Müdürün İhale Keyfiyetine Bak!

Müdürün İhale Keyfiyetine Bak!


 

Kâhta Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) Müdürü Mehmet Küçük'ün, ihale kanunlarını hiçe sayarak devleti ve kurumu zarara soktuğu iddia edildi.

 

Konu ile ilgili Kâhta’daki basın kuruluşlarına açıklamalarda bulunan müteahhitler ve esnaflar şu iddialarda bulundular: “METEM müdürü, 4734 sayılı ihale kanununa aldırış etmeden ihaleler yapıyor. İhalelerin hiç birini mahalli basında yayınlamıyor. Günlük mahalli basını takip ettiğimiz halde ihale ilanlarına rastlayamıyoruz. Bu okulun ihalelerinde devletin menfaatini düzeltmek için çoğulcu rekabetin uygulanmadığını duyurmak istiyoruz. Çünkü tüm ihaleler esnaftan ve müteahhitten adeta gizlenerek yapılıyor.

 

METEM müdürü 4734 sayılı kanunun 21. maddesinin (f ) fıkrasındaki esneklikten faydalanarak ihale yaptırıyor. Bu durumda ihalelerden sadece tanıdık insanların haberi oluyor. Bizler, ihalelerden haberdar olamıyoruz. Üç tane teklif mektubu birinin eline tutuşturuluyor, o kişi üç teklif mektubu istediği yerden doldurarak işi kılıfına uyduruyor. Çogulcu rekabet sağlanamadığı için devlet zarara uğratılıyor.

 

Oysaki 70 bin nüfuslu ve birçok esnaf ve müteahhitin olduğu ilçemizde uygulanması zorunlu olmayan kanundaki bu maddenin arkasına sığınarak ihalelerin yapılıyor olması birçok şaibeyi de gündeme getiriyor.” Şeklinde konuştular.

 

Kâhta’daki müteahhitler ve esnaflar, METEM'de şimdiye kadar 10'dan fazla ihalenin bu şekilde yapıldığı iddiasında bulunarak, “Her gün gazete bayilerinde Kâhta’da yayınlanan günlük gazeteleri satın alarak, ilçemizde yapılan ihale ilanlarını takip ediyoruz. METEM'de yapılan ihalelerin hiç birisini bu güne kadar yerel gazetelerimizden göremedik. Oysaki 4734 Kamu İhale Kanunun 13. maddesinde, kamu ihalelerin usulü ve şekli hakkında hiçbir kuşku ve şüpheye mahal verilmeden ihalelerin nasıl yapılacağı açıkça belirtilmektedir. İhalelerde çoğulcu rekabetin uygulanması için mahalli basında ilan edilmesinin gerektiği belirtilmektedir. Ancak her ne hikmetse METEM Müdürü 21. Maddenin arkasına sığınıp, kapalı kapılar ardında ihaleleri el altında istediği üç kişiye birer zarf göndererek yapmaktadır. Bu tür yandaş usulü ihaleler kafalarda soru işaretleri bırakmaktadır” dediler.

 

Esnaflar ve müteahhitler ilgili kişilere de şu soruları sordular:

 

1-   Söz konusu ihalelerin 21. Maddenin ( f ) bendine göre ısrarla yapılmasının sebepleri nelerdir? 

 

2- İhale kanununun 13. maddesi hiçbir kuşkuya mahal vermediği halde neden uygulanmıyor? 

 

3- Devletin menfaatini gözetmek için çoğulcu rekabete neden gidilmiyor?

 

4- İşin içinde pis kokular mı var?

 

5187 sayılı basın kanunun 3. maddesi uyarınca bir bilgilendirme olarak, ilgili birim ve ita amirlerine ve kamuoyu bilgisine sunuyoruz”  diyerek konunun aydınlatılmasını istediler.  

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap