Adıyamanda Badem Paneli Düzenlendi
Adıyaman Üniversitesi
ile Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Sert Kabuklu Meyveler Araştırma
Enstitüsü Müdürlüğünün ortaklaşa organize ettiği badem yetiştiriciliği ve
pazarlama sorunlarının ele alındığı Badem Paneli Adıyaman Üniversitesi
Rektörlük Konferans Salonunda düzenlendi.
Panele Adıyaman
Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof.
Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, Prof. Dr. Seyit Temir, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan,
Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü A. Türker Yener, sivil toplum
kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Panelin açılışında
konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, badem
yetiştiriciliğinde yaşanan sorunların ve çözüm yollarının konuşulacağı böyle
bir toplantının Adıyaman ve Türkiye açısından hayırlara vesile olmasını
dileyerek, Badem, ilimiz için katma değeri olan bir tarım ürünüdür. Adıyaman
Üniversitesi olarak hem badem üreticilerimizi daha da bilinçlendirmek hem de
bademin üretimini teşvik etmek amacıyla bu paneli düzenlemeye karar verdik.
Çünkü üniversiteler toplumun dinamiği olmalıdır, topluma ürettikleriyle veya
bilgi birikimleriyle yön vermelidir. Bu misyonumuzu biliyor ve hem ilimize hem
ülkemize faydalı bir şeyler ortaya koymak amacıyla yoğun bir gayret sarf
ediyoruz. İlimiz için böyle önemli bir tarım ürününün konuşulacağı bu paneli
düzenleyen ilgili kurumlara, üniversitemizin kıymetli personeline ve buraya
gelen misafirlerimize teşekkür ediyorum. dedi.
Adıyaman Üniversitesi
Rektör Yardımcısı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekan Vekili Prof. Dr.
Hasan Solmaz ise yaptığı konuşmada Adıyamanın gerek toprak yapısı gerekse
mevsimi itibariyle birçok tarım ürününün yetiştirilmesine uygun olduğunu ve
ildeki badem yetiştiriciliğinin son yıllarda ciddi bir artış kaydettiğini
belirtti.
Bademin uzun süre saklanmaya uygun bir meyve olduğunu belirten Solmaz, Bademin gıda endüstrisi içinde çok ciddi bir yeri var. Gerek yurt içindeki tüketimi ve gerekse yurt dışındaki talebi dikkate alınınca badem, her geçen gün üreticisinin yüzünü güldürmektedir. Bundan dolayı da ilimizde badem yetiştiriciliği yapılan alanlar artma eğilimindedir ve gelecek yıllarda daha da artacaktır. dedi.
Solmaz, şimdiye kadar
Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü ve çiğköftesi ile anılan Adıyamanın bundan sonra
bademi ile de anılacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
Badem üretiminin
artmasıyla beraber üreticilerin ve sektör paydaşlarının bazı hususlara dikkat
etmesi gerekmektedir. Üretimi yapılacak badem çeşidi, badem üretiminde uyulması
gereken bakım şartları, badem ağacını hastalık ve zararlılardan koruma gibi
hususlara dikkat edilirse ilimizdeki badem rekoltesi de artacaktır. Adıyamanda
badem üretiminin artması yeni sektörlerin ortaya çıkmasına da vesile
olacaktır.
Bizim
Marka Şehir Olmamız Lazım
Adıyaman İl Tarım ve
Orman Müdürü Adil Alan da yaptığı konuşmada 2012 yılına bakıldığında
Adıyamanın komşu illere göre çok az bir tarım alanına sahip olduğu için badem
üretiminde Adıyamanın isminin Türkiyede geçmediğini ve o yıllarda Adıyaman'ın
tarımda henüz markalaşmadığına değindi.
Bugün ise Adıyamanın
istedikleri noktada olduğunu ifade eden Alan, Adıyaman artık Türkiye tarımında
1. Lige çıkmış durumda. Çünkü 58 bin dekar badem alanıyla Türkiyede birinci
sırada ve 262 bin dekar alanıyla Antep fıstığında üçüncü sırada. Sertifikalı tohum
üretimine baktığımızda, nohut ve mercimek üretiminde birinci, arpa üretiminde
üçüncü, buğday ve pamuk tohumu üretiminde ise yedinci sıradadır. dedi.
İlimizin
Yağış Ortalaması Badem Yetiştirmeye Elverişli
Adıyamanda yaşanan su sıkıntısına da değinen Alan,
Adıyamanın yağış ortalamasının badem yetiştirmeye yeterli olduğunu belirterek,
Biz susuz da yetişen bir ürün bulmak istedik. Elbette sulamayla birlikte
bademin hem kalitesinde hem de veriminde ciddi bir artış olur. İlimizin yağış
ortalaması badem yetiştirmeye elverişli, zira Gölbaşı ilçemizde bugün 10 bin
dekar badem yetiştiriliyor ve buradaki bademlerimiz sulanmıyor. Mevsim
yağışları badem üretimi için yeterli oluyor. dedi.
Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü A. Türker Yener ise yaptığı konuşmada, düzenlenen panelin tarımsal ürün alanında ilk defa bütün paydaşların araya gelip kenetlenmesi açısından Adıyaman için önemli olduğunu söyledi.
Sert Kabuklu Meyveler
Araştırma Enstitüsü olarak Türkiye ölçeğinde badem konusunda ıslah, bitki
besleme, bitki sağlığı, yetiştirme teknikleri ve teknoloji konularında ulusal
AR-GE projeleri hazırlayıp Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne sunduklarını
ifade eden Yener, Bize verilen bir görev de arıcılık faaliyetleri konusunda
araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapmak. Arıcılık bölgesel bir görevimiz.
Ama malumunuz arı badem için tozlaşmada en önemli canlı. Çünkü badem
çiçeklerinde tozlaşmanın yüzde 90dan fazla kısmı böceklerle ve bu oranın da
tamamına yakını arılarla oluyor. Dolayısıyla badem projelerini arı
projelerinden ayıramazsınız. şeklinde konuştu.
Daha sonra Tarım
Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Şaban Karaat
moderatörlüğünde alanında uzman konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi.
Soru-cevap şeklinde geçen panelin ardından konuşan çiftçiler, "Adıyaman'ı
temsil eden en önemli saç ayaklarından birisi olan üniversitemiz bugün bizleri
ve ilimizi ne kadar önemsediğini bir kez daha gösterdi. Başta Adıyaman
Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü olmak üzere tüm
akademisyenlere ve uzmanlara böyle verimli bir panel gerçekleştirdikleri için
teşekkür ediyoruz." dediler.
İlk Yorumu Yap