimizin omuzlarındadır. Bu çerçevede en kritik sorumluluğun üniversitelere, siz saygıdeğer hocalarımıza ve daha aydınlık bir gelecek için
heyecanını kalplerinde hissettiğine inandığımız sevgili öğrencilerimize düştüğünü ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.
Yaşanan terör hadiselerini kınayıp, şehitlere rahmet dileyen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ ise konuşmasında Adıyaman Üniversitesi’nin gelişimi hakkında bilgi verdi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Üniversite, ilmin ve onun tamamlayıcısı olan ahlakın en önemli mekânıdır. Tarihin her döneminde üniversite anlamını îfâ eden kurumlar, isimleri değişmekle beraber, konumları ve kendilerine atf edilen önem hep baki kalmıştır. Özellikle İslam kültürü içinde üniversiteler geleceği yönlendiren ilmin ve ahlaki değerlerin üretildiği ve korunduğu merkezler olmuşlardır. Bu açıdan üniversiteyi bu manasıyla anlamaya çalışmak gerekir.
Evet, üniversite hayatın merkezidir. Hayatı yönlendirir. Ona kalite boyutunu katar. Onu geleceğe aktarır. Üniversite tarih yazar. Bir milletin tarihi o milletin üniversitelerinde yetişen beyinlerin tarihidir biraz. Üniversiteler, toplumda her türlü yanlışı gidermek durumundadır. Bu fonksiyonlarını ifa eden üniversitelerin olduğu toplumlar, toplumlar cemiyetinde hep söz sahibi olacaktır. Bu durum, karşımıza nitelikli, dünya standartlarında bilimsel yetkinliğe ulaşmış bir üniversite kavramıyla ancak mümkün olacaktır. Üniversitelerin tarih boyunca kuruluş gayesi de bundan başka bir şey değildir.
İşler niyete göre değer bulur denir. Buradaki niyet, bir istikameti ve istikamet yönündeki bir gayreti ve sarfedilecek gücü ifade eder. Bu kavram bize fizik biliminde bir vektörü çağrıştırırken, bir kurumun gelecekte olmak istediği zirveyi yani vizyonu tarif eder. Bizim kurumumuzun sürekli ve düzenli yükselmesini hedefliyoruz. Bu bakımdan kurumsallaşmayı ve kalite yönetimini önemsiyoruz. Ama tüm gayretimiz genel insanlık camiasında iyi bir mevki alırken, yörenin araştırılması gereken konularında rol almak ve yöremize yardımcı olmaktır. Bu gayretlerimiz esnasında üniversitesini gözünün bebeği gibi gören, önem veren ve bizlere her zaman yardımlarını esirgemeyen İlimiz Valisi Sayın Ramazan SODAN Beyefendiye ve İl Özel İdaresi, DSİ ve TPAO gibi bize fiili yardımları dokunan kurum ve idarecilerine teşekkür etmeyi borç biliyorum. Ayrıca, Besni’de yapılacak kampus için yatırım düşüncesinden dolayı da Erdemoğlu ailesine şimdiden teşekkür ediyoruz. Kendilerinin bu düşünceleri bizleri çok memnun etmiş ve bizlere ayrı bir şevk vermiştir. Bu tür yatırımların artmasını ve ilin üniversitesine daha fazla sahip çıkılmasını temenni ediyoruz. Üniversitemize daha önce kimler ve hangi kurumlar destek vermişler ise tümüne huzurunuzda teşekkür ediyorum.”
Törende öğrenciler adına ise Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Nejla YAŞURGAN konuşma yaptı.
YAŞURGAN: “Bizlere büyük emekler veren, bilgi birikimleriyle bizleri aydınlatan; ailemize, memleketimize ve vatanımıza hayırlı evlatlar olarak yetişmemizde katkıları bulunan siz değerli öğretim üyelerine bütün öğrenciler adına şükranlarımızı sunuyoruz. Her geçen gün yeni şeyler öğrendiğimiz, çeşitli bakış açılarıyla ufkumuzu genişlettiğimiz ve günden güne
gelişip büyüdüğünü gördüğümüz Adıyaman Üniversitesinde okumaktan mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. İnanıyorum ki, Adıyaman Üniversitesi, yakın bir gelecekte ülkemizin en seçkin üniversiteleri arasına girecek ve bilim dünyasında söz sahibi bir kurum hâline gelecektir” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra “Sosyal Değişme, Sosyal Değişme Yönetimi ve Üniversiteler” konulu Üniversitemizin 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılının ilk dersini Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman verdi.
Dersinde sosyal değişme ve sosyal değişmenin yönetimini anlatan Prof. Dr. Sabri Orman sosyal değişmede üniversitelerin rolüne vurgu yaparak özetle şunları söyledi:
“Üniversitelerin sosyal değişme konusunda oynayabilecekleri roller vardır. Bir tanesi, üniversiteler kendilerini öyle geliştirebilirler ki öyle insan yetiştirebilirler ki bu insanlar bir elit problemine ya da bir elit paradoksuna yol açmayacak vasıfta olsun. Bu çok önemlidir. Çünkü elitlerin yetiştiği normal yer üniversitelerdir. Dolayısıyla eğer üniversiteler muntazam olmaz ise yanlış elit üretirler, bu yanlış elitler de daha sonra bizim elit paradoksu dediğimiz her iki taraf için son derece trajik ve dramatik olan sonuçlara yol açabilirler. Yani her iki tarafın da zarar gördüğü bir durumdur bu elit paradoksu dediğimiz şey. Üniversiteler biliyorsunuz kaynak geliştirirler. Bunların başında insan kaynağı geliştirmenin en üst, en yüksek adresleridir. Üniversitelerin bu bakımdan da oynayabilecekleri bir rol vardır.”
İlk Yorumu Yap