Üniversitelilerden Panele Yoğun İlgi
Mevlana Haftası dolayısıyla Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan TÜRKMEN ve Adıyaman ÜniversitesiÖğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman ÇALDAK’ın konuşmacı olarak katıldığı panel düzenlendi.
Edebiyat Topluluğu tarafından Mevlana Haftası kapsamında düzenlenen panel Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Paneli Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler dinledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından tasavvuf müziğinden eserlerin icra edildiği müzik dinletisinden sonra başlayan panele Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bahir SELÇUK, başkanlık yaptı. Panelde Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan TÜRKMEN ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman ÇALDAK konuşmacı olarak katıldı.
Panelde “Mevlana’nın Eserlerinde Sevgi ve Allah Aşkı” başlıklı konuşma yapan Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan TÜRKMEN, Mevlana’nın Horasan’da o tarihte yaygın bulunan felsefi düşünceleri Kuran süzgecinden geçirerek İslam tasavvufuna evrensel bir nitelik kazandırdığını söyledi.
Prof. Dr. Erkan TÜRKMEN: “Aslında Mevlana’nın Mesnevisi insan ve Allah arasındaki ölmez gerçek aşkın kitabıdır. Mevlana’nın altı ciltlik ünlü eseri Mesnevi’nin ilk 18 beyitinde ney metaforunu kullanarak Kuran’ın bir ayetine işaret ediyor. ‘Dinle bu neyden ki şikayet ediyor, Ayrılıklardan bahsediyor’ beyitinde kamışlık makamından atılan insan ney gibi özlem içerisindedir. Ney kamışlıkta taze ve canlı idi ve mutluydu. Tanrı güneşi ona can veriyordu. İnsan da ney misali koptuğu aleme hasret duyar ve aslına ulaşmak gayretine düştüğü için artık bu geçici alemde asıl mutluluğu bulamaz. Neye üflenen nefes tekrar üfleyici yani neyzene geri gitmek ister. Kuran’da Allah “Ben insanı yarattığımda ona nefesimden üfledim” der. İşte bu nefes neydeki üflenen hava gibi tekrar aslına, üfleyene gitmek ister” şeklinde konuştu.
Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman ÇALDAK ise panelde Mevlana’yı Okumak” başlıklı bir konuşma yaptı.
XIII. Yüzyılda yetişen şahsiyetler arasında farklı bir konuma sahip olan Mevlana’nın dünyada farklı bir akım, İslam özelinde ise tasavvuf düşüncesinde oldukça özgün bir çığır açtığını belirten Prof. Dr. Süleyman ÇALDAK, Mevlana’yı okumanın, birincisi Mevlana’yı doğru tanımak, ikincisi ise onunun eserlerinin doğru yorumlamayı kastettiğini söyledi.
ÇALDAK: “Onu değerlendirirken oldukça geniş bir açıdan bakmak gerekir. Onu okurken, bizim bilmediklerimizi bildiği görmediklerimizi gördüğü, gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. O olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan kâmil bir insandır. Onun samimiyetinden, Kurana, peygambere olan sevgi ve sadakatinden hiçbir şüphe bulunmamalıdır” dedi.
İlk Yorumu Yap