Okul Öncesi Eğitim Destekle Büyüyor
Kalkınma Projeleri Akademisi Derneğinin (KAPRAD) hazırlamış olduğu Avrupa Birliği destekli “Eğitim Destekle Büyür (EDEB)” projesi kapsamında okulöncesi eğitimim yaygınlaşması için çalışmalar devam ediyor.
Proje Adıyaman Üniversitesi, Zübeyde Hanım Anaokulu ve Özel İdare İlköğretim Okulu’nun ortak olarak destek verdiği proje kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı “Okulöncesi Eğitim Şenlikleri ”ne il merkezinde bir stant açarak katkı veriyor. Stantta bilgilendirici ve farkındalık yaratıcı afiş, broşür, billboardlar yayınlanıyor. Stanttaki projede görevli gönüllü öğrenciler halkı bilinçlendirici çalışmalarla birlikte çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler de yapılıyor. Çocukların ilgisini çekerek okula karşı duyarlılıklarını arttırılmaya çalışılıyor. Çalışmalar bir haftadır devam etmektedir.
Proje Koordinatörü Suphi Turhan’ın verdiği bilgilere göre şu anda alanda bir anket çalışması, ikna ve bilgilendirici mahalle ve ev ziyaretlerinin yapıldığı, okulöncesi eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve okula devam edecek çocuklar için okullara kırtasiye desteği verilmektedir. Okula ekonomik yetersizliklerden dolayı okulöncesine gidemeyen çocuklara yemek, kırtasiye ve taşıma desteğinin devam edeceği, Adıyaman’ın okulöncesi eğitime yüzde yüz erişimin sağlanması için zemin hazırlandığı belirtilmektedir.
Okulöncesi eğitimin ülke için yararlarına dikkat çeken proje koordinatörü Suphi Turhan;
“Okulöncesi eğitimin çocuğun gelişimindeki etkisi üzerine yapılan araştırmalar erken çocukluk eğitiminin olumlu etkisini kanıtlamaktadır. Erken çocukluk eğitimi sadece çocuğa değil, aileye, topluma ve ekonomiye yüksek gelir sağlayan, fakat maliyeti küçük yatırımlardır. AÇEV nitelikli ve etkili bir erken çocukluk eğitiminin Türkiye’ye katkılarını şöyle sıralamaktadır:
• Çocukların uzun vadede daha üretken, daha yaratıcı, sorun çözmede daha yetkin olmalarını sağlar.
• Dilsel, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan gelişmiş çocuklar okula hazır olurlar ve daha rahat uyum sağlarlar. Böylelikle ilköğretim kalitesi yükselir.
• Okula hazır çocukların sınıfta kalma ve okulu terk etme oranları düşer, bu da maliyetleri azaltır.
• Toplumdaki vasıflı çalışan sayısı artar, yükselen üretim ekonomik yarar getirir.
• Toplumda suç oranları düşer.
• Sosyo-ekonomik ve cinsiyete dayalı eşitsizliklerin etkisi hafifler.
• Kadınların işgücüne katılımlarını, ayrıca çalışma verimliliklerini artırır.
• Sağlıklı ve iyi beslenen çocukların ölüm oranları düşer.
• Köyden kente göçün getirdiği sorunların çözümünde katkıda bulunur. Dedi.
Ülkemizin ve geleceğimizin sağlam temellerinin atılmasına yardımcı olun. Çocuklarınızı okulöncesi eğitime gönderin ve çevrenizdekilerin göndermesini teşvik edin.” dedi.
İlk Yorumu Yap