Sivil Anayasa İçin Yargı Engeli Ortadan Kalktı
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletin en yetkili karar organıdır. Yasamanın yapıldığı TBMM’den üstün bir güç olamaz. Buna rağmen de yasanın dışına çıkarak, TBMM’nin yetkisinin tırpanlanması, aynı zamanda millet iradesinin tırpanlanması anlamına gelmektedir.
1982 darbe anayasasının değiştirilerek, özgür ve sivil bir anayasa yapılması için TBMM’de yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan tasarı, 12 Eylül’de bir tevafuk olarak halkoyuna sunulma kararı alındı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin müracaatıyla Anayasa Mahkemesi, şekil yönünden bakması gereken bir karar, yine esastan bakarak, bazı maddelerin, bazı bölümlerini iptal etti. Buna rağmen de CHP’nin iptal başvurusunu tümden reddetti.
Bu gelişme, sivil anayasa konusunda sözü halka bırakması açısından çok önemlidir. Anayasa Mahkemesi, anayasanın halkın değiştirmesine karar vermiştir. Ancak bir kısım müdahaleler yapmaktan da geri kalmamıştır.
Demokratik ve hukukun üstünlüğünü esas alan, sivil ve özgür bir anayasa için gelinen bu noktayı yine de olumlu buluyoruz. Hiç değilse söz milletin oldu, kararı millet verecektir.
Demokratikleşmeden korkan, halka gitmekten imtina eden, halktan köşe bucak kaçan, darbe anayasasıyla idare edilmeyi içine sindiren siyasi partilere de bu belki örnek olur. Unutulmamalıdır ki, demokrasilerde söz milletindir ve milletten başka bir liman arayan sürekli zarardadır.
12 Eylül’de, 12 Eylül anayasasını bu halk bir kez daha değerlendirmiş olacak. Şimdiden milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur…
İlk Yorumu Yap