Adıyamanlılar Derneği, İtalya´da

Adıyamanlılar Derneği, İtalya´da


Adıyamanlılar Derneği şubesini tarafından hazırlanan ve 9 ülkenin katılımı ile gerçekleşen Gençlerin Şiddetten Kaçınması ve Hoşgörü için Eğiticilerin Avrupa Ağının ilk toplantısı İtalya’da yapıldı.

Adıyamanlılar Derneği şubesini tarafından hazırlanan ve aralarında İtalya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Kıbrıs, GKRK ve İsveç bulunduğu ‘Gençlerin Şiddetten Kaçınması ve Hoşgörü’ projesi için ‘Eğiticilerin Avrupa Ağı’nın ilk toplantısı İtalya’nın Milono şehrinde yapıldı.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca koordine edilen Hayat Boyu Öğrenme Programı, Grundtvig Yetişkin Eğitimi çerçevesinde Adıyamanlılar Derneği şubesinin Avrupa’nın 9 ülkesinden farklı kurumlarla beraber hazırlayıp yürüteceği Avrupa Birliği Projesi “E.N.T.R.Y.–European Network of Trainers for Nonviolence and Resilience of Young people” kapsamında İtalya’nın Milano şehrinde gerçekleştirilen çalıştaya katılan ekip, çalışmalarını tamamlayarak ilimize döndü.

Çalışma ziyaretine katılan Dernek Yönetim Kurulu üyelerinden Dr. Murtaza Baykan, Eğitimci-Yazar Hakan Özöncel, Eczacı Muhammed Yetkin ve Proje koordinatörü Ahmet Günaydın Çalışma ziyareti hakkında bilgi verdi.

Proje kapsamında Avrupa’daki gençlerde görülen şiddet eğilimi ve önlenmesi hakkında verimli bir çalışma yaptıklarını söyleyerek. Proje kapsamında her ülkedeki kurum spesifik bir konu hakkında detaylı çalışma yapıp hareketlilikler esnasında diğer proje ortaklarıyla deneyim ve bilgilerini paylaşacaklarını, derneğimizin ise aile içi iletişimin geliştirilmesi ve aile içi şiddetin önlenmesi ve sporda şiddetin azaltılması hususlarında görev aldığını söyledi. Adıyaman ekibinin ilimizi ve ülkemizi tanıtıcı faaliyetlerde de bulunduğunu, proje ortaklarının 8 Mart 2013 tarihinde ilimizde olacağını belirten vakıf yöneticileri ülkemizin aile yapısının ve ahlak birikiminin tüm avrupa ülkelerine model oluşturabileceğini kaydetti. İlimizdeki çalışmaya İtalya, Polonya, Romanya, Portekiz, Kıbrıs Rum kesimi, Macaristan, İsveç temsilcileri katılacağı belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adıyamanlılar Derneği Başkanı Murat Demirkol proje ile ilgili bilgi vererek, “Bu projemiz Grundtvig Programı kapsamında sunuldu ve bilginin sürekli yenilenmesi neticesinde oluşan gereksinimleri karşılamak ve yetişkin kişilere yaşamları boyunca, bilgi ve niteliklerini geliştirmek için imkanlar sunarak istihdam olanaklarını artırmak ve toplumda meydana gelen değişikliklere uyum sağlamalarını amaçlar. Grundtvig Programı, Yaygın eğitim içindeki öğrenici, öğretmen, eğitmen ve diğer personelle yetişkin eğitim alanındaki eğitim kurumları ve bu tür eğitim fırsatları sunan kuruluşları hedefler. Proje, özellikle rahatsızlık ve tedirginliğin toplumların oluşumunda ne kadar önemli olduğu ihtiyacı üzerine odaklanıyor. Fikir çatışması dünya çapında devamlılık gösteriyor. Uyum ve medeniyet evrimi bazen arabuluculuk gerektirir ve toplumlarda çok kültürlülük bazen çatışmaların nedeni oluyor. Farklı kültürlere karşı hoşgörülü olmak için temel bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Proje, Avrupa’nın farklı kültürel, sosyal ve ekonomik yapısının ve ortak ilgi alanlarının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır. Avrupa Şiddetsizlik Eğitim Ağı ile karşılıklı bilgi edinme, kendini geliştirme, olumlu değişimi oluşturacak iyi eğitim modellerinin detaylandırılması ve farklı sosyo-kültürel modellerinin yönetimi ve programlamaya zemin oluşturması amaçlanmıştır ve iyi uygulamalar Avrupa ülkelerinde yaygınlaştırılacaktır. Oluşturulacak olan ağ tüm ilgili kişileri şiddete karşı ve hoşgörülü olamaya teşvik edecek ve eğitim programı yönetme konusunda yetişkin eğitimine katkı sağlayacak bir veri tabanı hizmeti sunacaktır. Gençler arasında şiddet konusunda potansiyel risk durumlarını aşmak için işbirliği yapılacaktır. Bu şekilde çarpan etkisi sağlanacak, şiddetle mücadelede herkesin sorumlulukları belirlenecek ve tüm yerel topluluklar hakkında önemli bir farkındalık oluşturulacaktır” dedi.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Demirkol, “Üç çalışma toplantısı organize edilecek  eğitim programı hazırlanacak ve program test edilip, etkinliği ve çarpan etkisi sağlanacaktır. Son toplantıda sunulan ve proje web sitesinde yayınlanacak Manifesto, Projenin bitiminden sonra bile devam edecek, Avrupa Şiddetsizlik Eğitim Ağı Misyonunu yansıtmaya devam edecektir. Duygu yönetimi ve öfkenin nedenini anlamak, başkalarının duyguları sonucu olarak şiddeti değerlendirmek, gençler arasında diyalogun kolaylaştırılması ve uyum için yardımda bulunma, şiddet konusunda sosyal dezavantajlı gençleri yetiştirmek, diyalog, hoşgörü, ortak bir kimlik duygusu geliştirmeye yönelik ortak bir Avrupa stratejik eylem oluşturmak ve demokrasinin iyi bir yaşam için ortak duygu, kişiler arası ilişkisel becerilerin bir dizi bir sonucu olduğunu anlamak başlıca konular oacak. Forum, ders içeriği ve proje bilgilerini içeren Web sitesi oluşturulunca. Şiddete karşı eğitim program gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında uluslararası hareketlilik faaliyetleri de mevcuttur” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında yapacakları yurt dışı ziyaretleri ile ilgili de bilgi veren Demirkol, “İlk toplantımızı İtalya’da gerçekleştirdik, 2013 yılının Haziran ayında İsveç, aynı yılın Ekim ayında Polonya’ya, 2014 yılının Mart ayında Macaristan’a ve yine 2014 yılının Temmuz ayında Güney Kıbrıs Rum Kesimine ziyaretler gerçekleştirilmeyi planlıyoruz” dedi.

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap