STK’ların Güçlenmesi İçin Yeni Proje

STK’ların Güçlenmesi İçin Yeni Proje

Avrupa Birliği Bakanlığı ve Belediyeler Birliği tarafından, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ‘Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı’ toplantısına Adıyaman’dan Belediye Başkan Yardımcısı A. Vechi Yüksek katıldı.

Avrupa Birliği Bakanlığı ile Belediyeler Birliği tarafından, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) arasındaki ortaklık ve ağların güçlendirilmesini hedefleyen yeni bir hibe programı başlattı. 13 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilen ‘Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı’ isimli toplantıya Adıyaman’dan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Vechi Yüksek ile Proje Döngüsü Uzmanı Ahmet Bozkurt katıldı.

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Sivil Toplum Kuruluşlarının kamunun politika ve karar alma süreçlerine daha fazla katılımını destekleyen programı ile ilgili bilgi veren Adıyaman belediyesi Başkan Yardımcısı Yüksek, örgütlü aktif vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin güçlendirilmesi, aralarındaki işbirliğinin desteklenmesi ve kamu sektörüyle daha güçlü işbirlikleri kurulmasının hedeflendiği bu programın Adıyaman’daki STK’lar içinde önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

DERNEK VE VAKIFLARA HİBE

Yerelde faaliyet gösteren, şubesi olmayan, son mali yıla ait geliri 60 bin Euro’dan az olan, 21.06.2017 tarihinden önce kurulmuş olan dernek ve vakıfların 18 Ağustos 2017 tarihine kadar en az 40 bin, en fazla 60 Euro hibe alabilmesi için başvuru yapması gerektiğini dile getiren Başkan Yardımcısı A. Vechi Yüksek, güçlü ortaklık, güçlü işbirliği, etkili kamu ve STK diyaloğu ile ilgili hazırlanan bir diğer hibe programı için de dernek, vakıf, federasyon ve konfederasyon gibi STK’lar ile eş başvuran oalrak belediyeler ile üniversitelerin başvuruda bulunabilecekleri en az 250 bin, en fazla 500 bin Euro’luk hibe miktarı içinde son başvuru tarihinin 6 Ekim olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi: “Katılımcı, aktif ve güçlü yerel örgütlenme için Avrupa Birliği Bakanlığı ile Sivil Toplum Sektörü tarafından gerçekleştirilen yerel STK’lar hibe programı, yerelde hizmet veren dernek ve vakıflarımız için çok önemli bir fırsat. Bu hibe desteklerinden faydalanmak isteyenler sivil toplum kuruluşlarını ve aktivistleri destekleyecek yasal ve mali çerçevenin iyileştirilmesi; STK – kamu işbirliğinin güçlendirilmesi ve STK’ların hem kurumsal hem yönetsel kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik proje tasarlayıp, sunabiliyorlar. Başvuru sahiplerinin faaliyetlerini tasarlarken bu öncelikli alanlardan en az ikisine projelerinde yer vermesi gerekiyor. Hibe desteklerine başvuracak STK’ların, hibe çağrısına çıkılan 3 Temmuz 2017 tarihinden önce kurulmuş ve kar amacı gütmeyen tüzel kişilik olması, Türkiye’de kurulu bir STK (dernek, vakıf veya bunların federasyon veya konfederasyonları) olması gerekiyor. Belediyeler ve Üniversiteler bu hibe desteğinden eş-başvuran olarak faydalanabiliyor. Başvuran kuruluşların biri Türkiye’de olmak üzere en az iki eş-başvuran ile ortak başvuru yapması gerekiyor. Kurumların şubeleri veya temsilcilikleri veya irtibat büroları (tüzel kişiliği olmayanlar), sosyal yardımlaşma dernek ve vakıfları, odalar, işçi ve işveren sendikaları, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, tasarruf sandıkları, kooperatifler, diğer meslek örgütleri ile bunların federasyonları ve konfederasyonları, araştırma enstitüleri, okullar, kamu kurumları ile dernek, vakıf, federasyon veya konfederasyon olarak kurulmamış kar amacı gütmeyen şirketler bu teklif çağrısına katılamazlar, ancak, projelerde iştirakçi olarak yer alabilirler.”

Projenin süresi ve uygulama yeri ile ilgili de bilgi veren Başkan Yardımcısı Yüksek, “Tüm proje faaliyetlerinin Türkiye’de gerçekleşiyor olması şartı bulunuyor. Ancak başvuruda, gerekçesi açıklanması durumunda, bazı proje faaliyetlerinin yurtdışında gerçekleştirilmesi de mümkün. Bu durumda, bu faaliyetlerin projenin büyük bölümünü oluşturmaması da gerekiyor. Proje uygulama süresi en az 18 en fazla 24 ay olabiliyor. ‘Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı’nın toplam bütçesi 2 milyon 500 bin Euro’dur. Başvuru sahipleri proje faaliyetleri için en az 250 en fazla 500 bin Euro’ya kadar hibe desteği alabiliyor. Hibe tutarı toplam uygun maliyetlerin en az yüzde 50, en çok yüzde 90’ı olabilir. Başvurular İngilizce yapılıyor. İlk aşamada Hibe Başvuru Rehberi A Bölümünde belirtilen Ön Teklif (Concept Note) doldurularak Merkezi Finans ve İhale Birimine (MFİB) yapılıyor. İlk değerlendirme sadece bu ön teklif üzerinden yapılacağından, başka bir ek doküman gönderilmesi gerekmiyor. Bir kuruluş başvuru sahibi veya eş-başvuran olarak sadece bir başvuru yapabiliyor, yalnızca bir hibeden yararlanabiliyor. Ön teklifler üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu kısa listeye kalan başvuru sahiplerinden Hibe Başvuru Formu B Bölümünü yine İngilizce doldurarak mantıksal çerçeve ve bütçeleri ile birlikte başvurularını tamamlaması isteniyor. Ön tekliften oluşan ilk başvuruların 6 Ekim 2017 saat 17.00’a kadar Merkezi Finans ve İhale Birimine elden veya posta yoluyla ulaştırılması gerekiyor” diye konuştu.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap