Çakmak,Kahtan´ın Gelişmesi Sulu Tarıma Bağlıdır
Kahta Belediye Başkanı Vekili Ramazan Çakmak, Kahta’nın gelişmesi ve işsizliğin önlenmesinin sulama ve tarım olanaklarının artırılmasına bağlı olduğunu söyledi.
Çakmak konu ile ilgili olarak Gazetemize şu açıklamayı yaptı: “ Kahta’da acil olarak bir kalkınma hamlesinin başlatılması gerekmektedir. Çünkü tütünün yasaklanmasından sonra alternatif bir çözüm henüz getirilemedi.Tütüne karşı en iyi alternatif bence bölgede sulu tarıma geçilmesidir.Kahta’nın her tarafı su ile çevrilmiştir. Fakat ne yazık ki biz sudan yararlanamıyoruz. Suyun orta yerinde hala kuru tarıma talim ediyoruz. Kahta’ya suyun gelmesi ile ilçede çok büyük değişmeler yaşanacaktır. İnsanlarımız iş güç sahibi olacaktır. Kahtalı vatandaşlar gurbet ellerde ırgatlık yapmaktan kurtulacaktır.” dedi.
GAP’ın da Kahta’ya duyarsız kaldığını vurgulayan Çakmak açıklamasını şöyle sürdürdü: “ GAP Adıyaman, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis ,Siirt ve Mardin illerini kapsıyor. Söz konusu bu illerin çoğu sulamaya geçmiş durumdadır. Diğer illerde ise alternatif iş istihdamları yaratılmıştır. Adıyaman ve Kahta GAP’a en büyük fedakarlığı yaptı. Adıyaman ve Kahta GAP’ın nimetlerinden yararlanamadı. Özellikle Kahta üvey evlat muamelesi gördü.GAP’ınTemel hedefi bölgenin gelir düzeyini ve hayat standartlarını yükseltmekti. Ama beklenen olmadı.Kahta’da gelişme yerine geriye gitme yaşandı. Kahta Çayı havzasında sulu tarım yapan yüzlerce çiftçi ailesinin tarlaları suyun altında kaldı.Yani GAP Kahta’ya yarar yerine sadece zarar verdi. Kahta’da işsizlik ikiye hatta üçe katlandı.Oysa ki beklentilerimiz çoktu. Kahta Ovasının sulanması için GAP projelerinin arasında 3 motopompaj sistemi ile sulama projesi vardı.Bu projeler hayata geçirilmed.Kahta ile ilgili tüm projeler kağıt üzerinde kaldı” dedi.
Kahta’yı Ancak Sulu Tarım Kurtarır
Kahta’da sulu tarıma geçilmesi için Adıyaman Milletvekillerinden büyük fedakarlık beklediklerini vurgulayan Ramazan Çakmak, Kahta Ovasının sulu tarıma bir an önce geçilmesi için GAP projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğine değindi. Çakmak, “ Milletvekillerimizin Kahta’ya yapacakları en iyi hizmet sulu tarıma bir an önce geçilmesini sağlamalarıdır. Kahya Ovası sulanırsa ilçede işsizlik sıfıra iner. Bunun için bütün siyasetçilerin ve bürokratların birlikte hareket etmesi lazımdır.Kahta İlçemizi geri kalmışlıktan ancak ve ancak sulu tarım kurtarılabilir” diye açıkladı.
İlk Yorumu Yap