Adıyaman´da Açık Kalp Ameliyatları Yapılabilecek
Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, faaliyete geçen Tıp Fakültesi Hastanesinde 2 ay gibi kısa bir sürede Adıyaman’ın tıp alanındaki en büyük eksikliği olan kalp damar cerrahisi branşında önemli gelişmeler olacağını ve açık kalp ameliyatları yapılmaya başlanacağını açıkladı.
13 Ağustos 2012 tarihinden itibaren faaliyete geçen Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki durumla ilgili açıklamada bulunan Dekan Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, tıp fakültesi hastanelerinin açılmasının uzun bir süreç aldığını belirterek, çevre illerde bunun örneklerinin olduğunu söyledi.
Yılmaz; “Adıyaman Üniversitesinden daha önce başlayıp da henüz müstakil tıp fakültesi açılmamış örnekleri görebiliriz. Dolayısıyla tıp fakültesi hastanemizin bu kadar kısa sürede açılması önemli bir başarıdır. Hastanemizin ilk planda poliklinikleri açılmıştır. Kamuoyunun da takdir edeceği gibi en başta bütün donanımı ile birlikte açmak kolay olmamaktadır. Kalp cerrahisi, anjiyo ünitesi ve servislerle hepsini aynı anda açalım deseydik, açılma süreci biraz daha uzayacaktı. En başta poliklinikleri açarak tıp fakültesinin ilk aşaması tamamlanmış oldu. Bu durum Gaziantep Üniversitesinde de aynı oldu, yıllara varan, uzun bir süre bu şekilde devam etti. Daha sonra ayrı bir binada sadece hasta yatırılmıştır. Bu da bir kaç yıl devam etti. Daha sonra ise acil kısmı hizmete girmiştir. Bizim hasatanemizde ise bu, yıllar değil bir iki ay içerisinde acilin, servislerin, ameliyathanelerin ve ondan sonraki süreçte ise en geç Kasım ayı gibi açık kalp ameliyatlarınıın yapabilir duruma gelmesiyle olacaktır ” dedi.
Bir yıl önce imzalanan kamu hastanelerinin ortak kullanımı protokolüne değinen Prof. Dr. Mustafa Yılmaz; “Sağlık Bakanlığımızın nüfusu 750 binin altında olan illerde eğitim ve arıştırma hastanesi olmayacağını ve bunların birlileştirilmesi gerektiğini teşviki ile ve hatta Temmuz ayında çıkarılan yasa ile birlikte ortak kullanım hemen hemen kanuni olarak mecburi olmuştur. Yani nüfusu 750 binin altında olan yerlerde iki eğitim hastanesi olamayacaktı. Bizim hastanemiz ortak kullanım olan yerlerde Türkiye’de tek örnek olarak Sağlık Bakanlığına bağlı olmasına rağmen tıp fakültesi hastanesi mevcuttur. Yani ortak kullanım olup da üniversite hastanesi olan tek örnek bizim hastanemizdir” şeklinde konuştu.
Son Model Laboratuvarlarımız Var
Tıp Fakültesi Hastanesinin açılması ile birlikte Adıyaman’daki sağlık hizmetleri kalitesinin yükseleceğinin aşikar olduğunu kaydeden Yılmaz;
“Bu bir süreçtir. Şu anda hastanemizin sadece poliklinikleri açılmıştır. Dahaliye, üroloji ve göz bölümlerinde ikişer ve diğer dahili ve cerrahi branşlarda birer poliklinik olmak üzere toplam 21 poliklinikte hizmetlerimiz devam etmektedir. Laboratuvarlarımız son model olup tahliller yapılmaktadır. Laboratuvarlarımızda şimdiye kadar Adıyaman’da yapılmayan birçok tetkik yapılabilir duruma gelmiştir. Dijital röntgen cihazımız aktif haldedir. Son model MR cihazımız hizmet vermektedir. Hastanemizde son model anjiyo ünitemiz mevcuttur. Şu anda anjiyo filmi çekebilir durumdayız, ancak anjiyonun çekilemesi için kardiyovasküler cerrahinin yani kalp damar ameliyatlarının yapılabilir durumda olması gerekir. Bunun için ikisini bir iki ay gibi kısa bir sürede birlikte açmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
60 Öğretim Üyesi Hastanede Görev Yapacak
Tıp Fakültesinin kadrosuna değinen Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, “8 profesör ve 42 tane de yardımcı doçentimiz olmak üzere aktif olarak toplam 50 öğretim üyemiz mevcuttur. Atama işlemleri devam eden 13 öğretim üyemizle birlikte bu sayı 63’u bulacaktır. Bunlardan klinik branştaki 60 tanesi aktif olarak hasatanemizde görev yapacaktır” şeklinde açıklamada bulunarak şunları söyledi:
“Adıyaman Ünivesitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bazı problemleri yok değil. Çünkü 4 ayrı binada hizmet verilmek zorunda. Bu durum nedeniyle organizasyonda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorun Tıp Fakültesi Dekanı olarak ben ve Başhekim Mehmet İnan ile yine Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ve Sağlık Müdürümüz Dr. M. Emin Taş ile birlikte bulunacak çözümlerle zamanla aşılacaktır. Ayrıca açılacak olan 400 yataklı bina ile birlikte hastanenin bina sayısı belki 2’ye düşecektir. Bu durumun organizasyonu rahatlatacağından eminim”
Yakın İllerden Hasta Çekeceğiz
Dekan Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, çok yakın bir gelecekte Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak eğitim ve sağlık hizmetini daha kaliteli bir düzeyde sunmaya başlayacaklarını ifade ederek; “Bu hususta kamuoyunun beklentilerini karşılayacağız ve yakın bir gelecekte Üniversitemiz hastanesinde Sağlık Bakanlığı ile birlikte yeni bölümler açarak yakın illerden hasta çekeceğimizi tahmin ediyorum. Adıyaman’ımızın tıp alanında en büyük eksikliği kalp damar cerrahisidir.
Gaziantep Üniversitesinde geçici görevle bulunan kalp damar cerrahisi uzamanı Prof. Dr. Birol Yamak hocamız artık tam zamanlı olarak hastanemizde bulunuyor. Birol Hocamız ekibiyle birlikte Adıyaman’ımız için büyük bir kazanç olacaktır. Prof. Dr. Birol Yamak ve ekibi açık kalp ameliyatlarında aranan bir ekiptir. Adıyaman’ımıza açık kalp ameliyartları için dışardan hasta geleceğine inanıyoruz. Bu hususta açık kalp ameliyatlarını biran once başlatmak için Başhekim Mehmet İnan, Servet Kölgelier, Prof. Dr. Birol Yamak ve ekibi ile birlikte çalışmalar devam etmektedir” şeklinde konuştu.
İlk Yorumu Yap