Sigara İçenlere Diş Sağlığı Uyarısı

Sigara İçenlere Diş Sağlığı Uyarısı

Yıldız Diş Kliniği Diş Doktoru Murat Yıldız, diş sağlığına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yıldız, yaptığı açıklamada, seramik kronlarla diş estetiğini sağlayabildiklerini bildirdi.

Bunun farklı, farklı aşamalarının olduğunu anlatan Yıldız, Lamine uygulamaların popüler olmaya başladığını, Lamine uygulamaların da oldukça estetik bir görüntü yakalayabildiklerini ifade etti.

DOĞAL DİŞ BİREBİR TAKLİT EDİLEBİLİR

Doğal dişin birebir taklit edilebildiğini vurgulayan Yıldız, "Doğal dişi nerde ise birebir taklit edebiliyoruz. Seramik krom kaplamalar var. Daha klasik yapılan onlarda bir nebze olsun kayıp yaşayabiliyoruz ama yine doğal görüntüye yakın sonuçlar elde edebiliyoruz" dedi.

DİŞ AYRIKLARINI KAPATIYORUZ

Diş ayrıklarını kapattıklarını aktaran Yıldız, "Diş aralarındaki boşluklar birkaç farklı yollarla bunu kapatabiliyoruz. Bu boşluğu öncelikli olarak bizim doğal dişlerin korunması acısından ortodonti öneriyoruz. Başlangıçta ortodonti dişlerle boşluklar kapatılabiliyor. Ortodonti yapılamayacaksa, daha kısa sürede bir tedavi isteniyorsa, estetik aşamalarda konpozit dolgularla diş araları kapatılabiliyor. Lamine uygulamalar ile kapatılabiliyor" ifadelerini kullandı.

SİGARA İÇENLER EN AZ 2 DEFA DİŞ FIRÇALAMALI

Sigara içenlere de seslenen Yıldız, şunları kaydetti:

"Öncelikle sigara bırakacaklar. Sigaranın bırakılması bağımlılık olduğu için bırakma konusunda mutlaka hastanelerimizde Adıyaman içinde 400 Yataklı'da şuan sigarayı bırakma polikliniği kuruldu. Orada bir heyet oluştu ve bununla sigara bırakma konusunda yardımcı oluyorlar. Bu bağımlılık sigara bırakılırsa zaten güzel olacaktır. Onun haricinde düzenli fırçalama günde en az iki sefer uygun fırça ve uygun macunla diş fırçalaması ile beraber renklerden bir nebze olsun kurtulabilirler. Ama öncelikli olarak sigarayı bırakmak lazım"

6 AYDA BİR RUTİN DİŞ KONTROLÜ YAPILMALI

Her insanın 6 ayda bir diş kontrolü yaptırması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, "Hastalarımızdan rutin kontroller istiyoruz. Hastalarımıza bunu sürekli öneriyoruz. 6 ayda bir düzenli kontroller yapılıp, filimler alınarak, burada herhangi bir değişiklik olmuş mu, dişlerde yeni bir çürük başlangıcı var mı, bunları kontrol edebiliyoruz. Ne kadar erken çürük başlangıçlarını görürsek, daha küçük işlemlerle, dişe zarar veren işlemlerle, daha uzun soluklu sonuçlar elde edebiliyoruz. Erken teşhis ve düzenli muayene önemlidir" diye konuştu.

 DİŞ ETİNDE KANAMA HASTALIĞA İŞARETTİR

Diş etindeki kanamaya da değinen Yıldız, şöyle konuştu:

"Sağlıklı bir diş etinde kanama olmaması gerekiyor. Bu diş eti hastalığına işarettir. Diş eti hastalıkları kendi içinde birçok sınıfa ayrılıyor. Zaten birinci sırada diş fırçalaması mümkün yapılmadığında eğer ağız hijyeni iyi değilse, hastanın diş taşı birikimi çok fazla ise, Adıyaman’da sigara kullanımı, kahramanmaraş'ta maraş otu fazladır, bunlarla beraber diş etinde yıkımlar meydana geliyor. Diş etinde yıkım olunca çene kemiğinde yıkım oluyor. Erimeler ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda hiçbir çürük olmasa da dişleri kaybedebiliyorsunuz. Diş eti kayması varsa, bir hekime başvurulması gerekiyor"

DİŞ FIRÇASI ÖNEMLİ

Diş fırçasının önemli olduğuna işaret eden Yıldız, "Genel olarak söylediğimiz sabah ve akşam mutlaka diş fırçalanmalı, diş fırçalarken seçeceğimiz fırça macundan çok önemli. Fırçanın mekanik temizlemesi, macunun kimyasal etkinliğinden daha fazladır, daha yüksektir. O yüzden iyi fırça kullanılması gerekiyor. Macun seçimi çok spestik durumlarda biz duruma yönelik macun önerebiliyoruz ama çoğunda fırçaların hepsi birbirine benzer macun yapabilmesi için belli standartları yakalamak gerekiyor. Hastalar hangisini isterse o macun kullanabilirler ama kaliteli bir fırça iyi bir fırça almaları şarttır. Kozmetik ağız gargarası vardır. Piyasada marketlerde satılan onlardan her gün kullanılabilir. Ve 6 ay da bir hekim kontrolü gerekiyor" şeklinde konuştu.   

İlk Yorumu Yap

Yorum Yap