Toplantıda mevcut olan tüm ekonomik sorunların çözümlenmesi ve aşılması için bölge ülkelerin beraberce çalışması ve ekonomik entegrasyonun daha da derinleştirilmesinin gerektiğinin altı çizildi. Bunun bölge ülkelerin genel olarak daha istikrarlı olmasını sağlayacak ve gelişimin tüm katmanlarında katkıda bulunacağı belirtildi.
AKB 43. çalışma toplantısının Özbekistan'da yapılması ayrıca önem taşımaktadır. Geçen senelerde dünya çapında yaşanan küresel kriz sürecinde tüm ülkelerin yaşadığı ekonomik ve mali krizi dikkate alırsak, AKB'nın Başkanı Haruhiko KURODA’nın basın toplantısında belirttiği gibi Özbekistan'ın ekonomisi diğer ülkelere göre daha az etkilenmiştir. Çünkü ülke yönetimi tarafından ekonomik gelişime katkı sağlayacak yatırımların genişletilmesi; vergi politikası ile mali politikanın geliştirilmesi, ihracata yönelik yerel üretimin desteklenmesi, iç pazarın ve sosyal yapının güçlendirilmesi yönünde zamanında alınan doğru kararlar neticesidir. Genel olarak Özbekistan kesin ve doğru olarak krizi değerlendirmiş ve bu nedenle ülke ekonomisi kısa zamanda dünyadaki resesyondan krizin yarattığı duruma rağmen çıkma başarısı göstermiştir. Bölge ülkeleri ve Merkezi Asya ülkeleri arasında ilk olarak Özbekistan'ın AKB tarafından toplantı yeri olarak seçilmesinde ülke yönetimin yürüttüğü başarılı politika ve dünya krizinde elde ettiği istikrarlı gelişimi başrol oynamıştır. AKB Sn. Kuroda net şekilde bildirdiği ki, Sn Karimov’un uyguladığı Anti-Kriz programı başarlıydı ve bunun sonuçlarını biz bugün net olarak görüyoruz.
Toplantı sonrasında yapılan ikili görüşmeler neticesinde AKB ile Özbekistan Cumhuriyeti arasında 7 adet sözleşme imzalandı. Anlaşmalarda Özbekistan'ın çeşitli sektörlerindeki projelere toplam olarak 1. milyar 150 bin ABD doları tutarında finans sağlanacak. Fergana Vadisi su dağıtım şebekesinin yenilenmesi, oto yolların geliştirilmesi, küçük ölçekli girişimcinin desteklenmesi ve finanse edilmesi, ticaretin finanse edilmesi programına iki bankanın katılması ve Taldimarjon elektrik santralinde iki gaz bazlı donanımın inşaatı projelerden bazılarıdır. Özbekistan’ın en öncelikli amaçları içerisinde Nakliye ve ulaşım sistemlerini yenilenmesi, Milli otoyol şebekesini yapılması, Navai havaalanı bazında uluslararası çapta lojistik merkezin oluşturulması ve demir yollarını ağını genişletilmesi gibi projeler yer almaktadır. Özel sektörün ve kamusal olmayan sektörlerin geliştirilmesi, tarım ve hizmet sektörünün daha da geliştirilmesi ve sosyal hayatın yükseltilmesi için eğitim ve sağlık sektörünün geliştirilmesi diğer hedeflerdir.
Özbekistan’da gerçekleşmekte olan ekonomik gelişmeler ve imkânların daha da verimli olacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Türk iş adamlarının bu ülkede yaratılmaka olan iş imkânlarından faydalanılmaları iki ülke ekonomisi inde yararlı olacaktır.
İlk Yorumu Yap