Ürünler Tamamen Organik

Adıyaman Üniversitesi
bünyesinde yer alan ve Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve
Araştırma Merkezi (ADYÜTAYAM), organik ürünler yetiştirmeye devam ediyor.
İlimizde tarımla ilgili
kurum, kuruluş ve çiftçilere tarımsal uygulama ve arazi yönetimi konusunda
bilgiler vermek amacıyla kurulan ADYUTAYAM, böylece ülke ve bölge ekonomisine
de katkı sunuyor.
Hem organik ürün
yetiştirilen hem de ilimizdeki çiftçilerin seracılık ve bağcılık anlamında
eğitimler aldığı merkezde çeşitli tarımsal projeler yürütülmeye devam ediyor.
Seracılık ve bağcılık faaliyetleri yürütülen merkezde klasik bağcılık
sisteminden modern bağcılık sistemine geçişin örnekleri göze çarpıyor.
Sera
Anlamında Kendimizi Aştık
Tarımsal Uygulama ve
Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADYUTAYAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr.
Muzaffer KIRPIK, 2017 yılı içerisinde sera alanlarının düzenlendiğini ve
kullanıma elverişli hale getirildiğini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. KIRPIK:
Hiç ilaçlama yapmadan, kimyasal kullanmadan ve gübreye gerek duymadan sırık
salatalık başta olmak üzere yeşil soğan yetiştirdik. Çok güzel ürünler elde
ettik. Bunun yanı sıra Kahta meslek Yüksekokulundan da aldığımız araç
destekleriyle 2016 yılında 2 dekarlık alanda çilek yetiştirdik. Bunu iki
şekilde yaptık. Birisi düz toprakta diğeri ise malçlama usulü ile
gerçekleştirdik. Düz topraktakinin aromasının daha iyi olmasına rağmen malçlama
yöntemi ile üretilen çileklerin boyutu daha iri oldu. Burada yetiştirilen
ürünler üniversitemiz personeli tarafından da satın alınabilirken, merkezde
tamamen doğal yani organik ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olmayan
tarım ürünleri yetiştirilmekte.
Ürünlerimiz
Tamamen Organik
Kimyasal ilaç ve gübre
kullanmadan tamamıyla organik ürünler yetiştirmeye devam ettiklerinin altını
çizen Yrd. Doç. Dr. KIRPIK: Amacımız 2018 yılında üretim anlamında rekor
kırmaktır. Tarımsal makine ve aletleri, Güneş Enerji Santrali, Solucan Gübresi
Üretim Tesisi, Sulama Sistemleri ile yeni tamamlanan İdari binamız ile üretime
devam etmekteyiz. dedi.
Organik
Olmayan Tarım ürünlerinin Zararları var
Yrd. Doç. Dr. Muzaffer
KIRPIK, organik olan tarım ürünlerinin özelliklerinden bahsederken, organik
olmayan yani üretim aşamasında ilaç ve benzeri kimyasallar kullanılan organik
olmayan tarım ürünlerinin zararlı olabileceğini söyledi.
KIRPIK: Yrd. Doç. Dr.
Muzaffer KIRPIK Ürün doğal koşullar altında yetiştirildiği için dalında erken
olgunlaşıp körpeliğini kaybedebilir. Eşit büyüklükte ve göz alıcı olmayabilir.
Soğuk hava depolarında bekletilmeden ve dondurulmadan sevk edildiği için taşıma
esnasında zarar görebilir. Genetik organizması değiştirilmediğinden sertliği ve
dayanıklılığı daha az olabilir.
Her aşaması kontrollü
üretildiğinden ürün sağlıklıdır. Diğer gıdalara göre daha lezzetlidir. Doğal
kokusu ve tadı vardır. Genellikle ürünler mevsimine uygun olarak yetiştirilir.
Hiçbir katkı maddesi kimyasal kullanılmaz dedi.
Bazı
Uygulama Alanlarımıza Küçükbaş Hayvan Gübresi Atıyoruz
Bazı ürünlerin
verimliliği için uygulama alanlarına küçükbaş hayvan gübresi attıklarını
belirten Yrd. Doç. Dr. Muzaffer KIRPIK, deneme amacıyla fidelik
oluşturduklarını belirtti.
Fidelikte maydanoz,
tere gibi ürünlerin ekimini yaptıklarını belirten KIRPIK Bunun yanı sıra yumru
sarımsak ekimi de yapılacak. 2017 yılında yeni sarımsak alanları oluşturduk ve
hasadı şu an başlamış durumda dedi. KIRPIK ayrıca lavanta, kekik ve adaçayı
dikiminin de yapıldığını belirtti.
2018deki
Gelir Hedefimiz 20 Bin TL
Yrd. Doç. Dr. Muzaffer
KIRPIK, Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezinden
2014 yılında bin TL, 2015 yılında 8 bin 893 TL, 2016 yılında 13 bin 408 TL ve
2017 yılında 7 bin 483 TL olan gelirin 2018 yılında 20 bin TL olarak
hedeflendiğinin de altını çizdi.
İlk Yorumu Yap