Sayın Büyükaslan Havşeri Suyu Hayal Mi Oldu?

Sayın Büyükaslan Havşeri Suyu Hayal Mi Oldu?

Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Çalğan, Danıştay 8.Hukuk Dairesinin Havşeri projesi hakkında son kararını verdiğini açıkladı.

Başkan Çalğan Makamında gazetecilere yaptığı açıklamada,Havşeri projesi konusunda projenin iptal edilmesi için gereken tüm yasal yolların kapandığını söyledi.

Başkan Çalğan açıklamasında şunları kaydetti:

''Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 20.Bölge Müdürlüğünce yapılan ve genel Müdürlükçe 08.06.2006 günü onaylanan 'Adıyaman ili İçme suyu temini projesinin iptali istemiyle açılan davada; Mahkemelerin yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda Dava konusu projenin uygulanması ile su kaynaklarında bir kaybın olmayacağı ancak Zerban Kaynağı tamamının Havşeri kaynağının ise bir kısmının bölge sulamasında kullanılmasının zorunlu olduğu bölgenin su ihtiyacının tamamen karşılanacağı,Havşeri kaynağından bölge sulamasını aksatmadan doğal dere yatağındaki ekolojik denge ile kıyı ve dere yatağının korunması için yatağa sürekli olarak ortalama en az debinin yüzde 10'nun bırakılması gerektiğinin belirtildiği,her ne kadar projenin uygulanması halinde dahi kalan suyun bölge sulamasında yeterli olacağı açık olasa da,sulama mevsiminde ve sulama mevsimi dışında doğal ekolojik dengenin korunabilmesi için doğal dere yatağına sürekli olarak ortalama akımın en az yüzde 10'u kadar bir debinin bırakılması gerekir iken bu hususun düzenlenmediği dava konusu projede hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle iptal eden Şanlıurfa idare mahkemesinin 29.07.2009 gün ve E:2007/1982,K;2009/1291 sayılı kararın; 1053 sayılı yasanın 10.maddesi kapsamında tesis edilen dava konusu işlemin dayanağı Bakanlar kurulu kararlarının dava konusu edilmediği davacıların mülkiyet ve yörenin su ihtiyacının karşılanmadığı iddialarına karşılık bilirkişi raporunda,yöre halkının projeden etkilenmeyeceğinin belirtildiği proje kapsamına alınan kaynaklar haricinde dere yatağını besleyen kaynakların mevcut olduğu yeraltı ve yerüstü suların doğal hayatı korumaya yeterli olması nedeniyle yüzde 10 ilave debinin öngörülmediği öne sürerek 2577 sayılı yasanın 49.maddesi uyarınca temyizden incelenerek bozulmasıdır.'dedi.

Başkan Çalğan açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

''Danıştay 8 Dairesi DSİ'nin yürütmenin durdurulması istemini 29.05.2010 tarihinde ret ettiğini belirmiştik.Danıştay 8.Dairesi son kararını vermiş ve kararında 'Şanlıurfa idare mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup,bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından,temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 25.10.2010 gününde oy birliği ile karar verilmiştir.'dedi.

Başkan Çalğan Danıştay 8.Dairenini vermiş olduğu bu karardan sonra tüm hukuk yollarının kapandığını ve DSİ yetkililerinin mahkeme kararını yerine getirerek çalışmaları durdurması gerektiğini söyledi.

Çelikhan Belediyesinin de bu kararı emsal göstererek Beypınarı kaynağı üzerinde yapılan çalışmanın durdurulması gerektiğini belirtti.

        Anadolu Ajansı haberi         

Danıştay 8. Dairesi'nin, Şanlıurfa İdare Mahkemesi'nin Adıyaman'a içme suyu temini için yürütülen projeyi iptaline ilişkin kararını onayladığı bildirildi.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Çalğan, düzenlediği basın toplantısında, ilçelerindeki Havşeri su kaynağından Adıyaman'a içme suyu temini için DSİ'nin yürüttüğü projenin, çiftçilerin su gereksinimi ve doğal dengenin korunmasının gözardı edilmesi nedeniyle dava konusu olduğunu belirtti.

Belediyelerinin projenin iptali için 2007 yılında Şanlıurfa İdare Mahkamesi'nde dava açtığını kaydeden Çalğan, davaya daha sonra Pınarbaşı Kasabası Sulama Birliği ile Gökçay, Çatalağaç, Mestan, Aksu, Doğanlı ve Bağlıca köyleri sakinlerinin de müdahil olduğunu bildirdi.

Mehmet Çalğan, Şanlıurfa İdare Mahkemesi'nin ''doğal dengenin korunması için dere yatağına doğal debinin yüzde 10'u kadar suyun sürekli bırakılması'' koşulunun yerine getirilmediğini belirleyerek projenin iptaline karar verdiğini, bu karar üzerine DSİ'nin de Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

DSİ'nin temyiz başvurusunun Danıştay 8. Dairesi'nde karara bağlandığını, kararın yazılı olarak ellerine ulaştığını ifade eden Mehmet Çalğan, şöyle konuştu:

''Bize ulaşan yazılı kararda, Şanlıurfa İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın, dayandığı gerekçenin usul ve yasaya uygun olduğu, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına oy birliğiyle karar verildiği belirtiliyor. Dolayısıyla yaşanan anlaşmazlığa ilişkin yasal yol tükenmiştir. DSİ'nin, Danıştay 8. Dairesi'nin bu kararının ardından projeye ilişkin çalışmalarını durdurması gerekir.''

Başkan Çalğan Makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Havşeri projesi konusunda projenin iptal edilmesi için gereken tüm yasal yolların kapandığını söyledi.

 

Danıştay’ın verdiği bu karardan sonra DSİ Bölge müdrlüğünün çalışmaları durdurması gerekiği ifade edildi.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap