
TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Müdür Yardımcısı Dr. Şakir BAYTAROĞLU, Adıyaman Üniversitesinde “Türkiye’de Ölçüm Bilimi” konulu konferans verdi.
Eğitim Fakültesi Mustafa V. KOÇ Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Tarihte ölçüm araçlarına ilk olarak Mezopotamya’da rastlandığını, ölçüm biliminin medeniyetinin ölçüsü olduğunu belirten UME Müdür Yardımcısı Dr. Şakir BAYTAROĞLU, Türkiye’nin ekonomik alanda diğer ülkelerle sürdürülebilir rekabetin sağlanması ve rekabet gücünün artırılabilmesi için güçlü bir kalite altyapısına ve ölçüm bilim desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Uluslararası standartlara uyulması için Cumhuriyet inkılapları ile yeni ölçü birimlerinin kabul edildiğini söyleyen BAYTAROĞLU, ihtiyaçlar sonucunda 1986 yılında kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılanması için ilk ulusal metroloji birimi olarak TÜBİTAK tarafından “Milli Fizik ve Teknik Ölçme Standartları Merkezi”nin kurulduğunu, 1992 yılında ise TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) bünyesinde bugün faaliyette olan “Ulusal Metroloji Enstitüsü”ün kurulduğunu kaydetti.
Kamu ve özel sektörün birincil seviye ölçüm ihtiyaçların karşılanması ve ülke ekonomisinin rekabet edebilmesi için UME’nin önemli bir işleve sahip olduğun belirten Dr. Şakir BAYTAROĞLU; “Doğru ölçüme sanayide, bilimde, sağlıkta, yasal düzenlemelerde ve toplumda, teori ve hipotezlerin doğrulanması, tekrarlanabilir ve doğru ölçüm sonuçlarının elde edilmesi, evrensel sabitlerin belirlenmesi, bilim yolu ile toplumsal sorunlara çözüm getirme ve ülke bilimi ve teknolojisinde rekabet gücünün artırılmasında ihtiyaç var. UME bu ihtiyacın karşılanmasında sorumlulukla görevini yerine getirmektedir. Ülke ekonomisinin ihtiyaçların karşılamaktadır” dedi.
İlk Yorumu Yap