Nükleer Tıp Uzmanı Aylin Oral’ın yönetimindeki tıp merkezinde hastalar genel olarak Gaziantep’e gönderiliyor. Adıyaman’da ilk kez kurulan Nükleer Tıp Merkezinin önümüzdeki aylarda tam donanımlı olarak hizmete açılması beklenirken bazı hastalara ise Nükleer Tıp Uzmanı Aylin Oral tarafından tanı tedavisi uygulanılıyor.
Şimdilik Adıyaman Devlet Hastanesi Patoloji bölümünde hizmet verecek olan Nükleer Tıp Merkezine ilgi güç geçtikçe artmaya başladı.
Nükleer Tıp Uzmanı Aylin Oral, Nükleer tıpın güvenilir, ağrısız pek çok yönteme göre bazı hastalıkları önceden gösterebilen bir görüntüleme yöntem olduğuna dikkat çekerek, “Nükleer tıp'ta radyoaktif maddeler veya bununla hazırlanan bazı özel kimyasal bileşikler vücuda verilerek ilgili organ ve sisteme ait fizyolojik görüntüler elde edilmekte bu yolla birçok organ ve sistemin fonksiyonları değerlendirilmektedir. Hastalıkların tanısı,
süreci ve tedaviye yanıtlarının değerlendirilmesinde faydalanılmaktadır. Ayrıca başta tiroit hastalıkları olmak üzere bazı tümörler ve enflamatuar hastalıklarda, kemikleri tutan kanserlerde, tedavi amaçlı radyoaktif madde uygulamaları yapılmaktadır.”dedi.
“Genellikle hepimiz doğadaki ve ayrıca yapay olarak bulunan radyasyona maruz kalmaktayız.”diyen Oral, “ Genelde uzaydan ve topraktan doğadaki radyasyonu almaktayız. Ayrıca çevremizde yapay olarak varolan televizyon ışınlarından, fosforlu saatlerden, cep telefonlarından, vb.den de radyasyon almaktayız. Nükleer tıp'ta kullanılan radyoaktif maddelerin radyoaktivite dozları genellikle çok düşüktür. Nükleer tıp işlemlerinin çoğunda alınan radyasyon miktarı birkaç gün/ay içinde doğadan aldığımız radyasyon miktarını geçmemektedir. Bu dozlarda radyoaktivitenin insanda önemli bir hastalık veya radyasyona bağlı ciddi bir hasar oluşturduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.Hastanın aldığı radyasyon miktarı tanı amacıyla çekilen pek çok röntgen filminden daha az veya onun kadardır. Nükleer tıp'ta kullanılan radyoaktif maddelerin alerjik yan etkileri yok denecek kadar azdır. Bu nedenle radyolojik filmlerde (BT gibi) verilen ilaçlara allerjisi olan hastalarda tercih edilebilmektedir.”şeklinde konuştu.
“YENİLİK SÜRÜYOR”
Mehmet İnan’ın başhekimliğini yaptığı Adıyaman Devlet Hastanesinde yenilik bununla kalmadı. Hastalara güler yüzlü hizmeti kendine görev bilerek çalışmalarını sürdüren Adıyaman Devlet Hastanesinde önümüzdeki günlerde acil girişinde yapılacak düzenleme ile hastalar kışın yağmurdan yazın ise güneşten korunacak.
3 boyutlu sisteme geçen devlet hastanesinde kemik ölçümü yapılmaya başlarken yanık tedavisinde ise ilklere imza atılıyor. MR bölümünü açmaya hazırlanan Adıyaman Devlet Hastanesinde hasta yakınları da düşünüldü. Hastanenin bazı bölümlerinde kablosuz internet ağına geçen devlet hastanesinin özel hastaneden herhangi bir farkının kalmadığı düşünülüyor. Uzman kadrosu ve deneyimli doktorlarıyla hizmette çıta yükselten Adıyaman Devlet Hastanesi resmi internet sitesinde de canlı destek sağlıyor.
İlk Yorumu Yap