İnşaat Mühendisleri Odasından Deprem Uyarısı

Geçtiğimiz gün yaşanan depremin şiddetinin düşük olmasına rağmen etkisinin fazla olduğunu söyleyen Bakır, Türkiye’de ve Adıyaman’da deprem konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu hükümetlerin ve yerel yönetimlerin öncelikli sorun olarak bunun üzerinde durmaları gerektiğini belirtti.
Depremin kaza gibi tedbirler alınarak etkisinin minimize edilebileceğini ve bu konuda İnşaat Mühendisleri odası olarak ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Bakır, “Adıyaman’daki binaların yerinde yapılacak tespitlerle, gözlemlerle, projelerle tespit edilip bina sahibine bildirilmesi olası bir depremden daha az hasar ve can kaybıyla çıkılmasını sağlar. Her ilde bu şekilde çalışmalar yapılırsa her ilin depremle ilgili bir raporu olur ve o rapor doğrultusunda tedbirler alınır. Bu konuda yerel yönetimlerin desteği gerekli. Şuan Adıyaman’da kamu ve özel olmak üzere 150 inşaat mühendisi var. Tüm meslektaşlarım göreve hazır.” dedi.
İnsanlarımızı deprem konusunda seminerlerle bilgilendirilmesi gerektiğini ve bu noktada İnşaat Mühendisleri Odası olarak bunu yapacak ekonomik güce sahip olmadıklarını belirtti. Bu konuda yetkililerin yardımının gerekli olduğunu söyledi. Deprem konusunda seminerler ve medya aracılığıyla kamuyu duyarlı hale getirmek devlet projesi olması gerektiğinin altını çizdi. Bakır, “Her deprem sonrası konuşmaktan utanıyorum. Olması gereken deprem öncesi konuşup, tedbirlerin alınmasıdır.” dedi.
Adıyaman’daki yapılar hakkında ise, Adıyaman’daki yapıların 17 Ağustos depreminden sonra, alınan tedbirler, yapılan değişiklikler ve projelerle daha güvenli binalar olduğunu, ancak bu tarihten önceki yapılarla ilgili aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Bakır, “2000 yılı öncesi yapıların, özellikle de 5 katlı binaların incelenip, test edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Deprem öncelikle yüksek katlı binaları etkiler. “ dedi.
Zeynal Bakır, Adıyaman Belediyesine de seslenerek, “Lütfen kaçak yapıları engellesinler. Bunu siyasi bir rant, yatırım olarak görmesinler. Seçim dönemlerinde kaçak yapıların çoğalmasında belediyeler göz yummaktadır. Hatta maddi destekler ( kum, çimento, demir gibi) sunarak vatandaşları teşvik etmektedirler. Eğer belediyeler vatandaşa yardım etmek istiyorlarsa, iyi projeler, mühendisler temin etmelidirler. İyi bir proje ve mühendis gözetiminde yapılan yapılar daha dayanıklı, güvenilir ve ekonomik olmaktadır.” dedi.
Son olarak Bakır, “Kendi kabahat ve eksikliklerimizin bedelini kaderimize fatura ederek çözüm bulamayız, acımızı hafifletemeyiz. Çözüm bilimsel tedbirler almak ve halkımızı bilgilendirmektir.” dedi
İlk Yorumu Yap