“Gazetecilik meslek olmaktan çıktı”

“Gazetecilik meslek olmaktan çıktı”

Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından Antalya Belek’te Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 500 gazeteci ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Ulusal İletişim Kongresi’ ne Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın gazetecilikle ilgili söyledikleri damgasını vurdu. Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından Antalya Belek Belconti Otelde düzenlenen ve Türkiye genelinden 500 gazeteci ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Ulusal İletişim Kongresi’ başladı. Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti İkinci Başkanı Mustafa Yücekaya, Genel Sekreter Erdal Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Çeşitlen ile Adıyaman’da Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni M. Ali Aslancirit’in de katıldığı Ulusal İletişim Kongresi yüksek katılımla başladı.

Ünlü sunucu Mehpare Çelik’in sunuculuğunu gerçekleştirdiği kongreye daha önce katılacağı bildirilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çeşitli sebeplerden dolayı katılamadı. Toplantının ‘hoş geldin’ konuşmasını yapan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Ankara Gazeteciler Cemiyetinin organizasyonunun Antalya’da düzenlediği bu önemli toplantıda bu kadar seçkin kişileri bir arada ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek “Bugün değişen dünyada; değişen yada gelişen medyanın sorunlarına çözümü, iletişim sektörünün gelişmesi için değerli konuşmacıların fikirlerinden bu salonda faydalanacağız. Sizlere ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah kongremizi sektörümüze hayırlı olur” dedi.

“Her türlü tehdide karşı uyanık olmalı”

Kongreyi düzenleyen Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise yaptığı konuşmada, “Gazeteciler Cemiyeti olarak medya alanında son yıllarda düzenlenmiş en büyük ve kapsamlı etkinliğine bu yüksek katılım beni oldukça mutlu etti. Ülkemiz darboğazdan geçmektedir. Bu darboğaz Türkiye’nin geleceği ile doğrudan bağlantılı bir nitelik kazanmaktadır. İçinde yaşadığımız ortam yurtsever olmayı yeterli kılmıyor. Önemli olan yurttaşlarımızın uyanık bir yurtsever olmasıdır. Ülkenin birlik ve bütünlüğü için bizlere önemli görevler düşmektedir. Bildiğiniz gibi yaşadığımız olaylar bizlere Cumhuriyeti, demokrasiyi ve onun vazgeçilmez parçası basın özgürlüğünü ve tabi ki Atatürk ilkelerini hele bugünlerde kıskançlıkla korumamızı kılmaktadır. Gelişmeleri büyük bir dikkatle izlemeliyiz. Bu ilkelere yönelik tehlikelere karşı sonuna kadar savaşmayı bir ödev olarak görmeliyiz. Türkiye’yi çağdaş demokrasilerden uzaklaştırarak otoriter bir yönetime götürecek ve dolayısıyla basın özgürlüğünü toptan yok edecek her türlü tehdide karşı uyanık olmalı ve mücadeleden kesinlikle kaçınmamalıyız” dedi.

Konuşma arasında söz alan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin adına, Cemiyet Genel Sekreteri Ümit Gürtuna’ya organizasyondan dolayı şilt takdim etti.

“Bilişim bir ülkenin gelişmişliğinin kanıtı haline geldi”

Daha önce toplantıya katılacağı bildirilen ancak çeşitli konulardan dolayı toplantıya katılamayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine toplantıya katılan ve bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Akay Ulaştırma Bakanlığının bilişim sektörü ile ilgili bazı çalışmalarına değinerek “Bilişim artık bütün ülkeler için çok önemli bir konum haline gelmiştir. Çok hızlı gelişen bilişim sektörü, ülkemizde meyvelerini vermeye başlamıştır. Ülkemizde gerek basın, gerekse diğer bilişim alanlarında bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar ile yurttaşlarımız haber alma alanında ciddi ilerleme görmüştür” şeklinde konuştu.

 

İletişim Kongrenin açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, ‘Türkiye’de Kitle İletişimi’ konulu konuşmasında son yıllardaki hükümet politikalarından dolayı gazeteciliğin artık meslek olmaktan çıktığını ve bu işi yapanlar tarafından bir meşgale olarak görüldüğünü dile getirdi.

 “RTÜK yalnızca İletişim Fakülteleriyle uğraşıyor”

‘Türkiye’de Kitle İletişimi’ konulu açılış konuşması ile kongreyi açan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Türkiye’de basının içinde olduğu durumdan bahsederken “Bu işi yapanlar artık bu işi meslek olarak görmemeye başladılar. Maalesef artık bu işin bir meşgale olarak yapıldığını duymaya başladım” diyerek gazetecilik mesleğinin geldiği durum hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Alemdar konuşmasının devamında, “Bugün burada konuşacağımız konuların içerisinde gelişen teknolojilerin ülkemizde kullanılması ile ilgili konular bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesine rağmen ülkemizde hala nedeni bilinmeden gazeteciler hapiste yatıyor. Ülkemizde teknoloji iletişimin artısı yerine başkalarını dinlemede kullanılıyor. Türkiye’de kitle iletişimini anlatırken içerisinde bulunduğumuz durumu iyi anlamamız gerekiyor. ABD’de basını kontrol etmesi için kurulan FCC, basın kurumalarının desteklenmesini sağlarken, bizim aynı amaçla kurduğumuz RTÜK basın kuruluşlarını kapatıp, cezalandırmaktan başka bir şey yapmıyor. Bunu ülkeler arasındaki basın anlayışını vurgulamak için söylüyorum. Radyo, televizyon ve iletişimdeki kuralsızlık için eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel “Bunlar kuralsızlığı kural edinmişler” diyerek konunun ne kadar acı bir hale geldiğini belirtmişti. Peki RTÜK ne iş yapar derseniz, RTÜK yalnızca İletişim Fakülteleriyle uğraşıyor. Üniversitelerdeki bu bölümlerin kanması için uğraşıyor” dedi.

