Çelikhan Tütün Platformu Toplandı

Çelikhan Tütün Platformu Toplandı

Çelikhan ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından organize edilen Kaymakam Murat Uz başkanlığında yapılan tütün toplantısı vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi.

Çelikhan İlçe Tarım Müdürlüğünce Şehit Şeyho Şişman Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen toplantıda Çelikhan tütünün şimdiki durumu ve yasal mevzuat ile ilgili bir sunum yapıldı. Sunuma Adıyaman tütün platformu sözcüsü Avukat Abdurrahman Tutdere, Kaya-der Başkanı Ramazan Gökay, Çelikhan Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Mehmet Bora, Pınarbaşı Belediye Başkan vekili Hüseyin Demirci, Garnizon Komutanı Erdem Türkoğlu, Emniyet Amiri Osman Karip, MMP İlçe Başkanı Mehmet Çitil, Has Parti ilçe Başkanı Mehmet Acar, Sivil Toplum kuruluşları, köy ve İlçe Muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Çelikhan kaymakamı Murat Uz “bu toplantımızın amacı ilçe halkıyla bir arada toplanarak tütün üreticilerimizin sorunlarını dinlemek bu konu ile ilgili yasal mevzuat konusunda çiftçilerimizi tam ve doğru bilgilendirmek amacıyla çözüm noktasında gerekli adımları atmaktır. İlçemizde yaklaşık olarak 20,000 bin nüfusuna sahip olmasına rağmen İlçe tarım müdürlüğü tarafından çıkartılan arazi cetvelinde 18,000 bin arazide tütün yapılmaktadır. İlçenin coğrafi yapısı ve iklim şartları göz ününe alınmısı nedeniyle kişi başına ancak bir dönüm en fazla 2 dönüm arazi düşmektedir. Tütün miktarının yıllık kazancı ise 3500 ton civarında olup, halkımızın tüm gelir kaynağı tütün tarımı yaparak geçimini sağladığını ifade” edildi.

Toplantı yaklaşık iki saat sürerken toplanıtıya katılan Çelikhan ve Pınarbaşı halkı ile köylü tütün ekicileriyle beraber yaklaşık 800 çiftçi katıldı. Tütünün alımı, satımı, doğranması ve KDV’si ile ilgili çiftçilerimizi bilgilendiren tütün platformu sözcüsü Avukat Abdurrahman Tutdere konu hakkında şu sözleri sarf etti. “2733 sayılı yasa ile ilgili yapılan bilgilendirmelerde öne çıkan en önemli kanunun doğranmış sarmalık tütüne uygulanan yüksek vergi oranları oldu. Şu anki haliyle perakende şatış fiyatı üzerinde %63 ÖTV + %18 KDV olmak üzere toplam %81 vergi alınmaktadır.

Katılımcıların bu ortak kararı uygulanan yüksek vergilerden dolayı, işletme kurmanın mümkün olacağı belirterek işletmenin kurulmaması durumda da yasal nedenlerden dolayı çiftçi kardeşlerimiz tütün üretemeyecek durumda kalırlar. Hızlı nüfus artışı nedeniyle 20,000 bini bulan Çelikhan ilçemizin şu anki yapılacak olan doğranmış sarmalık tütünde uygulanan vergi oranlarının Avrupa düzeyinde uygulanan %30’luk vergi orana düşürülmesi için girişimlerde bulunacağını ve tütün üretici çiftçilerimize bu konuda yardımcı olacağını” söyledi. Celikhan Ses


İlk Yorumu Yap

Yorum Yap