Barış Sürecine Tuncay Okutan´dan Destek
Türk Halk Müziğinin genç ve güçlü yorumcusu Tuncay Okutan, 30 yıldır kanayan yaranın sonlanacağına dair ümitlerinin yeşerttiğini belirterek, “Bu ülkede anaların artık ağlamaması, gençlerin toprağa düşmemesi gerekiyor. Bu ülkede sazımın telinden başka kimsenin ağlamasına yüreğim dayanmıyor” dedi.
Okutan, “Barış sürecine herkesin elinden gelen desteği vermesi ve özellikle de üsluba dikkat etmesi gerekir. Özellikle aydın ve sanatçıların, halkın yarasına merhem olmak için adım atması gerekir. Barışla, herkesin yüzü gülecek, barışla insanlar ölmeyecek, barışla çocuklar yetim kalmayacak, gelinler dol olmayacak ve barışla analar ağlamayacak” dedi.
Ağlayan hiç kimsenin olmaması gerektiğini belirten Okutan, “Ağlayan birini gördüğümde yüreğim kanar. Ağlayanların olduğu yerde, ağlatanlar var demektir. Bu süreç, ağlayanların yüzünün gülmesine yarayacak. Bir tek ağlayanın, sazımın telleri olmasını, insanların yüreğine hitap etmesini istiyorum. Saz ağlasın, söz ağlasın ama analar ağlamasın” dedi.
Anadolu’dan Dünyaya Bir Türkü Aşığı
Türk Halk Müziğine ve özellikle bağlamaya gönül veren, yanık sesli genç sanatçı Tuncay Okutan, geçtiğimiz aylarda önemli bir çalışmaya imza atmıştı. Çıkışını sürdüren Okutan, Anadolu’dan Dünyaya albümüne gösterilen ilgiden hayli memnun. AK parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in de iki şiirle katkı sunduğu albüm, hayli ses getirdi.
“Anadolu’dan dünyaya” albümü, yaklaşık bir buçuk yıl süren çalışmanın ürünü. Engin Demirtaş yönetmenliğinde Marşandiz stüdyoların da hazırlanan albümde tanınmış yerli müzisyenler dışında yabancı müzisyenler de yer aldı. Hindistan’dan Sabrı Khan, Sarangı, Raga Shıvranjanı ise Bansurı isimli çalgılarıyla albüme eşlik ederek, albüme farklı bir renk kattılar.
Albümde Yaylılar Grubu Belarus Flarmonı orkestrası katkılarıyla yapıldı. Albümde hemen hemen her yöreden eserler okundu. Toplam 15 eserden oluşan albüm mastering kayıtlarını ünlü müzik Adamı Muammer Tokmak yaptı.
2006 yılında İstanbul belediyesi Kültür AŞ’nin bir çalışmasında önemli bir albüme imza attı. “Yedi Bölgeden Yedi Tepeye Türküler” hayli ses getirdi ve Okutan’ın farklı yörelerden ezgileri seslendirebilecek bir yeteneğe sahip olduğu fikri ağır bastı.
Geçtiğimiz yıl çıkardığı Anadolu’dan Dünyaya albümünün aldığı olumlu tepkilerden hayli memnun. Konser çalışmalarına sürekli devam eden Okutan, İstanbul Kültür A.Ş.’nin etkinliğinde resitallere de devam ediyor. Yakında Suriyeli mülteciler için bir konser düzenleyecek olan Okutan, Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkılar seslendirecek.
Okutan’ın Bağlama Aşkı
Tuncay Okutan, Gazeteci Yazar Naif Karabatak’la yaptığı bir söyleşide, bağlama aşkının küçük yaşlarda nasıl kendisinin tüm dünyasını kapsadığını şu sözlerle aktarıyordu;” Saz kursu kapanınca adeta yıkıldım, moralim çok bozuldu. Bir süre emanet bağlamalarla öğrenmeye çalışıyordum. Benim tek telli bir sazım vardı, teli de inşat teliydi. Merakımı görenler beni yönlendirmeye çalıştı, “falanca öğretir” dediler ben de ona koştum. Adam bana ‘Bağlamayı ben hapiste öğrendim evlat, sen nasıl öğreneceksin?’ deyince o heyecanla adamı o anda, orada vurmak geldi içimden. Vurayım da gidip hapiste bağlama öğreneyim. (gülüyor)” demişti.
Müzik hayatına küçük yaşlarda zamanının ustalarından bağlama dersleri alarak başlayan ve 11-12 yaşlarında tek başına bağlama çalıp türküler söyleyebilen Tuncay Okutan, yetişkin çağa geldiğinde orta ve lise öğrenimini tamamlayıp müzik çalışmalarına hız verirken diğer yandan Türk halk müziği ve ses kültürümüzün bitmek tükenmek bilmeyen pınarlarından su içme özlemiyle eğitim ve araştırmalar yapmak amacıyla İstanbul’a geldi. Daha sonra halk müziğinin farklı icracılarından önemli bir isim olan Cavit Murtezaoğlun’dan şan ve sahne performans dersleri aldı. Müzik eğitimini bu şekilde sürdüren Okutan enstrüman çalmanın ve yorumculuğun yanında söz ve beste çalışmalarıyla da kendinden söz ettirmeye başladı.
Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep gibi büyük şehirlerde resitaller vermekte ve birçok, yerel ve ulusal televizyon ve radyo programlarına konuk olmaktadır. Sanat yaşamını mütevazi ve ayakları yere basan bir olgunlukta sürdüren sanatçının bazı eserleri “Besni Halayı”, “Yar Yar”, ”Yar Olmadın”, “Ben bilirim”, “Haberin var mı” gibi eserler birçok sanatçı tarafından seslendirilmesi, sanatçının başarı grafiğinin giderek yükselmesine neden oldu.
Okutan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. sanatçısı olarak İstanbul da sanat hayatına devam ediyor.
Albümleri
2004 –Yar Yar (Çınar Müzik)
2005-Çocuk Şarkıları (Kültür AŞ)
2006-Yedi Bölgeden Yedi Tepeye Türküler (Kültür AŞ)
2008–Ben mi İstedim (Şahin Özer)
2009-Musiki Şifa (Kültür AŞ)
2010-Yedi Tepe Yedi Usta (Kültür AŞ)
2012-Anadoludan Dünyaya (Ateş müzik)
İlk Yorumu Yap