Gölbaşı'nda Özel İmar Uygulaması
Zemin sıvılaşmasından dolayı 6 Şubat depremlerden en fazla etkilenen ilçelerden birisi olan Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı özel bir imar uygulamasını hayata geçiriyor.
Gölbaşı Gölü etrafında yerleşik olan Gölbaşı ilçesi 6 Şubat depremlerinden yapı stoku ve can kaybı olarak en çok etkilenen ilçelerden birisi oldu. Depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilçenin 3'te 2'sini imara kapadı.
Ancak daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapılan itirazları değerlendirerek, bilim adamlarından oluşun bir heyet tarafından 120 farklı noktasında sondaj yaptırarak zemin etüdü yapıldı. Bakanlık, ayrıca sokak sokak mikro imar çalış yürütüyor.
Yapılan etüt sonrasında bakanlık daha sonra, Atatürk Bulvarının batısında (Göl tarafı) bodrum şartlı, zemin+2, bulvarın doğu tarafında ise bodrum şartlı zemin+3 olarak karar kılındı. Önümüzdeki günlerde alınan bu kararın Belediyeye gönderilmesi ve ruhsat izni verilmeye başlanacak. Gölbaşı ilçesinde 7 metrelik kırık fayın geçtiği alanın sağında ve solunda 20'şer metre olmak üzere toplam 47 metrelik alanda fay boyunca yapılaşmaya izin verilmeyecek. Deprem sonrası yapılan kalıcı konutlar ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta ki sağlam zemine yapılıyor.
Gölbaşı Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan, “Depremden sonra ciddi bir zemin sıvılaşması olduğu bilimsel verilerle ortaya konulmuştu ilçemizde ve 3'te 2'si imara kapatılmıştı. Fakat akabinde bilimsel bir kurul tarafından, profesörlerden oluşan heyet tarafından ilçemizin 120 yerine sondaj yapılarak ilçemizin genel zemin çalışması yapıldı. Bakanlıkta son gelinen durumda asfaltın altı diye tabir ettiğimiz kısımda zemin artı iki bodrum şartlı, asfaltın üstü diye tabir ettiğimiz alanda da zemin artı üç bodrum şartlı olarak imarda karar kılındı. Şuan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından mikro çalışma yapılıyor imara dair. Bu çalışmaları neticelendikten sonra belediyemize intikal edecek ve belediye ruhsatlandırma işlemlerine başlayacak. Kentimizde şöyle fayın geçtiği alanlarda 7 metre bir fay kırığımız var. 7 metre fay kırığıyla beraber 20'şer metre sağlı sollu şeklinde de bir kapanma olacak. Yani burayı tampon bölge diye tabir ediyoruz. Buralarda yapılaşmaya izin verilmeyecek. Toplam 47 metre yapılaşmaya müsaade edilmeyecek” diye konuştu.
İlk Yorumu Yap