Evrendeki Gizemli Patlamalar Konferansı

Evrendeki Gizemli Patlamalar Konferansı

Adıyaman Üniversitesinde Fen edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd Doç. Dr. Eda SONBAŞ geçtiğimiz yıl araştırmacı olarak bir yıl süreyle bulunduğu ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)da yaptığı ‘Gama Işık Patlaması’ çalışmaları hakkında konferans verdi.

            Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi KOÇ Salonunda düzenlenen konferansa RektörProf. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Servet EKMEKÇİ, öğretim elemanları, Üniversitemiz öğrencileri ve Altınşehir İlköğretim Okulu öğrencileri katıldı.

Konuşmasına “İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve ölürler. Daha sonra da yerlerine yeni doğan insanlar gelir. Evrende de buna benzer bir uyum var. Bu uyumu sağlayan da yine yıldızların doğması, büyümesi ve hayatlarının sonunda aniden bir patlama (Gama Işın Patlaması)yaparak hayatlarını sonlandırıp daha sonra yeni doğacak yıldızlara yer açmalarıdır.” diyerek başlayan Yrd. Doç. Dr. Eda SONBAŞ, İki  yoğun yıldızın birbiri etrafında hızla dönmesi ve çekim kuvvetiyle birleşmesiyle Gama Işın Patlamalarının meydana geldiğini belirterek, bu patlamaların evrenin oluşumundaki büyük patlamadan sonra meydana gelen en yüksek enerjili patlamalar olduklarınısöyledi.

SONBAŞ, “ Evrende günde 500 Gama Işın Patlaması meydana geliyor ama biz bu patlamaların yalnızca birkaç tanesini görebiliyoruz. Gama Işın Patlamaları için çok büyük kütleli (30-40 güneş kütleli) yıldızlar gerektiğinden bu yıldız patlamaları Dünya’ya yakın yerlerde olmuyor, evrenin uzak uç bölgelerinde meydana geliyor. Bu durumda biz güvendeyiz. Eğer bu patlamalar dünyamıza yakın bir yerde gerçekleşseydi çok büyük bir enerji açığa çıkacağından atmosferimizin en üst tabakası iyonlaşacaktı ve ozon tabakası delinecekti. Asit yağmurları oluşacaktı. Dünyamız çok fazla ultraviyole ışınlarına maruz kalacaktı ve dünyada yaşam sona erecekti.” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Rektör Mustafa Talha GÖNÜLLÜ verdiği konferans için Yrd Doç. Dr. Eda SONBAŞ’a teşekkür ederek Adıyaman Üniversitesinde çalışan bir öğretim görevlisinin NASA’da bilimsel çalışmalara katılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap