Ekonomi
Başbakan Söz Verdi Sanayici Sevindi
Adıyaman Tekstil ve Kümelenme Derneği (ATEKS) Başkanı İsmet Açıkgöz, kriz ortamında sürenin uzatılmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Açıkgöz, kararın, işsizliğin yoğun yaşandığı bölgeye yeni yatırımların gelmesini sağlayacağını kaydetti. Açıkgöz, teşvik yasasının uzamasını son derece olumlu bulduklarını ifade ederek, “23 Aralık 2009 tarihinde 49 ilden gelen talepler doğrultusunda Sayın Başbakan’ın da tamam sözü vermesi moralleri son derece yerine getirmiştir. Resmi açıklama olmamasına rağmen de Başbakan sözü olarak aldığımızdan dolayı kendilerine ilimizdeki sanayicilerimiz ve ATEKS adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyoruz.”dedi.
Açıkgöz, küresel krizle ilgili ülkede ve ilde önemli bir kriz yaşandığını belirterek, “ 2008 ile 2009 yılı arasındaki Adıyaman istihdamına baktığımızda ise 2000’in üzerinde iş kaybı var. Oysa sanayileşmeye göre artması gerekirken tam tersi bir durumla karşı karşıya kaldığımız açıkça ortadadır. Bunun daha açık göstergesi ise TÜİK’in açıklaması da Türkiye’deki işsizliğin en ileri seviyede olduğu ve Adıyaman’ın ilk 10’un içerisinde olduğu belirtiliyor. Adıyaman’da da resmi olarak işsizlik yüzde 16’larda görülmekte. Bize göre bu yüzde 16 değil yaklaşık iki kat fazladır. Çünkü TÜİK’in açıklaması kamu kurum ve kuruluşlarına ve İŞKUR’a yapılan müracaatlarla sabit olmaktadır. Oysa iş için dolaşmaktan umudunu kesen üniversite mezunu binlerce gencimizde İŞKUR’a müracaat etmemiştir. Bunları da eklediğimiz zaman işsizler ordusunun kabarık olduğu gözlenmektedir.Buna bağlı olarak Adıyaman tarım kentidir. GAP Eylem planı doğrultusunda hala sulanabilir arazinin yüzde 16’larda olduğu görülmekte. İlimizde ise sulu tarım topraklarının ekilebilir arazinin yaklaşık yarısı zaten sular altında kalmıştı. Tütün kotayla yasaklanmış, tarımla uğraşan çiftçi kesimi de son derece mağdur olmuştur.”dedi.
“5–10 YILDAN OLUŞAN TEŞVİK YASASI GEREKİYOR”
Açıkgöz, “ 31 Aralık 2009 yılı içerisinde teşvik yasasının biteceği söyleniyordu. Biz yetkililerimizden uzatılmasını talep ediyorduk. Aslında bu bölgenin en az 5 yıl daha farklı teşviklerle süslenerek uzatılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Doğu ve Güneydoğu bölgesi oldukça geri kalmış gerek Avrupa’daki refah seviyesi ve gerekse batıdaki illerimizle olan refah seviyesini henüz yakalayamamıştır. Onun için bu teşviklerle desteklenmesi gerekiyor. Zaten şu anda teşvikin var olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Teşvik yasası eğer uzatılmasaydı zaten şu anda teşvikin var olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bu kadar işyerimizin kapandığı ve sektörde ciddi anlamda krizler görüldüğü ortadayken birde teşvik uzamasaydı 2010 yılında yüzde 80 civarında olan işyerlerimizin kapanmasına sebep olacağı açık olarak ortadaydı. Çünkü bugün İstanbul’daki enerji fiyatıyla Adıyaman’daki enerji fiyatı aynı olduktan sonra bu bölgelere yatırımcının gelmesinin bir anlamı olmayacağı açıktır.5084 sayılı teşvik yasası şu an hala devam ediyor. Zaten bu yasadan sanayicilerimiz faydalanıyordu ancak küresel krizle birlikte pazarda daralma yaşanmakta. Bu daralmada ilimizde son derece ağır hissedilmekte. Pazar sorunu yaşamakta. Bundan dolayı işyerlerimizin üretime ara vermesiyle istihdam kaybı görülmekteydi. Yasa uzatılmasaydı çok daha kötü felaket olurdu. Ama uzatılmasıyla birlikte bunun rölantide devam edeceğini sözlerime eklemek istiyorum. En azından işyerlerimiz ayakta duracak bir zaman kazanacaklar. 5084’ün dışında dört bölgeye ayrılan teşvike baktığımızda ise Adıyaman ve bu bölge için çok faydalı olacağı kanaatinde değilim. Çünkü bölgesel ve sektörel teşviklerle ilgili bakanlarımıza ayrı ayrı dosyalar sunduk.” Diye konuştu.
İlk Yorumu Yap