“Gazetecilik artık meslek olarak değil, meşgale olarak görülüyor”

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Alemdar, “Gazetecilerin adam yerine konması 1960’lı yıllarda gerçekleşmiştir. Ama gazetecilerin bütün haklarının budanması da Özal döneminde gerçekleşmiştir. Gazeteciliğin paraya muhtaç kaldığı, haklarından yoksun bırakıldığı dönem 1980’li yılların başında oluşturulmuştur. Amerikalılar tarafından uygulamaya konulan yeni modelden dolayı meslek ciddi bir erozyona uğramıştır. Birçok gazeteciden, gazeteciliğin bir meslek olmadığını bile duydum. Yaptığımız işin meslek olup olmadığının tartışılması bile çok ciddi bir durum. Artık gazetecilik, bu işi yapanlar tarafından bir meslek değil, meşgale olarak görülüyor” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

İletişim Özgürlüğü, Sorunlar ve Öneriler’ paneli

Öğleden sonra yapılan ilk oturumda ‘İletişim Özgürlüğü, Sorunlar ve Öneriler’ konusunda panel düzenlendi. Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna’nın başkanlığını yaptığı ilk oturuma; Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, Serbest Gazeteci İsmet Solak ve Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya katıldı.

 

“Abdi İpekçi bize gazeteciliğin namusunu öğretti”

İlk oturumda söz alan serbest gazeteci İsmet Solak, gazeteciliğe başladığı dönemden bahsederek, kongreye katılan İletişim Fakültesi öğrencilerinin dikkatini çekti. Solak gazeteciliğe başladığı ilk yıllarda hocası olan Abdi İpekçi’nin kendilerine verdiği eğitimde haberin namusu olduğunu öğrettiğini dile getirdi. Gazeteciliğinin ilk yıllarından bahseden gazeteci Solak, “10 yıllık bir gazeteciyken İstanbul’dan Ankara’ya Parlamento Muhabiri olarak Ankara’ya gittim. O dönem baya bir sıkıntılı dönem yaşıyorduk. Turgut Özal’ın Başbakan olmasından sonra Başbakanlıkta hava değişti. O döneme kadar gazetecilik oldukça resmi bir meslek iken, o dönemden sonra gazetelerin manşetleri Turgut Özal tarafından belirlenmeye başladı. Her gün bütün gazeteler Turgut Özal ile ilgili farklı manşetler atıyorlardı. O tarihten sonra bu mesleğin ciddiyeti ortadan kalkmaya başladı. Özal’ın tek muhatabı Genel Yayın Yönetmenleriydi. Ama hem Demirel, hem de Erbakan haberleri Genel Yayın Yönetmenlerine değil, parlamentodaki ciddi gazetecilere verirlerdi” diyerek 1980’li yıllardaki gazetecilik mesleğinden bahsetti. Gazeteci Solak’tan sonra söz alan Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar ile Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum birinci oturumun konusu olan ‘İletişim Özgürlüğü, Sorunları ve Önerileri’ ile ilgili görüşlerini ifade etti.

 

“Kalite düştü”

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum ise ‘İletişim Özgürlüğü, Sorunları ve Önerileri’ konusunda şu değerlendirmelerde bulundu “Türkiye’de basın taraflı olmaya başladı. Bazı gazeteler kendilerine göre seçim barajını geçeceğini tahmin ettiği iki parti üzerinde haberlerini yoğunlaştırmıştı o dönemlerde. Basının tarafsızlığını yitirmesi iktidar ve muhalefet partilerinin de işine geliyor. Geçmiş günlerin bir tanesinde Türkiye’nin üç tane büyük gazetesinin Başbakan ile konutunda ziyaret ettiği haberlerini okumuştuk gazetelerde. Okuduğumuz haberlerde tarafın kaliteyi de düşürdüğünü gördük. O büyük üç gazetenin Genel Yayın Yönetmenlerinin bir gün sonraki haberlerinde miyavlayan kedinin kime ait olduğunu ve o kedinin sahibinin başbakanlık olduğunun öğrenilmesi yazılmıştı. Kalite bu kadar düştü yani” dedi.

‘Medya ve Etik’ konulu ikinci oturumun başkanlığını İstanbul Üniversitesi iletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin yaptı. Oturuma; Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruhdan Uzun, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Milliyet Gazetesi Yazarı Mehmet Tezkan ve Gazeteci-Yazar Öcal Uluç katıldı.

‘İletişim Eğitimi’ konulu günün son oturumunun başkanlığını ise Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddin Asna yaptı. Son programın konuşmacılığını; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürriyet Konyar, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Prof. Dr. Hamza Çakır, Yeni 100. Yıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Görgen, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Prof. Dr. Necdet Atabek, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilruba Çatalbaşı ve Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek yaptı.

 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap