Diyabet Hastalarına Başhekim İlgisi

Her hafta Salı gününü Diyabet hastalarına ayıran Dahiliye Uzmanı ve Hastane Başhekimi İlyas Öner, bu uygulamanın yıl boyunca devam edeceğini kaydetti. Öner, " İlçemizde binlerce Diyabet Hastası var. Bu hastalarımıza destek vermek istedik. Konu ile ilgili olarak "Diyabetle Güzel Yaşam Derneği" Başkanı A.Hekim Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri ile istişarede bulunduk. Her hafta Salı Günleri bir polikliniğimizde sadece Diyabet hastalarımızı muayene edeceğiz. İlk uygulamamızı başlattık. Salı Günü 60 hastamızı muayene ettik. Tahlillerini yaptık. Bu hastalarımıza her zaman sahip çıkacağız" dedi.
Kâhta "Diyabetle Güzel Yaşam Derneği" Başkanı A.Hekim Yıldırım ise Başhekimin bu ilgisinin tüm hastaları duygulandırdığını söyledi Yıldırım, " Kâhta?da yaklaşık 4 bin Diyabet Hastası bulunmaktadır. Sadece derneğimizin 800'ün üzerinde üyesi var. Kâhta Devlet Hastanesinde bize bu imkânı sağlayan Hastane Başhekimi Sayın İlyas Öner'e teşekkür ediyoruz. Bazı mağdur hastalarımız mevcut. Bunları özel araçlarımız ile hastaneye getirerek muayene olmalarını sağladık. Hepsinin hayır dualarını aldık. bize sahip Çıkan başhekime şükran borçluyuz. Bundan sonra her salı hastalarımızı getirerek tedavileri için tüm işlemlerini aynı gün bitirerek tekrar evlerine bırakacağız. Diyabet hastaları muayene kuyruklarında beklemeyecek" diye konuştu.
Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glükozun (şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glükoz pankreas tarafından salgılanan İNSÜLİN hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüşür. Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen kapılar vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun anahtar varlığında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glükoz kapısının açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği reseptörlerin (hücre kapısındaki kilidin) bozukluğuna bağlı gelişmektedir.
İlk Yorumu Yap