Adıyaman Narı İle Anılacak

Adıyaman Narı İle Anılacak

Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Tarım İl Müdürü Erdal Özer, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abuzer Yücel, ziraat mühendisleri’nin yanı sıra çok sayıda çiftçi katıldı.

Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Erdal Özer, nar yetiştiriciliğinin ve Pazar payının çok yüksek seviyelerde olduğunun altını çizerek; “Nasıl ki Diyarbakır karpuzu, Gaziantep fıstığı Malatya Kayısısı ve Şanlıurfa İsotu ile anılıyorsa, anılıyorsa ilimizde nar’ı ile anılacak. Şu ana kadar ilimizde nar konusunda ciddi manada bir çalışma olmamış. Bu ilimiz nar yetiştiricili açısından aslında üzülmemiz gereken bir durum. Tarım İl Müdürlüğü olarak, konu hakkında Adıyaman Üniversitemizle birlikte bir çalışma yaptık ve bu çalışmayı bu gün sizlerle paylaşmak için nar konusunu masaya yatırdık” şeklinde konuştu.

Ardından Adıyaman da nar yetiştiriciliği konusunda Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abuzer Yücel, Yard. Doç. İbrahim Oğuz ve Ziraat Mühendislerinin katıldığı panelde ilimizde nar yetiştiriciliği ve Pazar payı konusunda çiftçilere bilgi verildi.

İlimizde nar yetiştiriciliği konusunda şu bilgiler verildi; “  Nar çok yıllık, çalı formunda, çok kuvvetli bir kök sistemine sahip, çok gövdeli, çok sık dallı, erkek-dişi ve erdişi çiçekler bulunan, meyvesi iri, küresel, üstten hafif basık olan bir ılıman iklim bitkisidir. Nar, C vitamini, demir ve potasyum yönünden zengin sayılır. Tatlı, mayhoş, ekşi gibi çeşitlere göre değişen tat ve renk durumu görülür.

Nar, ülkemizin ve diğer ülkelerde çok eski zamanlardan beri tanınmasına rağmen son zamanlarda yetiştirme tekniği depolama ve taşıma alanlarında yapılan çalışmalar sonucu fazla tanınan, üretimi, tüketimi ve ticareti artan bir meyve durumuna gelmiştir.

İklim ve Toprak İsteği

2.1 İklim İsteği Nar, genel olarak sıcak, kurak ve uzun bir yaz periyodu, ılık ve yağışlı bir kış, nar yetiştiriciliği için uygundur. Bu nedenle geniş bir adaptasyon yeteneğine sahiptir.

Narın çiçeklenmesi için oldukça yüksek sıcaklık toplamına ihtiyaç vardır. Sıcaklık toplamı yetersiz olduğunda ticari meyve alınamamaktadır.

Narlar, ılıman iklim bölgelerinde -10 oC'ye kadar dayanabilmekte ve geç çiçek açtıklarından ilkbahar donlarından zarar görmezler. Ancak geç olgunlaşan çeşitlerde sonbahar erken donlarından etkilenebilmektedir.

Nar yetiştiriciliğinde yıllık ortalama 500 mm lik yağış yeterli olmakla beraber bu yağışların ve ilkbaharda düşmesi istenmektedir. Bu bakımdan da bölgemiz için iklim bakımından önerilebilecek bir meyvedir. Çünkü yaz yağışları meyve kalitesini bozmakta, olgunluğa yakın dönemde yağan yağmurlar meyve kabuğunu çatlatmakta olup, bu zamanda sulamada kesilmelidir. Meyve oluşumu döneminde kuru hava koşulları en kaliteli meyvenin oluşmasını sağlayarak pazar değerini arttırmaktadır. Nar bir güneş bitkisidir, bahçe tesisinde ve yeterli ışıklanma koşullarına dikkat edilmelidir.

2 Toprak İsteği

Nar toprak yönünden pek seçici değildir. Özellikle silisli, çakıllı, kumlu, kireçli, killi ve ağır killi gibi çeşitli toprak tiplerinde nar yetiştiricili yapılabilmektedir. Alkali ve asit topraklarda yetişir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklıdır. Bazı meyvelerin aksine aşırı toprak nemine dayandığı bulunmuştur. Narda optimal gelişme, kuru ve sıcak hava koşullarına karşılık derin geçirgen nemli ve serin topraklarda görülmektedir.

3. Yetiştirme Tekniği

Nar yetiştiriciliğinde, çeşit seçimi çok önemlidir.

Çeşitlerin o bölgeye adapte olmuş o yörenin iklimine, hastalıklara dayanıklı, verimi iyi, meyveleri insanların göz zevkine ve damak tadına uygun ve taşımaya dayanıklı olmalıdır.

 

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap