Adıyaman Üniversitesin de Su Paneli Düzenlendi

Adıyaman Üniversitesin de Su Paneli Düzenlendi

Bölgemizde ve Adıyaman da en önemli sorunların başında gelen tarımsal sulama sorunu ve suyun verimli kullanımının çeşitli yönleri ile ele alındığı “Su Paneli“ Adıyaman  Üniversitesi ve Güneydoğum Derneği işbirliğiyle düzenlendi.

Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Adıyaman Valisi Ramazan SODAN, Adıyaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abuzer YÜCEL, GAP Bölge Müdürü Mehmet AÇIKGÖZ, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu SUCUKA, Tarım İl Müdürü Erdal ÖZER, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, öğretim elemanları, ziraat odaları başkanları, çiftçiler ile öğrenciler katıldı.

Bölgemizde ve Adıyaman’da tarımsal verimlilik için en önemli ihtiyaçlardan biri olan sulamada sahip olan kaynaklar ve potansiyel ile karşılaşılan sorunlar ve sulama projeleri ele alındı.

Açılış konuşması yapan Adıyaman Valisi Ramazan SODAN, sanayileşme ve nüfus artışıyla birlikte su kullanımının gittikçe daha fazla önem arz etiğini belirterek, su kaynaklarının verimli kullanılmasının öne çıktığını söyledi.

Ülkemizin su yönünden zengin olmadığı hatta su fakiri olduğu gerçeğinin dikkate alınarak, suyun verimli kullanılmasına dikkat çeken Vali SODAN: “Güneydoğu Anadolu bölgemiz ve bu bölgede bulunan Adıyaman ilimiz en az yağış alan yerlerdendir. Dolayısıyla burada sulama projeleri çok önemlidir. DSİ’nin son dönemde gerçekleştirdiği projelerden Samsat pompa istasyonuyla Çamgazi Baraı sulama projesinin hizmete girmesiyle GAP’tan sulanan arazi miktarı yüzde 12 civarındadır. Yani Adıyaman’ın aşağı yukarı 300 bin hektar tarımsal arazisinin 120 bin hektarı sulanabilir durumdadır. Kişilerin kendi yaptıkları sulama ve İl Özel İdaresinin yaptığı sulama tesislerini de hesaba katarsak ilimizdeki arazilerin yüzde 15’i sulanmaktadır. Demek ki daha çok sulama projelerine ihtiyacımız var. Yapılacak olan Koçali Barajı gerçekleştirilirse 30 bin Hektar arazinin daha sulanabilir duruma gelecektir” dedi.

Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Abuzer YÜCEL ise yeryüzünün üçte ikisi suyla kaplı olmasına karşın bunun yüzde 97.5’nin tuzlu su geriye kalan yüzde 2.5’nin de büyük kısmının ya çok derinlerde ya da kutuplarda buzul olarak bulunduğundan bilinenin aksine yeryüzünün su konusunda zengin değil fakir olduğunu söyledi.

YÜCEL, Türkiye’nin su kaynaklarına değindiği konuşmasında şunları kaydetti: “Genel olarak ülkemizin su konusuna baktığımız zaman kullanılabilir su hacmi, su miktarı yaklaşık olarak 186 milyar metreküptür. Kişi başına 2600 metreküp düşüyor. Oysa dünya standartları kişi başı 3000 metreküp civarındadır. Bu demektir ki biz halen yeteri kadar su kullanamamaktayız. Dolayısıyla bu bize su yönünden kıt olduğumuzu, fakir olduğumuzu göstermektedir. Ülkemize düşen yağış miktarı dünya ortalamasına yakındır. Fakat mevcut sularımızı yeterince kullanamıyoruz, tarımsal sulamada etkili olarak kullandığımız oran yüzde 41’dir, endüstride kullandığımız temiz su oranı ise yüzde 27 civarındadır. Ülkemizdeki birçok

akarsu ülkemiz dışındaki denizlere, yurt dışındaki ülkelere akıyor. Dolayısıyla bu bizim için önemli bir handikaptır.”

Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu SUCUKA da dernek olarak sosyal, ekonomik ve kültürel sorunların ele alındığı çalışmaları üniversitelerle işbirliği yaparak gerçekleştirdiklerini belirterek, tarımsal sulama konusunun ele alındığı panelden çıkacak sonuçların ilgili makamlarla paylaşacaklarını söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra başlayan ve iki oturumda halinde gerçekleştirilen panelde sulama sorunları ele alınarak, bu sorunların çözülmesi için kamu ve özel sektörün yapması gereken yatırımlar ele alındı.

Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Abuzer YÜCEL’in başkanlığını yaptığı birinci oturumda GAP İdaresi Bölge Müdürü Mehmet AÇIKGÖZ- “GAP Eylem Planı ve Sulama Yatırımları”, Çukurova Üniversitesi Ziraat fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza KANBER- “İklim Değişikliği Sürecinde Su Yönetimi: Güneydoğu Anadolu Örneği” ve Adıyaman Ziraat Odası başkanı Yakup TAŞ-“Adıyaman Sulama Sorunları” ele alındı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali ÇULLU’nun başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris BAHÇECİ- “Yer Altı Sulama Kooperatiflerinin Geleceği”, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi prof. DR. Öner ÇETİN- “Kırsal Alanda Küçük Toprak ve Sulama Yatırımlarının Önemi”, Ekolojik Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ferhat TAŞ- “ Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yöresel Sulama Politikaları” ve Çiftçi Ahmet BİLGİÇ- “Uygulamadaki Sorunlar” konularına değindiler.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap