Adıyaman´ın İl Oluşu İle İlgili Panel Düzenlendi

Adıyaman´ın İl Oluşu İle  İlgili Panel Düzenlendi

Adıyaman’ın il oluşunun 56. yılı kapsamında Adıyaman Üniversitesinde “Adıyaman’ın İl Oluşu, Adıyaman’ın Dünü Bugünü” konulu panel düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi KOÇ Konferans Salonunda düzenlenen panelde Adıyaman’ın, geçmişten günümüze sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı ile il oluş süreci anlatıldı.

Adıyaman Üniversitesinde  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet TOZLU’nun başkanlığını yaptığı panelde Araştırmacı Mustafa SUCU, Adıyaman’ın ev sahipliği yaptığı medeniyetler ile il oluş süreci, Yrd. Doç. Dr. Ramazan TOPDEMİR, Adıyaman’ın ekonomik yapısı ile işsizlik ve ekonomik sorunlar, Okutman Sadık DOĞAN ise Adıyaman’ın kültürel yapısı ile müziği konularını anlattı.

Malatya’nın ilçesi iken 1954 yılında il olan Adıyaman’ın M.Ö. 3 binli yıllardan başlayarak günümüze kadar yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapan önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu anlatan Araştırmacı Mustafa SUCU, “56 yıl önce il olan Adıyaman’ın Yukarı Mezopotamya’da verimli topraklar üzerinde bulunması ve su kaynaklarına da yakın olması nedeniyle tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaparak insanların yaşadığı yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Tarihi buluntulardan elde edilen verilere göre Adıyaman taş devrinden beri insanların yerleştiği yerlerden biridir. Hitit, Huri, Asur, Babil, Med, Commagene, Roma, Arap ve Osmanlı hâkimiyetlerinde bulunmuş olan Adıyaman 1954 yılında çıkarılan bir yasa ile il oldu. 1954 yılında 168 bin nüfusu ile küçük bir yerleşim yeri iken bugün 600 bine yaklaşan nüfusu, üniversitesi, sanayisi ve gelişmişliği ile modern bir il olmuştur” dedi.

Adıyaman’ın ekonomik yapısı hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. Ramazan TOPDEMİR, 50 bin insanın geçim kaynağı ve il için ciddi ekonomik kaynak olan tütün tarımının sona ermesi ile birlikte meydana gelen işsizliğe dikkat çekti. TOPDEMİR işsizlik nedeniyle Adıyaman’da işsizlik nedeniyle vatandaşların mevsimlik işçilik yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Adıyaman’daki bu ekonomik sorunların sona ermesi için özelikle İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde yaşayan işadamlarının memleketlerinde yatırım yapmaları gerekir. Bunun için ilin yöneticilerinden oluşan bir heyetin İstanbul’daki Adıyamanlı işadamları ile görüşüp yatırım yapmalarının yolunu bulmalıdır” şeklinde konuştu.

Okutman Sadık DOĞAN ise Adıyaman’ın kültürel değerleri ve müziği hakkında konuştu. Konuşmalardan sonra Sanatçı Aziz ÇELİK ile Hamit ÇELİK tarafından Adıyaman’ın Türkülerinin seslendirildiği müzik dinletisi verildi.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap