Çelikhan Haber
Çelikhanlılar Yetkilileri Göreve Davet Etti!..
Çelikhan Çat Barajı Gölünde Dünya’da benzeri bulunmayan (yaklaşık olarak 2 bin yıllık bir süreçte meydana geldiği ve 2-4metre kalınlığında ve yer yer bir futbol sahası genişliklerinde olduğu tespit edilen, üzerinde çeşitli etkinliklerin yapılabildiği, tamamen organik olan) irili ufaklı çok sayıda yüzen adacıkları bulunmaktadır.
Çat barajında mevsimsel olarak su seviyesinin yükselip alçalması ve dalgalanmalar nedeniyle yüzer durumda olan, ülkemizde ve dünyada eşine çok az rastlanan doğa harikası bu çim adacıklar kıyıya vurmakta, baraj suyunun tarımsal amaçlı olarak kullanılması nedeniyle de su seviyesinin düşmesi sonucu kıyıda kalmakta, korumasız durumda olan bu çimlerin göl kıyısına gelip maalesef günden güne yok olmaktadır.
Konuya ilişkin olarak ilgililerin gerekli hassasiyeti göstermediklerini ifade eden Çelikhan Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Dağdeviren; “Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yüzen adacıkları “Tabiat Varlığı” olarak tescillemelerine rağmen bu çimlerin korunmasına yönelik hiçbir çözüm üretilmediği gibi, bazı şirketlerin hem kıyıya yanaşmış hem de kıyıya yakın canlılığını koruyan çimlerin torf (çiçek toprağı) olarak kullanmak üzere tahrip edildiği de iddia edilmektedir. Yüzen adacıkların yaklaşık %80’i yok oldu. İlgililerden kalan kısmı için önlem almalarını istiyoruz” dedi.
Kimilerinin yüzen adacıkların kendiliğinden yeniden oluşabileceğini iddia ettiklerini belirten Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, yüzen adacıkların mutlaka korunması gerektiğini söyledi. Bulut, yerinde yaptığı gözlemle, oluşumu için binlerce yıl gereken yüzen adacıkların birkaç yıl gibi kısa bir sürede nasıl tahrip edildiği gerçeğini gördüklerini ifade ederek, şunları anlattı:
“Yüzen adacıklar suların yükselmesi sonrasında aşırı rüzgârla sürüklenmekte ve kıyıya yanaşmaktadır. Suların ani çekilmesi sonrasında yüzen adacıklar karaya oturmakta, hızla kurumakta, bir süre sonra yok olmaktadır. Tahrip olan yüzen adacığın yeniden oluşması mümkün değildir. Bu nedenle yüzen adacıkların kıyıya yanaşmaları mutlaka önlenmeli. Yüzen adacıkların torf temini için kullanılmasına izin verilmemeli” Dedi.
Çelikhanlılar yetkililere seslenerek, “Yüzen adacıkların korunması, gelecek nesillere dünyada eşi benzeri bulunmayan doğal güzellikleriyle dünya turizmine kazandırılabilecek bu yüzen adacıkların bir an evvel koruma altına alınması, eskiden binlerce kuş türünün barındığı çimleri tekrar kuşların doğal yaşam ve üreme alanlarına kavuşturmak için yarın geç olmadan ilgililerden çözüm beklediklerini” ifade ettiler.
İlk Yorumu Yap