Adıyaman’ın İçmesuyu Meselesini Kökten Çözdük

Adıyaman’ın İçmesuyu Meselesini Kökten Çözdük

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, DSİ Adıyaman’da yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini Adıyaman'da son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını söyledi.

"ADIYAMAN’IN İÇMESUYU MESELESİNİ KÖKTEN ÇÖZDÜK"

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ''81 İl İçme Suyu Eylem Planı'' hazırlandığına ve bu plan çerçevesinde şehirlerin 2040-2050-2071 yıllarına kadar olan içme suyu meselesinin çözüme kavuştuğuna dikkat çekerek, “Adıyaman şehir merkezi ve Çelikhan ilçesine Havşari, Çokpınar, Mir ve Balıksırtı kaynaklarından içmesuyu sağladık. Böylece şehrin 2040 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık” dedi.

-"ADIYAMAN’A KAHTA MENZİL BARAJINI KAZANDIRDIK"

Aydın, Sulama Projelerinin vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselttiğini, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağladığını belirterek, “Adıyaman’da Kâhta Menzil Barajı ve Hasancık Göleti yenilemesini tamamladık. Bu iki tesisle 3.060 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Adıyaman’da kalkınmayı hızlandıracak, sulamayı ve ziraatı geliştirecek 11 baraj ve 1 gölet daha inşa ediyoruz. Bölge için büyük önem arz eden 116 metre yüksekliğindeki, 460 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip olacak Çetintepe Barajı inşaatı devam eden barajlardan bir tanesidir. Bu baraj ülkemizin de sayılı barajlarındandır.''

Projenin hayata geçmesiyle birlikte Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta toplam 607 bin 670 dekar araziyi sulanacağını ve bölgeye bereket geleceğini vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

''Sulama alanının 293 bin 20 dekarı Adıyaman ili sınırları içerisindedir. Adıyaman’da yapacağımız daha çok iş var. Onlardan biri de 124 metre yüksekliğindeki dev Koçali Barajı ve HES’dir. 187 bin 80 dekar araziyi sulayacak baraj ile aynı zamanda yıllık 107 milyon kilovat saat enerji üreteceğiz. Bu baraj ayrıca Adıyaman’ın 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşılayacaktır. Adıyaman’a dev bir baraj daha kazandırıyoruz. Sulama maksatlı olarak inşa edilen 80,5 metre yüksekliğindeki Gömükan Barajı’ndan cazibeli olarak 72 bin 610 dekar zirai arazi sulanmasını sağlayacağız. Aynı zamanda olası kurak dönemlerde Çamgazi Barajı takviye edilecektir.”

"MÜNBİT TOPRAKLARIMIZI SULAMAYA AÇTIK"

2003 yılından bugüne kadar tamamlanan sulama tesisleri ile toplam 111 bin 120 dekar zirai arazi sulamaya açıldığını aktaran Aydın, “Böylece çiftçilerimize yıllık 44 milyon lira zirai gelir artışı sağlanmıştır. Adıyamanlı çiftçilerimizin hasretle beklediği Çamgazi Sulaması ve Derivasyon Tesisleri ve Samsat Pompaj Sulaması 1. kısımı tamamlayarak vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Ayrıca bu sulama tesislerinin enerji giderini karşılamak maksadıyla 2 MW kurulu gücündeki Güneş Enerjisi Santralini kurduk. İnşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleriyle 22 bin 745 dekar arazi daha sulanacaktır” dedi.

"ADIYAMAN’IN BÜTÜN DERELERİNİ ISLAH EDECEĞİZ"

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son 16 yılda Adıyaman’da tamamlanan 43 adet dere ıslahı ile Adıyaman şehir merkezi, 42 yerleşim yeri ve 6 bin 790 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduklarını belirterek, ''2 adet dere ıslah çalışmamızda hızla devam etmektedir. İnşaatı devam eden bu tesislerden biri de şehir merkezini taşkınlardan koruyacak ve şehrin çehresini değiştirecek Vadiyaman Projesidir” dedi.

Aydın, Projelerin yapılmasında en büyük destekçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye emeği geçenlere teşekkür etti.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap