ADYÜ´de Akademik Yılı Açılış Töreni Yapıldı
Törene Başbakan Yardımcısı Bülent ARINÇ,Adıyaman Valisi Mahmut DEMİRTAŞ, AK Parti Adıyaman Milletvekili ve AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet AYDIN, AK Parti Milletvekilleri Salih FIRAT, Mehmet METİNER, Murtaza YETİŞ, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay İbrahim KOYUER, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev KUTLU, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ,İl Emniyet Müdürü Fikret SALMANER, AK Parti İl Başkanı Av. Halil İbrahim FIRAT,kamu kurum ve kuruluşu müdürleri, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Program öncesinde Rektörlük makamına ziyarette bulunan Başbakan Yardımcısı ve Ak Parti Bursa Milletvekili Bülent ARINÇ Adıyaman Üniversitesi hakkında bilgi alarak, Onur Defterini imzaladı. Ardından Rektörlük Konferans Salonu’na geçerek Adıyaman Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Korosu bir dinleti sunarak Türk Sanat Müziği(TSM) şarkılarını seslendirdi.Koronun ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanımız Sayın Cemil ÇİÇEK, Başbakan Yardımcısı Sayın Numan KURTULMUŞ,Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay KILIÇ,Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER,Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Ayşenur İSLAM,Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris GÜLLÜCE, Ekonomi Bakanı Nihat ZEYBEKÇİ, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet ERDOĞAN, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Sayın Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA’nın göndermiş olduğu kutlama mesajları okundu.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kutlama mesajında şunları iletti:“2014- 2015 akademik yılının, üniversitelerimiz, ülkemiz, aziz milletimiz, güven ve gurur kaynağımız, sevgili gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin 2023 hedeflerine ılaşma sürecinde bizlere rehberlik edecek en önemli aktörlerden biri de üniversitelerimizdir. Blgiyi değere dönüştüren ilim ve irfan ocağı üniversitelerimizin, bunun şuuruyla yeni Türkiye vizyonu istikametinde ülkemize hizmetlerini sürdüreceklerine inanıyorum. Yeni Eğitim-Öğretim yılında başta öğrencilerimiz ve akademik personel olmak üzere üniversitenizin tüm mensuplarına başarılar diliyor, sizleri ve değerli konukları en kalbi duygularımla selamlıyorum.’’
Başbakan Yardımcımız Bülent ARINÇ, 2014-2015 Akademik Yılının ilk dersini vererek, akademik yıl açılışının hayırlı olmasını diledi. Başbakan Yardımcısı ARINÇ: ‘’Adıyaman il olarak gönülden bağlı olduğum bir il. Manası var, ilmi var, ahlakı var, kültürü var. Bir huzur kenti olarak da Adıyaman’da yaşayan bütün insanımızın ne derece yüksek hasletlere sahip olduğunu da idrak edelim.
Bundan bir ay önce ilköğretimde de ortaöğretimde de yeni eğitim öğretim yılı başladı. O zamanda pek çok okula gittim. Pek çok okulun açılışını yaptım. Seçim bölgem Bursa’da özellikle hayırseverlerimizin inşa ettirdiği okulların açılışında bulunuyorum. Yüzlerce binlerce öğrencimizle bir araya geliyoruz. Eğitim öğretim yılının ne anlam ifade ettiğini ortaya koyuyoruz. Nüfusumuz 76-77 milyon küsur.
30 yaş altı nüfusumuz yani genç nüfusumuz, nüfusumuzun tam yarısı. Bugünkü sayısal verilere baktığımızda ilköğretim ve ortaöğretimde 16 milyon kusur öğrencimizin olduğunu biliyoruz. 857 bin öğretmenimiz var. Binlerce dersliğimiz var. Bu 857 bin öğretmenimizin 457 bini 12 yıllık hükümetimiz döneminde atanmıştır. Geri kalan 400 bini de geçtiğimiz 60 yıla aittir. Bütün bunlardan çıkan sonuç binlerce derslikte 20-30 u aşmayan sınıflarda bazılarında tablet bilgisayarlar, bazılarında akıllı tahtalar binlerce branş öğretmeniyle yeni eğitim öğretim yılımız başladı. Tam 16 milyondan biraz fazla gencimiz.
Şimdi üniversitelerin istatistiklerine bakalım. İftihar etmemiz lazım. Nasıl Adıyaman büyük bir sevinçle büyük bir istekle büyük bir arzuyla şehirde bir üniversite kurulması için çalışmış gayret etmiş. 2006’da pek çok ilimizle birlikte Adıyaman’a da Üniversite açılmış. Ne kadar büyük bir başarı ki 8 yıl içerisinde 18 binin biraz üzerinde, bu yıl sadece kayıt olanların sayısı 5 binin üzerinde.
Ondan fazla fakülte var meslek yüksekokulları var konservatuvarımız var devam eden yatırımlar var. Gördüğüm kadarıyla fevkalade güzel mimarisiyle de ihtiyaçları karşılayacak fakülte binalarımız ve kültür merkezlerimiz yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Şu anda Üniversitelerde eğitim öğretim gören öğrencilerimizin sayısı 5,5 milyon civarında.
Genç nüfus bir ülke için büyük bir servettir. Yeter ki nitelikli bir eğitim verilebilsin. Yeter ki ülkesine vatanına insanına ve bütün insanlara hayırlı bir unsur haline gelebilsin. Avrupa’nın öyle ülkeleri var ki yaşlanmış. Genç nüfusa özlem duyuyor. Biz de de şu an genç nüfus var. Ama doğum oranları belli bir tirendin altında kalırsa önümüzdeki 20 yılda yaşlı bir ülke haline geleceğimizi biliyoruz. Hepimiz evlat sahibi olmayı arzu etmeliyiz. Evlatlarımızın geleceğini hazırlamalıyız ve bu ülke en büyük serveti genç nüfus ile birlikte yarınlara ulaşabilmeli. 2023’lere 2053’lere 2071’lere ulaşmalı. Hedefi olmayan insan hedefi olmayan ülke yozlaşır, yorgunlaşır yaşlanır. 1071’in bin yıl sonrasının hedefini kurabilirseniz, ufuklara baktığınız zaman gözünüz gönlünüz açılırsa siz varsınız demektir.
Bugün her ilimizde, 81 ilimizin en azından 1 tane devlet üniversitemiz var. 1982’deki üniversite sayımız sadece 27, yirmi yıl sonra ise biraz daha artmış ama hükümet olarak biz geldiğimizde ise Üniversite sayımız sadece 76 idi. 12 senede 176’yı geçti şu anda ise komisyonlarda bulunanlarla birlikte 184 üniversitemiz bulunacak.Adıyaman’da üniversite olacağını birisi söylese, bırak bu hayallerin peşinden gitme kardeşim derlerdi.
Hakkâri’de, Şırnak’ta, Ağrı’da, Iğdır’da üniversite olacağını kim düşünebilirdi. Güçlü bir siyasi irade her ilde üniversite olacak dedi. Şimdi sadece devlet Üniversitelerimiz değil vakıf üniversitelerimizde de Anadolu’da bu kapasiteye ulaşabildik. Bazı illerimizde de ikinci Üniversiteler, teknik üniversiteler açtık.
Ve çok şükür Üniversitelerimizin isimleri de tarihimizi geçmişimizi yaşatan güzel insanların isimleri ile süslenmeye başladı. Baskıcı bir sistemin içinden bugün Üniversiteler gerçek bir ilim yuvası haline geldi geliyor. Şimdi 180’den fazla üniversitemiz varsa, ve binlerce akademisyenimiz varsa ve yetişiyorsa, ARGE’lerle dünyanın ilk 100 ilk 500 üniversitesi klasmanlarına girecek bir yarış yapıyorsa, Bugün Türkiye’deki üniversiteler birbirleriyle yarışmıyor artık. Dünyadaki klasmanda yarışıyor. Bolognakriterlerine göre şöyle olacak bilmem ne kriterlerine göre şöyle olacak. Araştırmacı sayısı şu kadar olacak öğrenci sayısı şu kadar olacak. Türkiye’de butik üniversiteler kurulmaya başlandı. Belli branşlarda ben dünyanın en iyi insanını yetiştireceğim diye kurulan üniversiteler, ekonomide, dış ticarette, Avrupa Birliği konusunda vs. Nerden nereye çok güzel binalarımız var, fiziki imkânlarımız var, her yıl bütçemizden üniversitelerimize ayırdığımız milyonlar var, trilyonlar var. Şimdiki üniversitelerimizin fiziki imkânları vs. olabildiği kadar güzel. Adıyaman çok zengin bir ilimiz değil ama neler yapmış. Bunun bir kısmı bütçe destekli bir kısmı da arkadaşlarımızın, odalarımızın, borsalarımızın, belediyelerimizin başta olmak üzere özel idarelerimizin mutlaka katkıları olmuştur. Bugün 5 bin öğrenci Adıyaman Üniversitesini tercih etmiş. İstatistiğe baktım sevindim. Bunların Bin 902’si Adıyamanlı. Demek ki Adıyaman’ın gençleri artık kendi üniversitelerinde okuyacak. Ne kadar sosyal bir katkıdır aileleri için. Gençler için şehrine bağlılık ne kadar güzeldir. Kültüründen kopmamak ne kadar güzel bir şeydir. Burada okusun ondan sonra istediği ülkeye gitsin istediği dünyada istediği şehirde Erasmus mu olur Farabi mi olur hangi programa girecekse oradan kendini geliştirsin. Çok şükür Adıyaman Üniversitesi tercih edilen üniversite olduğu için hepinizi kutluyorum. Bu kadar insan bu yıl ben Adıyaman Üniversitesi’ne yerleşmek istiyorum diye geldi ise bu başarı Sayın Rektörümüzün ve sizlerin eseridir, hepinizi alnınızdan öpüyorum, tebrik ediyorum” dedi.
