Bayhan,Sokaklar Açıkhava Kültür Merkezleridir
Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği kültürel ve sanatsal etkinlikler çerçevesinde, Sefaköy Kültür Merkezi’nde bir konferans veren Bayhan,“Şu an içinde bulunduğumuz Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi, kültüre ve sanata değer veren bir bilincin eseridir” dedi.
Kültüre ve sanata verdiği değerden dolayı K.çekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a teşekkür eden Bayhan, “Yerel yönetimin son zamanlarda kültüre ve sanata yönelik çalışmalara ağırlık vermesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Yapılan bu güzel hizmetlerinden dolayı kendisine şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“Kültür ve Sanat” başlıklı konuşmasına kültürün tanımlarını dinleyiciler ile paylaşarak başlayan Bayhan, “Dün Dünya’nın “küçük bir köy” haline gelebileceği öngörüsünü hayretle karşılarken bugün kanıksamış görünüyoruz. Kuşkusuz yarın için de başka “kehanetler” ileri sürülüyor. Herkes kendi penceresinden bakıyor ve gördüklerini söylüyor. Bu asrın başında bizler de kendi penceremizden bir “ütopya” kurabiliriz. Giderek “küçülen” bu Dünya’yı, daha yüksek değerlerin varlığına inandırabilir; bu inancın alt yapısını oluşturabiliriz. Ama ne ile?” sorusunu yönelterek konuşmasını sürdürdü…
Kültür, alt kültür, kültürel yozlaşma, kültürel gecikme, sokak kültürü gibi farklı kültür tipolojilerini, gözlemlerini de katarak anlatan Bayhan, kültürün toprak ile eş anlamlı oluşunu şöyle ifade etti: “Toplumda kültür, bu alt yapının işaret fişeğini atacak bir ilk adımdır. Zira kültür topraktır; toprak, bizi sentetik olmayana, bize ait olana çağırır. Toprakla bağını kurabilmiş kültürler, medeniyet inşa ederler. Salt toprağa bağlı kalmış olanlar ise kültür olarak varlığını sürdürse de “medeniyet” olamazlar”
İstanbul’un kültür ile buluşmasından yola çıkarak, bu sorunlara bulduğu çözümleri katılımcılarla paylaşan Bayhan, kültürel yozlaşmanın büyük tehlike olduğuna dikkat çekerek, bunun toplumda ciddi manevi sıkıntılara yol açtığını da kaydetti: “Kitle iletim araçları nedeniyle insanların kendi iradeleri dışında gelişen ve kendine yabancı olan bir kültüre maruz kaldıklarına şahit oluyoruz. Başta televizyon olmak üzere kitle iletim araçlarının tek taraflı bir iletim sağlayarak, okumaya önem vermeyen bir toplum oluşturarak daha çok seyirle zaman geçiren, kendi kültürel değerlerinden uzaklaşan bireyler oluşturduğunu vurguladı”
Bayhan, “Kültür mü Medeniyet mi?” sorusunun yanıtını, “Kültürün amacının bireyi eğiterek onun kendisine hâkim olmasını sağlamak, medeniyetin gayesi ise bilim ve teknolojiyi kullanarak doğaya hâkim olmaya çalışmaktır” şeklinde ifade edebiliriz.
Sokaklar insanları hayata hazırlayan mekânlardır
Bugün oturduğumuz yerden sokağa baktığımızda; gerçek ile sahte ya da içten olan ile kurgulanmış gelen arasındaki farkı bir çırpıda ayırmamızın zor olduğuna dikkat çeken Bayhan, “Zamanında alamadığımız refleksler ve sokağın sesini duyamayışımız, geleceğimizi sekteye uğratabilecek derecede etkiler doğurabilir.”dedi.
Bayhan, “Sokaklar inanları hayata hazırlayan mekânlardır, açık hava kültür merkezleridir. Sokağı küçümseyenler, geleceğin sokaktan geçtiğini, yarınlarımızın renginin sokaklar tarafından kararlanacağını, belirleneceğini hesaba katmayanlardır.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat çalışmalarına da konuşmasında dikkat çeken Bayhan; “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın her tarafa kültür ve sanat merkezleri oluşturma gayretleri şüphesiz faydalı ve takdire şayandır. Doğal kültürel arenalar olan sokakların daha da sevimli, cazip ve faydalı kılınması; ülkenin bugünü ve yarınını kurtarma adına çok önemli bir adım olacaktır. Bu çerçevede İstanbul’un kültür merkezleri ve kültürel etkinlikler sayesinde önemli bir kültür sanat hamlesine sahne olmasından, bizler bu alanın sorumluları olarak inanın kıvanç duyuyoruz”
Küçük Çekmece Belediye Başkanı Sayın Aziz Yeniay adına, Küçükçekmece Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ersan Ulusan, Sayın Nevzat Bayhan’a günün anısına plaket verdi.
İlk Yorumu Yap