Adıyaman Valisi Mahmut DEMİRTAŞ üniversitelerin, tüm dünyada gelişmenin, kalkınmanın lokomotifi; bilginin ve bilimin üretim ve paylaşım merkezleri olduğunu kaydederek, toplumların yolunu aklın ve bilimin ışığıyla aydınlatan; bir ülkenin en önemli gücü olan beşeri sermayeyi işleyerek o ülkenin yarınlarını inşa eden kurumlar olduğunu belirtti. Vali DEMİRATAŞ: “Bir üniversitenin başarısı sadece akademik başarı ile ölçülemez. Üniversiteler toplumun karmaşık sorunlarını bilimsel bir ortamda araştıran ve tartışan ve kamu yararını sağlayan kurumlardır. Üniversiteler toplumun yaratıcı enerjisini harekete geçirerek sosyal ve ekonomik değişimin öncülüğünü yaparlar. Bu anlamda ülkemizin 2023 hedefini yakalaması ancak bilimin temeliolan üniversitelerle birlikte olacaktır. İşte bu gibi amaçlarla 2006 yılında kurulan Adıyaman üniversitesi 8 yıl gibi kısa bir sürede fiziksek, akademik kariyer ve eğitim kalitesi olarak çok hızlı büyüyen bir üniversite konumuna gelmiştir. Bugün yüzlerce akademik personel ve 18 bini aşan öğrencisiyle ilimize ve ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağı aşikârdır.Nitekim Üniversitemiz tıp fakültesi son zamanlarda yaptığı başarılı çalışmalarla da adından söz ettirmeye başlaması sadece ilimizi değil, Ülkemiz adına gurur verici bir gelişmedir’’ dedi.
AK Parti Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet AYDIN ise Adıyaman Üniversitesi’nin kurulduğu günleri anlatarak; “Buranın inşaatlarını hatırlıyorum, gözümün önünde canlanıyor. Hep inşaattı burası, bir kültür merkezi inşaatıydı. Üniversiteler kurulacak hatta ilk 15 üniversite denildiği sırada il başkanıydım o zaman, ben iyi hatırlıyorum yaklaşık bir ay yatağı yorganı attık şu 15’in arasına nasıl yer alırız diye bütün milletvekillerimizle, o günkü bürokrasiyle, o günkü sivil toplum kuruluşlarımızla, Ankara’da kaldık. Özellikle randevu taleplerimizi Sayın Cumhurbaşkanımız aynı zamanda o günün Başbakanını bizleri karşıladı kabul etti. Adıyaman’ın bu haklı talebini makul gördüler bir takım çalışmalar sayesinde ilk 15’in içerisine koydular. O günden bugüne 2 Bin 900 öğrenciden şimdi 18 binin üzerine çıkan öğrenci sayısı. Adıyaman adına lokomotif bölge adına bir lokomotif olabilecek olan bir üniversite. Şu anda 13 fakülteye çıktı diye biliyorum her geçen gün fakülte sayısı artıyor. Tıp Fakültesi Adıyaman için bir hayaldi. Bugün gelinen noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakan’ımızın gayretleri takdire şayandır. Ben tabi emin olun duygulanıyorum. Özellikle il başkanlığı yaptığım süreç içerisinde zaman zaman siyasetçiler bir streslerle sıkıntılarla baş başa kalabilir hak etmediği bir takım sitemlerde olabilir, bütün sorunları çözmek zaten mümkün değil ama elimizden geldiğince gecemizi gündüzümüze katıp bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Daraldığım zamanlarda o zamanlarda yeni kurulmuştu üniversite arabamı çekerdim üniversitenin karşısında dururdum üniversite tabelasını görürdüm. O tabelayı görünce kilometreyi sıfırlardım. Bütün sıkıtım giderdi. Yeni bir enerji ile yeni bir sinerji ile tekrar hizmete devam ederdim.” dedi.
Adıyaman Belediye başkanı Hüsrev KUTLU da konuşmasında 2014-2015 eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek şunları kaydetti: ‘’Bu üniversiteye her baktığımızda geçmiş günlerimiz hatırımıza geliyor. Evet, her ilde bir üniversite açıldı ama ilk 15’te yer alması için o günkü vekillerimizle o günkü il başkanımız Ahmet AYDIN beyle büyük bir mücadele verdik. O mücadeleyi kazandık. Bir adım önde başlamış olduk diğer üniversitelerden. O günden sonra her gün daha fazla büyüdükçe bu fidanın dikilmesinde benim emeğim var diye hoşuma gidiyor. Bu aşamaların hepsinde de bir abi olarak Sayın Başbakan yardımcımız muhterem abimiz Bülent Arınç Beye de teşekkür ediyorum.” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ de, konuşmasına AdıyamanÜniversitesi’nin 2014-2015 eğitim öğretim yılı akademik açılış törenine hoş geldiniz diye başlarken güzel bir günde, memleketimizin en bahtiyar yerlerinden olan Adıyaman’da ve Adıyaman’ın göz bebeği olan Adıyaman Üniversitesi’nde misafirleri ağırlamaktan, teşriflerininÜniversitemiz adına en büyük mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu ifade etti.Açılış törenimize katılan ve kutlama mesajı gönderen herkese teşekkür edenAdıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. GÖNÜLLÜ; “Akademik açılış törenlerinin manası, geçmişi gözden geçirip, bugüne ve geleceğe dair akademik anlayışın gerektirdiği mesaj ve notları sunmaktır. Akademik anlayış, toplumda her kurum ve bireylere düşen vazife ve sorumluluklardan farklı olarak; toplumun geçmişini bilimsel araçlar ile değerlendirip, bugünü ve geleceği görmesini ve uygun mevkiye gelebilmek için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlayacak faaliyetler içinde olmasını gerektirmektedir. Bu faaliyetler öyle olmalıdır ki; akademik dünya, toplumun sahip oldukları ve kullandıklarından daha önde ve gelişmiş olmalıdır. Bu da akademik dünyanın, derin bir bilimsel araştırmalar girdabına kendini kaptırması ve bu girdabı giderek derinleştirmesi ve hızlandırması ile mümkün olacaktır. Ancak, tarih ve bugünkü hakikatler bizlere bu ilim girdabının ancak durgun bir satıhta, ortamda olabileceğini göstermiştir. Yeryüzünün nimetlerinden en fazla faydalanan toplumlar, oluşturdukları huzurlu ortamlarında, giderek ihtimamla ziyadeleştirdikleri ilim girdabını, diğer toplumlarda görmek istemediler.
Kitabımız, “…hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?.. “ derken, bizler yeterince bunu anlamaya ve gereğini yapmaya fırsat bulamadık. Çağımız ve gelecek için ne gerekliyse onu tespit edip, onlarla mücehhez olacağız. Değişeceğiz. Ne kadar değişmemiz gerekiyorsa, vakit geçirmeden o kadar ve hatta daha da fazlasıyla değişeceğiz. Gelecek çağlar için hazır olacağız. Bugün, yarına sorumludur. Ülkemiz sathına Sayın Cumhurbaşkanımız hükümetleri döneminde yayılan tüm üniversiteler ve üniversitemiz, bu mükellefiyet ve sorumluluk bilinciyle vazifesini en iyi biçimde yerine getirecektir.
Adıyaman Üniversitesi, 2006 yılından beri ülkemizin diğer bilim merkezleri ile birlikte bugüne ve geleceğe olan sorumluluğunun gereği olarak; ülkemizin ihtiyacı olan donanım perspektifinde eğitilmiş insan kaynağı oluşturmakta, bölgesi ve ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmeleri için ülke yöneticilerimizden aldığımız destekle sürekli artan bir ivme ile çalışmaktadır. Üniversitemiz 160 bin m2 kapalı alanda 15 adet fakülte ve 4 yıllık yüksekokul, 5 adet meslek yüksekokulu ve 3 enstitüsü ile 18 bini aşan lisans ve lisansüstü öğrenciye eğitim vermektedir. Üniversitemiz, hali hazırdaki performansı ile 2 binli yıllardan sonra kurulan 51 üniversite içinde 4. Sırada yer almaktadır. Bu yıl üniversite tercihlerinde, geçen yıla göre %250 artışla 273 bin 628 tercih üniversitemize yapılmıştır. Yaptığı uluslararası çalışmalar, yayınlar ve ulusal araştırma projeleri ile önümüzdeki yıllarda kendinden daha da bariz olarak söz ettirecek bir üniversiteyiz. Üniversitemiz akademisyenleri, idari personelleri ve öğrencileri bu vizyonu kavramış ve inanmışlardır. Üniversite rektörü olarak, bünyemizde bulunan akademik, idari personellerimiz ve öğrencilerimizin gözlerindeki bu ışıltı, bize sürekli bir çalışma azmi vermektedir.
Konuşmamın başından beri ifade ettiğim, Üniversitemizle alakalı gelişmeler ve kaydedilen ilerlemeler hiç şüphesiz sadece bizim emeğimizle olan bir durum değildir. Burada en başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önemli katkıları olduğunu ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Türkiye’nin bütün üniversiteleri birer cazibe merkezi oldular ve önemli bir noktaya geldiler. Sayın Cumhurbaşkanımız Adıyaman’a ve Adıyaman üniversitesine her zaman önem verdi ve bizleri asla yalnız bırakmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekibi yeni kurulan üniversiteleri kendileri için her zaman bir değer olarak gördüler ve bizlerin de çalışma şevkini her zaman arttırdılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetteki yol arkadaşlarının bizim için uğraşlarını asla unutamayız. Sayın cumhurbaşkanımıza buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum. Tıpkı Cumhurbaşkanımız gibi hükümetimizin diğer bakanları da aynı şevkle bizlere yardımcı oldular. Problemlerimizin çözümünde ve akademik hayatın daha da özendirilebilir olmasına katkılar sundular. Şimdiki hükümetimizin de akademik hayata ilişkin çalışmaları özellikle akademisyenlerin özlük haklarına ilişkin Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun müjdesi, akademik camia tarafından takdirle karşılanmıştır. Bu vesile ile Hükümetimiz nezdinde Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent ARINÇ Beyefendi’ye özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu minvalde üniversitelerin ar-ge yatırımlarının arttırılması ve üretime dönük projelerin yaygınlaşması bağlamında Üniversitemizin Hükümetimiz ve YÖK ile olan diyalogu güçlü bir şekilde artmaya devam edecektir. Adıyaman Üniversitesi’nin ilerleme kaydetmesinde başta Grup Başkan Vekilimiz Sayın Ahmet AYDIN, Milletvekillerimiz Sayın Muhammed Murtaza Yetiş, Sayın Mehmet Erdoğan, Sayın Mehmet Metiner ve Sayın Salih Fırat olmak üzere Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız ve diğer kurumlar müşterek bir program yürütmüşlerdir. Çözüm üretme-değer üretme- fayda üretme mefkûresinde olan Adıyaman Üniversitesi, hepimizin ortak gayretiyle inşallah daha da güzel işlere imza atacak; bölgemizin ve Türkiye’mizin yükselen bir değeri olmaya devam edecektir.” dedi.
Akabinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ tarafındanBaşbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ’a fahri doktora beratı takdim edildi. Ayrıcaplaket, Adıyaman’ımızın tarihi ve turistik yerlerinden Cendere Köprüsü ve Perre Antik Kenti’nin maketi ve bakırdan yapılmış el işlemesi tablo hediye edildi.
Açılış töreninin ardından Adıyaman Üniversitesi tarafından yapımı tamamlanan “Adıyaman Üniversitesi Kreşinin” açılış töreni gerçekleştirildi.
İlk Yorumu Yap